Bloomberg: Η Ελλάδα χάνει ένα ακόμα ορόσημο, η οικονομία συρικνώνεται, οι καταθέσεις φεύγουν




Η Ελλάδα χάνει ακόμα ένα ορόσημο για ξεκλείδωμα της δανειοδότησής της αυτή την εβδομάδα, φέρνοντας στο προσκήνιο μια επανάληψη του δράματος του 2015 που την έφερε σχεδόν στην οικονομική κατάρρευση.

Οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης που συναντώνται σήμερα θα επαναλάβουν για μια ακόμα φορά ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα δεν έχει ακόμα συμμορφωθεί με τους όρους που τέθηκαν μαζί με τη δανειακή σύμβαση. Αν και ο Τσίπρας έχει υποσχεθεί ότι η καθυστερημένη αξιολόγηση του προγράμματος θα ολοκληρωθεί στις 20 Μαρτίου, Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε πως το κλείσιμο μιας συμφωνίας ακόμα και τον Απρίλιο θα είναι κάτι μακρινό.

Οι δύο πλευρές είναι ακόμα μακριά όσον αφορά μεταρρυθμίσεις που ζητούν οι δανειστές στην ενεργειακή αγορά, ενώ η Αθήνα αντιστέκεται επίσης σε περικοπές συντάξεων. Και καθώς η συζήτηση συνεχίζεται αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε πως το ζήτημα δεν μπορεί να επιλυθεί τεχνοκρατικά.

Οι καθυστερήσεις στις αξιολογήσεις μεταξύ διαδοχικών κυβερνήσεων και δανειστών είναι συνήθεις στην επταετή κρίση που έχει μειώσει το ελληνικό ΑΕΠ κατά 25%. Η αποτυχία κλεισίματός της τώρα σημαίνει πως ίσως η Ελλάδα βρεθεί σε αδυναμία να προχωρήσει σε εξωερικές πληρωμές στα μέσα Ιουλίου.

Αν και τα ελληνικά ομόλογα στάθηκαν καλύτερα από άλλα εφέτες λόγω των προσδοκιών συμφωνίας, η αβεβαιότητα βαραίνει πλέον επί της οικονομικής δραστηριότητας αυξάνοντας τον κίνδυνο να χρειαστεί νέο μνημόνιο. Η ανεργία αυξήθηκε στο τελευταίο τρίμηνο του 2016, η οικονομία συρρικνώθηκε και η αιμορραγία των καταθέσεων συνεχίζεται.

https://www.bloomberg.com/politics/articles/2017-03-20/greece-edges-toward-another-crisis-as-bailout-quarrel-persists

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: