Αναστασιάδης προς τον κατοχικό ηγέτη: Δεν συζητώ μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης




Σαφές μήνυμα προς τον κατοχικό Μουσταφά Ακιντζί, ότι απορρίπτει την εισήγησή του για συζήτηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης την ερχόμενη Κυριακή, έστειλε απόψε ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης.

«Η προσπάθεια επανέναρξης ενός γόνιμου διαλόγου θα είναι καταδικασμένη, εάν σκοπός του κατά το δείπνο κοινωνικού χαρακτήρα της ερχόμενης Κυριακής, θα είναι η συζήτηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης», δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μιλώντας σε εκδήλωση για τις εθνικές επετείους της 25ης Μαρτίου και της 1ης Απριλίου.

«Ποια μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μπορούν να συζητηθούν, οι συνεχείς τουρκικές Νάφτεξ ή ο εορτασμός της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο;» διερωτήθηκε ο κ. Αναστασιάδης.

Επανέλαβε ότι η απόφαση της Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα ήταν αχρείαστη, αλλά κάλεσε τον Μουσταφά Ακιντζί να συνειδητοποιήσει ότι ανάλογες ανησυχίες και μάλιστα μεγαλύτερες από αυτές των Τουρκοκυπρίων, έχουν και αυτοί που υπήρξαν θύματα της τουρκικής εισβολής.

Διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει την προσπάθεια για εξεύρεση μίας ειρηνικής λύσης, που θα διασφαλίζει τις ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων, όχι όμως με παραβιάσεις του ευρωπαϊκού κεκτημένου ή με την αποδοχή όρων που δεν θα δημιουργούν βιωσιμότητα, όπως η απαίτηση για θετική ψήφο Τουρκοκυπρίου σε κάθε απόφαση. «Κάτι τέτοιο δεν ισχύει σε κανένα ευνομούμενο κράτος» ανέφερε.

Ο κ. Αναστασιάδης επισήμανε πως δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία ότι γνωρίζει τι μπορεί να αποδεχθεί ο κυπριακός Ελληνισμός και τι πρέπει να απορριφθεί.

«Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ένα κράτος που να είναι υβρίδιο. Το κράτος πρέπει να ανταποκρίνεται στις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του διεθνούς δικαίου», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι οι απόλυτα συντονισμένες ενέργειες Λευκωσίας και Αθήνας θα αποδώσουν καρπούς.

28/03/2017 20:57
ΑΠΕ-ΜΠΕ του ανταποκριτή μας Α. Βικέτου
Λευκωσία, Cyprus

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: