Δεν πάει καλά η αξιολόγηση: Με πολύ αργά βήματα εξελίσσεται η διαπραγμάτευση με δανειστές




Με πολύ αργά βήματα σε όλα τα ανοικτά μέτωπα και με διαρκείς ακυρώσεις και μεταθέσεις συναντήσεων εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και θεσμών, γεγονός που επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις Κοινοτικών αξιωματούχων ότι το Eurogroup της 20ης Μαρτίου δεν θα είναι «καθοριστικό» για τη δεύτερη αξιολόγηση, γράφει ο Θανάσης Κουκάκης στην ιστοσελίδα CNN GREECE.

Οι διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών για το πώς θα καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό του 2019 ύψους 2% του ΑΕΠ, το χάσμα απόψεων για τη φύση των αντισταθμιστικών μέτρων και το πώς αυτά θα εφαρμοστούν, αλλά και οι καθυστερήσεις σε κρίσιμα ζητήματα που σχετίζονται με τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών,  την αγορά ενέργειας, αλλά και το Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων προδικάζουν πως η συνολική διαπραγμάτευση δεν θα κλείσει έως την Τρίτη 7 Μαρτίου, ημερομηνία αναχώρησης των κλιμακίων από την Αθήνα.

Κα μπορεί οι θεσμοί να έχουν ξεκινήσει να συγγράφουν το κείμενο της συμφωνίας σε δύο διαφορετικά κείμενα, αυτό του ΔΝΤ και εκείνο των Ευρωπαίων, ωστόσο αυτό από μόνο του δεν λέει τίποτε , διότι αντίστοιχα αναθεωρημένα Μνημόνια είχαν καταρτιστεί και το Νοέμβριο του 2016 , αλλά η διαπραγμάτευση εν συνεχεία πάγωσε για 90 ημέρες. Στην παρούσα φάση η κυβέρνηση καλείται να προνομοθετήσει μέτρα 1% του ΑΕΠ στο μέτωπο της φορολογίας (μείωση αφορολογήτου) και 1% στις συντάξεις (κατάργηση προσωπικής διαφοράς) προκειμένου να κρατήσει το ΔΝΤ μέσα στο πρόγραμμα. Αλλά το οικονομικό επιτελείο δεν δέχεται να το κάνει με τους όρους των δανειστών, κάτι που εκλαμβάνεται ως μερική υπαναχώρηση.

Μια ιδέα για το που βρισκόμαστε αναμένεται να δώσει σήμερα από το Παγκόσμιο Φόρουμ των Δελφών (Delphi Economic Forum) ο επικεφαλής του EuroWorking Group (EWG) Τόμας Βίζερ. Το EuroWorking Group θα συγκληθεί στις 7 Μαρτίου για να προετοιμάσει το Eurogroup της 20ης Μαρτίου και μεταξύ άλλων θα ενημερωθεί για την ελληνική υπόθεση και την πρόοδο των διαπραγματεύσεων.

Αναφερόμενος προ ημερών στο χρόνο επίτευξης συμφωνίας ο Τόμας Βίζερ υποστήριξε πως «η πραγματική πίεση χρόνου υπαγορεύεται από το τι ζημιά θα προκαλέσει η περαιτέρω καθυστέρηση στην ελληνική οικονομία». Αυτό είναι κάτι που αναμένεται να επαναλάβει και σήμερα από το Παγκόσμιο Φόρουμ των Δελφών ο Αυστριακός επικεφαλής του EWG, ωστόσο αναμένεται πως θα δώσει και στοιχεία για τα σημεία αγκάθια της διαπραγμάτευσης, προχωρώντας και στις αντίστοιχες «παραινέσεις» προς την ελληνική κυβέρνηση.

Παραινέσεις προς όλες τις κατευθύνσεις αναμένεται να διατυπώσει και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν που θα συναντηθεί σήμερα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον υπουργό Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου και με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: