Δεν τελειώνετε με μία συγνώμη! Προκλητικός ο Ταγίπ Ερντογάν, τι του απαντά ο Ολλανδός Ρούτε




Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως η διπλωματική διένεξη με την Ολλανδία δεν μπορεί να κλείσει με μια συγγνώμη και πως ενδέχεται να αναληφθούν περαιτέρω ενέργειες, μετά την αναστολή χθες από την Τουρκία των υψηλού επιπέδου διπλωματικών επαφών με την Ολλανδία.

Μιλώντας σε εκδήλωση στην Άγκυρα, ο Ερντογάν κατηγόρησε επίσης τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ ότι επιτίθεται στην Τουρκία με τον ίδιο τρόπο που η ολλανδική αστυνομία χρησιμοποίησε σκύλους και εκτοξευτήρες νερού για να διαλύσει τους διαδηλωτές έξω από το τουρκικό προξενείο στο Ρότερνταμ.

Ο Ερντογάν υποστήριξε πως η Μέρκελ «δεν είναι διαφορετική από την Ολλανδία» και κάλεσε τους Τούρκους μετανάστες να μην ψηφίσουν «την κυβέρνηση και τους ρατσιστές» στις επικείμενες εκλογές.

Αποκρουστική παραποίηση της Ιστορίας οι δηλώσεις Ερντογάν…

Ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε χαρακτήρισε σήμερα «αποκρουστική παραποίηση της Ιστορίας» τις δηλώσεις του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη σφαγή 8.000 Μουσουλμάνων της Σρεμπρένιτσα τον Ιούλιο 1995 από τις σερβικές δυνάμεις της Βοσνίας.

«Ο τόνος του Ερντογάν έχει γίνει ακόμη πιο υστερικός», αντέδρασε ο Ρούτε μιλώντας στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο RTL Nieuws. «Είναι ασυνήθιστο και απαράδεκτο».

Ενώ μια διπλωματική κρίση ξέσπασε το περασμένο σαββατοκύριακο ανάμεσα στη Χάγη και την Άγκυρα, ο Ερντογάν αναφέρθηκε σήμερα σ’ αυτή τη σφαγή, την οποία οι ολλανδοί Κυανόκρανοι, που είχαν σταλεί για να υπερασπιστούν τον θύλακο που βρισκόταν υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, δεν είχαν καταφέρει να εμποδίσουν.

Η ιστορία αυτή συνεχίζει να στοιχειώνει την Ολλανδία, όπου μια έρευνα είχε προκαλέσει το 2002 την παραίτηση της κυβέρνησης και όπου, τον Σεπτέμβριο 2013, έπειτα από απόφαση ολλανδικού δικαστηρίου, η χώρα έγινε το πρώτο κράτος στον κόσμο που θεωρήθηκε υπεύθυνο για πράξεις των στρατιωτών του που τελούσαν υπό την εντολή του ΟΗΕ.

Οι ολλανδικές αρχές εμπόδισαν το Σάββατο δύο τούρκους υπουργούς να συμμετάσχουν σε πολιτικές συγκεντρώσεις στην Ολλανδία υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου που έχει στόχο την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου.

Ο τούρκος πρόεδρος καταφέρθηκε κατά των αποφάσεων αυτών, μιλώντας επανειλημμένα για «ναζιστικές» ή «φασιστικές» πρακτικές.

«Ξέρουμε την Ολλανδία και τους Ολλανδούς από τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα», δήλωσε σήμερα ο Ερντογάν στη διάρκεια ομιλίας του στην Άγκυρα. «Ξέρουμε πόσο η ηθική τους (…) έχει υποστεί πλήγμα από τους 8.000 Βόσνιους που σφαγιάσθηκαν».

Περίπου 8.000 Μουσουλμάνοι, άνδρες και αγόρια, σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις των Σέρβων της Βοσνίας στον θύλακο της Σρεμπρένιτσα μέσα σε διάστημα μερικών ημερών τον Ιούλιο του 1995.

Ο Ερντογάν «συνεχίζει να δηλητηριάζει την κατάσταση», συνέχισε ο Μαρκ Ρούτε σε αυστηρό τόνο. «Είμαι θυμωμένος και πρέπει να έχω μια συζήτηση με τα πρόσωπα αυτά. Αλλά δεν θα πέσουμε σ’ αυτό το επίπεδο».

Οργή ντε Μεζιέρ

Η τουρκική κυβέρνηση επιδιώκει με τις «προκλήσεις» της κατά της Ευρώπης να εμφανιστεί «ως θύμα» ώστε να επηρεαστεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την επέκταση των εξουσιών του αρχηγού του κράτους, δήλωσε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών.

Οι τελευταίες επικρίσεις που διατυπώθηκαν από την τουρκική εξουσία «είναι παράλογες» και «δεν έχουν παρά έναν στόχο, να μπει η Τουρκία σε θέση θύματος για να προκαλέσει μια κίνηση αλληλεγγύης μεταξύ αυτών που εμφανίζονται ίσως επικριτικοί» αναφορικά με το αντικείμενο του δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου, δήλωσε ο Τόμας ντε Μεζιέρ σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο.

14/03/2017 16:29
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Χάγη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: