Αίγυπτος: Ανταλλαγή πυρών αστυνομικών με τζιχαντιστές στο Κάιρο με τέσσερις νεκρούς




Το υπουργείο Εσωτερικών της Αιγύπτου ανακοίνωσε ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας σκότωσαν τέσσερις ανθρώπους οι οποίοι φέρονται να ήταν φυγόδικοι τρομοκράτες που σχεδίαζαν επιθέσεις.

Οι άνδρες αυτοί σκοτώθηκαν αφού άνοιξαν πυρ εναντίον ανδρών των υπηρεσιών ασφαλείας που τους πλησίαζαν στη Γκίζα, στο νοτιοδυτικό άκρο του Καΐρου, όπου είχαν μια συνάντηση με σκοπό να σχεδιάσουν τη διάπραξη μιας τρομοκρατικής ενέργειας, ανέφερε το υπουργείο στην ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο ένας από αυτός ονομαζόταν Σάμεχ Μοχάμεντ Φαραχάτ Αμπντ ελ Ματζίντ, ήταν 30 ετών και επικεφαλής μιας οργάνωσης τακφίρι.

Ο όρος παραπέμπει σε σκληροπυρηνικούς σουνίτες που θεωρούν τους πιστούς όλων των άλλων ρευμάτων του ισλάμ άπιστους και συχνά εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον τους.

Πυρομαχικά, όπλα και ένα αυτοκίνητο κατασχέθηκαν επιτόπου, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Οι άλλοι τρεις άνδρες δεν κατονομάστηκαν.

Ο στρατηγός που έγινε πρόεδρος της Αιγύπτου, ο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, εξαπέλυσε τη σκληρότερη εκστρατεία καταστολής των ισλαμιστών στη σύγχρονη ιστορία της χώρας αφού ανέτρεψε τον πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι, που ανήκε στις τάξεις των Αδελφών Μουσουλμάνων, το 2013.

Τον Οκτώβριο, δυνάμεις της αστυνομίας σκότωσαν ένα ανώτερο στέλεχος των Αδελφών Μουσουλμάνων, τον οποίο το αιγυπτιακό υπουργείο Εσωτερικών περιέγραψε ως τον επικεφαλής της «ένοπλης πτέρυγας» της οργάνωσης, και έναν συνεργάτη του. Ανέφερε πως οι δύο άνδρες σκοτώθηκαν σε ανταλλαγή πυρών.

Ένας δικηγόρος που εκπροσωπεί τις οικογένειες των θυμάτων όμως δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι και οι δυο τους παραδόθηκαν όταν έφθασαν οι αστυνομικοί και δεν άνοιξαν πυρ.

04/03/2017 05:29
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Κάιρο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: