‘Εχει παράπονα και από τον ΟΗΕ ο Ακιντζί και εξακολουθεί να “παίζει” με το ενωτικό ψήφισμα




Η τουρκοκυπριακή πλευρά θα επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών εάν η ελληνοκυπριακή διευθετήσει το θέμα που προέκυψε με την απόφαση της Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα, επανέλαβε ο Μουσταφά Ακιντζί, υπενθυμίζοντας την αναφορά του Προέδρου Αναστασιάδη “που επανήλθε στο δρόμο της λογικής” – όπως είπε – ότι πρόκειται μια μη αποδεκτή απόφαση. “Αυτός είναι ο δρόμος της λογικής. Εύχομαι αυτό να γίνει σύντομα”.

Απαντώντας σε ερωτήσεις στο παράνομο τ/κ “πρακτορείο ειδήσεων” χθες που δημοσιεύονται σήμερα στον τ/κ Τύπο είπε ότι συμμερίζεται την άποψη πως με την υφιστάμενη μεθοδολογία η διαδικασία δεν μπορεί να παράξει αποτέλεσμα. “Κουραστήκαμε πλέον να επαναλαμβάνουμε τους εαυτούς μας στο τραπέζι. Θα μπορούσε να είναι παραγωγικός ένας πιο ενεργός ρόλος των ΗΕ, που δεν θα σήμαινε επιδιαιτησία. Αναμφίβολα, εάν (τα ΗΕ) θα μπορούσαν να είναι ουδέτερα. Εάν ενεργήσουν με το σκεπτικό `να μην πικράνουμε την ε/κ πλευρά`, ας μην κάνουν καλύτερα τίποτα”.

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη ότι ο ίδιος εγκατέλειψε το τραπέζι των συνομιλιών λόγω του δημοψηφίσματος στην Τουρκία ή με υπόδειξη της Τουρκίας και πώς απαντά σε αυτό, ο Ακιντζί είπε ότι τον λύπησαν οι δηλώσεις αυτές και πρόσθεσε: “Μπορεί να λέγεται ‘ο Ερντογάν του υπέδειξε τι να κάνει, ορισμένοι του τράβηξαν το αυτί, γι’ αυτό εγκατέλειψε τις διαπραγματεύσεις’. Αυτή είναι μια συμπεριφορά που μοιάζει πλήρως με τη φράση ‘φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης’”. Ας είναι που ο κ. Έιντε, συνέχισε, δεν πίστεψε ότι η κατάσταση έχει έτσι. Αλλά είναι κρίμα που η ε/κ κοινή γνώμη καθοδηγείται λάθος και πιστεύει σε αυτό, είπε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι όλα τα αιτήματα για αναβολή στις διαπραγματεύσεις προήλθαν από την ε/κ πλευρά και την Ελλάδα, και στο Μοντ Πελεράν και στη Διάσκεψη της Γενεύης, ενώ ποτέ δεν υπήρξε τέτοιο αίτημα εκ μέρους της Τουρκίας ή της τ/κ πλευράς. Αυτό που ενδιαφέρει τους ίδιους, την Τουρκία αλλά και όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές, πρόσθεσε, είναι το περιεχόμενο μιας συμφωνίας, οι βασικές παραμέτρους και είναι λάθος, συνέχισε, να προσδοκεί κάποιος ότι αυτές οι βασικές παράμετροι θα εγκαταλειφθούν.

Αναφερόμενος στις δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη περί τ/κ μειοψηφίας, ο κ. Ακιντζί είπε ότι αυτές είναι δηλώσεις και αντιλήψεις οι οποίες δεν έχουν χώρο σε μια ομοσπονδιακή λύση, προσθέτοντας ότι έχει διασαφηνιστεί εδώ και χρόνια από τα ΗΕ ότι η σχέση των δύο κοινοτήτων σε μια ομοσπονδιακή λύση δεν θα είναι στη βάση της μειοψηφίας – πλειοψηφίας, αλλά στη βάση της πολιτικής ισότητας. “Το είχα ξεκαθαρίσει εκ των προτέρων. Εμείς δεν επιζητούμε προνόμια. Θέλουμε πολιτική ισότητα”, πρόσθεσε.

Το πιο σημαντικό, είπε, είναι η επίτευξη μιας βιώσιμης συμφωνίας και όχι μιας οποιαδήποτε συμφωνίας. “Η συμφωνία του 1960 έζησε τρία χρόνια. Δεν θέλουμε να έρθουμε αντιμέτωποι με μια τέτοια κατάσταση γι’ αυτό σημαντικό στο περιεχόμενο της λύσης θα είναι και η ύπαρξη ικανοποιητικών εγγυήσεων και ακόμα πιο σημαντικό για τους πολίτες και ιδιαίτερα για τις νέες γενιές να αποκτήσουν μια νέα νοοτροπία, μια νέα κουλτούρα”.

Γι` αυτό το λόγο, συνέχισε, δημιούργησαν την Τεχνική Επιτροπή για την παιδεία, αλλά κρίμα – όπως είπε – η ε/κ πλευρά δεν έκανε αυτό που της αναλογούσε ούτε σε αυτή, ούτε στα θέματα της διασύνδεσης ηλεκτρικού και λειτουργίας των κινητών τηλεφώνων. “Σέρνουν το βήμα τους”, υποστήριξε.

Κληθείς να πει τί θεωρεί ότι είναι λόγος γι` αυτό μίλησε για φοβία που υπάρχει στην ε/κ πλευρά να μην ενδυναμωθεί το καθεστώς της τ/κ πλευράς και αναφέρθηκε στην αντίδραση για τη δική του συμμετοχή πέρυσι στο δείπνο του Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη πέρσι και στη συνεργασία με εταιρείες κινητής τηλεφωνίας στο “βορρά”.

Το τελευταίο, ανέφερε, είναι τα εμπόδια που προβάλλει η ε/κ πλευρά στις εργασίας στο πλαίσιο της ad hoc επιτροπής για την ΕΕ και αφορούν την εναρμόνιση της τ/κ πλευράς με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Τι κρίμα, είπε, που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε αυτή τη συμπεριφορά, ενώ έπρεπε να έκανε ακριβώς το αντίθετο. Πρόσθεσε ότι η προετοιμασία της «βόρειας Κύπρου» για εναρμόνιση και το πακέτο ΜΟΕ και πρωτίστως η ενοποίηση της κινητής τηλεφωνίας και του δικτύου ηλεκτροδότησης, θα συμβάλουν στη διαδικασία εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό.

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 13/03/2017 17:43

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: