Χαμός στα Σκόπια: Θύελλα αντιδράσεων για τον Ιβανώφ, η Μογκερίνι στην Fyrom




Θύελλα αντιδράσεων προκαλεί στην ΠΓΔΜ και αντιδράσεις διεθνώς, η άρνηση του προέδρου της χώρας Γκιόργκι Ιβανώφ, να αναθέσει τον σχηματισμό κυβέρνησης στο κόμμα SDSM, του Ζόραν Ζάεφ, αν και έχει εξασφαλίσει πλειοψηφία στην βουλή από κοινού με τα αλβανικά κόμματα.

Στα Σκόπια έφτασε το απόγευμα η ύπατος Αρμοστής για θέματα Άμυνας και Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Φραντσέσκα Μονγκερίνι, ενώ παρενέβησαν με δηλώσεις τους το ΥΠΕΞ της Ρωσίας και ο πρέσβης των ΗΠΑ.

Αφορμή για την κλιμάκωση της έντασης υπήρξε η χθεσινή απόφαση του προέδρου να μην δώσει την διερευνητική εντολή στον Ζόραν Ζάεφ, με το αιτιολογικό ότι η πλατφόρμα συνεργασίας του με τα αλβανικά κόμματα αποφασίσθηκε εκτός χώρας και εφ’ όσον υλοποιηθεί απειλεί να υπονομεύσει το σύνταγμα και να υποσκάψει το ενιαίο του χαρακτήρα του κράτους.

Τούτη την ώρα η Φραντσέσκα Μονγκερίνι πραγματοποιεί διαδοχικά συναντήσεις με τους ηγέτες των κομμάτων και τον πρόεδρο των Σκοπίων, ενώ με το τέλος τους αναμένεται να προβεί σε δηλώσεις. Από την πλευρά του ο Γκιόργκι Ιβανώφ έκανε λόγο για πραξικόπημα και κατάφωρη παραβίαση του συντάγματος, καλώντας σε επαγρύπνηση τους οπαδούς του κόμματός του, ενώ τους συνέστησε, ταυτόχρονα, να επιδείξουν ψυχραιμία.

Απεναντίας, το κόμμα του VMRO DPMNE, του απερχόμενου πρωθυπουργού, επικρότησε την κίνηση του προέδρου υποστηρίζοντας την επιχειρηματολογία περί απειλής ″καντονοποίησης και στο τέλος διαμελισμού του κράτους″.

Με σφοδρότητα επιτέθηκαν στον πρόεδρο Γκ. Ιβάνωφ και τα τρία αλβανικά κόμματα της ΠΓΔΜ, που είχαν συνυπογράψει την πλατφόρμα με τα κοινά αιτήματα που θα διαπραγματεύονταν για τον σχηματισμό κυβέρνησης και τον κατηγόρησαν ότι οδηγεί τις εξελίξεις σε επικίνδυνους δρόμους.

Καθώς ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ έστρεψε εμμέσως τα βέλη του προς τα Τίρανα και την Πρίστινα, όπου συντάχθηκε και υπογράφτηκε από τα τρία αλβανικά κόμματα των Σκοπίων η πλατφόρμα, παρέμβαση έκαναν ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα και ο πρόεδρος του Κοσόβου Χακίμ Θάτσι.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός, μέσω ανάρτησής του στον προσωπικό του λογαριασμό στο “Facebook”, διεμήνυσε στον πρόεδρο της πΓΔΜ: “Κύριε Ιβάνοφ, η αλβανική γλώσσα δεν είναι εχθρός σας. Αυτή είναι η γλώσσα ενός λαού που συνιστά συστατικό στοιχείο της κρατικής υπόστασης της “Μακεδονίας”. Δίχως Αλβανούς, δεν υπάρχει “Μακεδονία”. Στο ίδιο πνεύμα ήταν και οι δηλώσεις του Χακίμ Θάτσι στην Πρίστινα.

Απαντώντας στον Έντι Ράμα ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Εμίλ Ντιμίτριεφ τον κατηγόρησε για “συνεχείς παρεμβάσεις” στα εσωτερικά της χώρας του, τις οποίες χαρακτήρισε “επιζήμιες για τις σχέσεις καλής γειτονίας”.

Σύμφωνα με την ενημερωτική ιστοσελίδα MKD, το ρωσικό ΥΠΕΞ ″εξέφρασε ανησυχία για την πολιτική κρίση που προκλήθηκε από την ωμή εξωτερική ανάμειξη στα εσωτερικά της χώρας″, ενώ ο πρέσβης των ΗΠΑ στα Σκόπια Jess Baily, έκανε σήμερα έκκληση προς τον Γκιόργκι Ιβανώφ να ανακαλέσει την χθεσινή απόφασή του και να δώσει στον Ζόραν Ζαεφ την διερευνητική εντολή.

02/03/2017 18:52
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Θεσσαλονίκη, Greece

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: