ΕΔΕΚ: Οριοθέτηση ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου ως απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα




“Οι Τουρκικές προκλητικές ενέργειες επιβάλλουν περαιτέρω αναβάθμιση του γεωστρατηγικού ρόλου Ελλάδας και Κύπρου”, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΔΕΚ.

“Την ώρα που μέσω του νέου δείπνου ο κατοχικός ηγέτης επιχειρεί να επαναλάβει όσα συμφώνησαν στο δείπνο της 1ης Δεκέμβριου και δυστυχώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να υποκύψει για ακόμα μια φορά στις τουρκικές απαιτήσεις,
η Τουρκία προβαίνει σε πρόσθετες προκλητικές ενέργειες με νέα NAVTEX και ασκήσεις που επιχειρεί να πραγματοποιήσει σε θαλάσσια περιοχή εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, την οποία επιχειρεί να αμφισβητήσει.

“Την ίδια στιγμή η Τουρκία επιχειρεί να προωθήσει και την πολιτική θαλάσσιου ελέγχου στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

“Είναι για αυτούς τους λόγους όπως ο Προέδρος της ΕΔΕΚ τόνισε στην χθεσινή του συνάντηση με τον Έλληνα ΥΠΕΞ, ότι Ελλάδα και Κύπρος χρειάζεται να αναβαθμίσουν ακόμα περισσότερο τον γεωστρατηγικό τους ρόλο στο χώρο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

“Πέρα από τις σωστές συμφωνίες που έχουν συνάψει με γειτονικές χώρες (όπως Ισραήλ και Αίγυπτος) το επόμενο που θα πρέπει να γίνει είναι οριοθέτηση της ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου- Κύπρου και η περαιτέρω ενίσχυση της αεροναυτικής συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου”, καταλήγει.

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 28/03/2017 12:50

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: