“Διαολεμένα σφιχτό” το διετές χρονοδιάγραμμα για το Brexit σύμφωνα με τους Γερμανούς




Η Βρετανία παραμένει εταίρος για την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ, παρά την ενεργοποίηση της διαδικασίας εξόδου της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εκτιμά η γερμανική κυβέρνηση, προειδοποιώντας ωστόσο ότι οι διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν “δεν θα είναι εύκολες”.

“Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει εταίρος μας στο ΝΑΤΟ και την Ευρώπη. Θα πρέπει πάντα να ξεπερνάμε μαζί τις προκλήσεις” υπογράμμισε η εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, η Ουλρίκε Ντέμερ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Η εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να ολοκληρωθούν το αργότερο μέσα σε δύο χρόνια και ότι οι υπόλοιπες 27 χώρες που παραμένουν στην ΕΕ θα πρέπει να καθορίσουν την κοινή στάση τους. “Με τη βρετανική επιστολή (σ.σ. που παραδόθηκε σήμερα στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ) θα έχουμε μεγαλύτερη σαφήνεια όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί η βρετανική πλευρά και, στη βάση αυτή, οι υπόλοιπες 27 χώρες-μέλη και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα καθορίσουν τα συμφέροντά τους και τους στόχους τους”, είπε η Ντέμερ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας από την πλευρά του προειδοποίησε ότι οι διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα είναι εύκολες για καμία πλευρά και ότι το σημαντικότερο πλέον είναι να διασφαλιστεί η συνοχή των υπόλοιπων 27 χωρών. “Οι διαπραγματεύσεις σίγουρα δεν θα είναι εύκολες”, είπε ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, απευθύνοντας παράληλα στο Λονδίνο την έκκληση “να μείνουμε φίλοι”.

«Τα αρνητικά αισθήματα είναι κατανοητά. Για πολλούς είναι δύσκολο να καταλάβουν, ιδιαίτερα σε αυτές τις ταραχώδεις εποχές, πώς μπορεί κάποιος να πιστεύει ότι θα είναι καλύτερα μόνος του. Αλλά αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει τη βάση για τον καθορισμό της μελλοντικής μας σχέσης», συμπλήρωσε.

Ο εκπρόσωπος του Γκάμπριελ, ο Μάρτιν Σέφερ, επισήμανε ότι το χρονοδιάγραμμα για τις διαπραγματεύσεις είναι “διαολεμένα σφιχτό” και διερωτήθηκε αν το Λονδίνο έχει αντιληφθεί το εύρος του έργου που αναλαμβάνει. “Η αβεβαιότητα είναι δηλητήριο για τους ανθρώπους: για τους πολίτες της ΕΕ, τους Γερμανούς που ζουν στη Βρετανία (…) και τους Βρετανούς που ζουν στην ΕΕ. Και επιπλέον, είναι δηλητήριο για τις εμπορικές σχέσεις και τις επενδύσεις”, επισήμανε. “Αναρωτιόμαστε καμιά φορά αν στο Λονδίνο έχουν πραγματικά αντιληφθεί τις συνέπειες, ιδίως για τη βρετανική οικονομία”, κατέληξε ο Σέφερ.

Εξάλλου, ο πρόεδρος της ένωσης γερμανικών βιομηχανιών (BDI) Ντίτερ Κεμπφ ζήτησε να υπάρξει “ο μέγιστος περιορισμός των ζημιών” μετά το Brexit, σημειώνοντας όμως ότι αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη Βρετανία. Σύμφωνα με τον Κεμπφ, θα είναι πολύ δύσκολο να αποφευχθούν οι σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις, ιδίως για τις εταιρείες που εδρεύουν στη Βρετανία. Κάλεσε επίσης τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο να επικεντρωθούν στην ενότητα της Ευρώπης και να ενισχύσουν την ΕΕ κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με το Λονδίνο.

29/03/2017 16:23
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters
Βερολίνο, Germany

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: