Η επίσκεψη Τσίπρα στην Κούβα απογοήτευσε τους υποστηρικτές της Ελλάδας στο Κογκρέσο




Την έντονη απογοήτευση του για την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να  ταξιδέψει στην Κούβα για να παραστεί στην κηδεία του Φιντέλ Κάστρο εξέφρασε για πρώτη φορά ανοιχτά ο  φιλέλληνας γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ κατά την διάρκεια συνάντησης που είχε με εκπροσώπους της ελληνοαμερικανικής οργάνωσης Hellenic American Leadership Council στο Καπιτώλιο.

«Έχουν περάσει σχεδόν τρεις μήνες και ελπίζαμε πως θα το είχε ξεχάσει», τόνισαν χαρακτηριστικά ορισμένα από τα μέλη της ελληνικής αποστολής.

Τα μέλη του δικτύου HALC πραγματοποιούν διμερή επίσκεψη στη Ουάσινγκτον, όπου κυριολεκτικά έχουν οργώσει τους διαδρόμους του Καπιτωλίου προσπαθώντας να έχουν όσο το δυνατόν περισσότερες επαφές με ομοσπονδιακούς βουλευτές και γερουσιαστές προκειμένου να τους ενημερώσουν για τα ελληνικά θέματα, όπως η οικονομική-προσφυγική κρίση, το Κυπριακό, αλλά και η αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο.

Ο γερουσιαστής Μενέντεζ, ο οποίος είναι κουβανικής καταγωγής, έχει υπάρξει για πάρα πολλά χρόνια ένας από τους πιο σταθερούς συμμάχους της Ελλάδας στο Κογκρέσο. Πολιτεύεται στην πολιτεία του Νιου Τζέρσεϊ, όπου ένα μεγάλο κομμάτι της εκλογικής του βάσης αποτελείται τόσο από Ελληνοαμερικανούς όσο και Κουβανοαμερικανούς ψηφοφόρους. Οι τελευταίοι στην πλειοψηφία τους χαρακτηρίζονται ως «εξόριστοι» και είναι κατηγορηματικά αντίθετοι στο πολιτικό σύστημα που είχε εγκαθιδρύσει ο Φιντέλ.

«Είμαι τόσα χρόνια στο πλευρό σας. Έρχονταν και μου διαμαρτύρονταν (για το ταξίδι Τσίπρα στην Κούβα). Πραγματικά δεν ξέρω πως μου το κάνατε αυτό», είπε ο κ. Μενέντεζ που επέλεξε να εκφράσει το παράπονο του με αυτό τον συγκρατημένο αλλά ξεκάθαρο τρόπο.

Από την πλευρά τους, τα μέλη της ελληνικής αποστολής προσπάθησαν να διαβεβαιώσουν τον γερουσιαστή πως η συγκεκριμένη ενέργεια του πρωθυπουργού δεν βρίσκει σε καμία περίπτωση σύμφωνη την συντριπτική πλειοψηφία των μελών της ελληνοαμερικανικής κοινότητας.

Ο κ. Μενέντεζ φάνηκε να δείχνει κατανόηση, λέγοντας μάλιστα ότι «φαίνεται πως για τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα έχουμε και στην Αμερική έναν πρόεδρο με τις ενέργειες του οποίου δεν θα συμφωνεί η πλειοψηφία των πολιτών της χώρας».

Το γενικότερο κλίμα της συζήτησης χαρακτηρίστηκε ως ιδιαίτερα φιλικό και εποικοδομητικό, με την ελληνική μάλιστα πλευρά να παρουσιάζει και οπτικοακουστικό υλικό προκειμένου ο Αμερικανός γερουσιαστής να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι την τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο.

Ανταπόκριση από τις ΗΠΑ Πέτρος Κασφίκης

Ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ με την ομάδα του HALC. Φωτογραφία ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΣΦΙΚΗΣ
Ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ με την ομάδα του HALC. Φωτογραφία ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΣΦΙΚΗΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: