Αντιμέτωπη με δεύτερη ήττα στη Βουλή των Λόρδων η Μέι για Άρθρο 50 και Brexit




Το ενδεχόμενο δεύτερης ήττας στη Βουλή των Λόρδων σε ψηφοφορία για το νομοσχέδιο που της δίνει την εξουσιοδότηση να ενεργοποιήσει το Άρθρο 50 για το Brexit αντιμετωπίζει η Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι.

Η πλειοψηφία των μελών της Άνω Βουλής αναμένεται να στηρίξει τροπολογία που ζητά από την κυβέρνηση να φέρει προς έγκριση στο κοινοβούλιο την τελική συμφωνία με τους Ευρωπαίους επί των όρων του Brexit.

Η κα Μέι έχει υποσχεθεί ότι η τελική συμφωνία θα τεθεί προς ψήφιση από βουλευτές και λόρδους, αλλά έχει ξεκαθαρίσει πως απόρριψή της θα συνεπάγεται την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία. Αυτό θα σήμαινε υπαγωγή των εμπορικών σχέσεων Λονδίνου-Βρυξελλών στους γενικούς κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, με υψηλούς δασμούς και άλλους περιοριστικούς όρους.

Με την προς ψήφιση τροπολογία, αντίθετα, οι λόρδοι ζητούν την επιστροφή της Πρωθυπουργού στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους σε περίπτωση που απορριφθεί από το βρετανικό κοινοβούλιο η πρώτη συμφωνία επί των όρων του Brexit.

Την περασμένη εβδομάδα η Βουλή των Λόρδων υπερψήφισε τροπολογία που ζητά από την Πρωθυπουργό να εγγυηθεί μονομερώς εντός τριών μηνών τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν ήδη στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η κα Μέι έχει πει ότι αυτό θα γίνει όταν λάβει αντίστοιχες διαβεβαιώσεις από τους Ευρωπαίους ηγέτες για τους Βρετανούς υπηκόους που ζουν στις χώρες τους.

Οι τροπολογίες που θα έχουν υπερψηφιστεί από τους λόρδους θα επιστρέψουν στη Βουλή των Κοινοτήτων την ερχόμενη εβδομάδα. Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν προτίθεται να υπαναχωρήσει και η Πρωθυπουργός έχει προειδοποιήσει ότι η έγκριση τροπολογιών θα αποδυναμώσει τη διαπραγματευτική θέση της όταν ξεκινήσει η διαδικασία του Brexit.

ΚΥΠΕ/Αθανάσιος Γκαβός – Βρετανία/Λονδίνο 07/03/2017 11:41

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: