Αυστριακοί που επικρίνουν Ερντογάν συλλαμβάνονται στην Τουρκία ή απελαύνονται




Βουλευτής της αντιπολίτευσης στην Αυστρία κατήγγειλε σήμερα ότι πέντε Αυστριακοί πολίτες οι οποίοι έκαναν επικριτικά σχόλια εναντίον του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κρατούνται σε τουρκικά αεροδρόμια ή απελαύνονται.

Ο Πίτερ Πιλτς του κόμματος των Πρασίνων ήδη διεξάγει εκστρατεία εναντίον αυτού που αποκαλεί ένα δίκτυο κατασκόπων του Ερντογάν στην Ευρώπη, που καταγγέλλει ότι δρα μέσω των ακολούθων θρησκευτικών υποθέσεων στις τουρκικές πρεσβείες και ομάδες σε τεμένη, που όπως λέει παρακολουθούν όσους επικρίνουν τον πρόεδρο της Τουρκίας και υποβάλλουν αναφορές για αυτούς.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας έχει απορρίψει προηγούμενες καταγγελίες του Πιλτς· δεν ήταν ωστόσο διαθέσιμος κάποιος εκπρόσωπός του για σχόλια όσον αφορά τους ισχυρισμούς που έκανε ο βουλευτής σήμερα.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Αυστρίας δήλωσε ότι τρεις αυστριακοί πολίτες που θέλουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους από την Τουρκία εμποδίζονται αυτή τη στιγμή να εγκαταλείψουν την τουρκική επικράτεια διότι τους βαρύνουν υποψίες ότι παραβίασαν την τουρκική νομοθεσία.

«Αυτό προφανώς έχει πολιτικό υπόβαθρο», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της αυστριακής διπλωματίας και πρόσθεσε ότι η Βιέννη βρίσκεται σε επαφή με τους τρεις πολίτες της χώρας και εργάζεται για να επιστρέψουν στην Αυστρία.

Οι αρχές της Αυστρίας και της Γερμανίας διεξάγουν έρευνες όσον αφορά τις καταγγελίες ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί ακολούθους θρησκευτικών υποθέσεων και πράκτορες στα τεμένη για να παρακολουθεί τους αντιπάλους του Ερντογάν στην Ευρώπη.

Ο Πιλτς είπε όχι έχει τεκμηριώσει πέντε υποθέσεις ανθρώπων με αυστριακή υπηκοότητα οι οποίοι ετέθησαν υπό κράτηση στην Τουρκία. Σε μία περίπτωση, ένας τούρκος αξιωματικός των υπηρεσιών ασφαλείας είπε απερίφραστα στο πρόσωπο που προσήχθη ότι έχει λάβει πληροφορίες για το ότι επέκρινε τον Ερντογάν στην Αυστρία.

Σε μια δεύτερη υπόθεση, ένας Αυστριακός προσήχθη στο αεροδρόμιο διότι υπήρχε ένα σύντομο μήνυμα κειμένου με περιεχόμενο επικριτικό για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο κινητό του τηλέφωνο.

Στην τρίτη υπόθεση, ένα στέλεχος του τουρκικού προξενείου στη Βιέννη είπε στον συλληφθέντα, ο οποίος παραδέχεται ότι επικρίνει τον Ερντογάν, ότι το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας του απαγόρευσε να ταξιδέψει.

Οι πέντε Αυστριακοί κρατήθηκαν από μία ως τρεις ημέρες στην Τουρκία.

«Εάν έχετε κάνει επικριτικές δηλώσεις για τον Ερντογάν στην Αυστρία, σας συνιστώ να μην πάτε στην Τουρκία», τόνισε ο Πιλτς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, πλαισιωμένος από δύο από τους άνδρες που κρατήθηκαν από τις τουρκικές αρχές.

Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες Τετάρτη πως έχει υπάρξει σημαντική αύξηση της δραστηριότητας των τουρκικών υπηρεσιών κατασκοπείας στη Γερμανία, όπου οι εντάσεις στους κόλπους της τουρκικής κοινότητας κλιμακώνονται ενόψει του δημοψηφίσματος για την αναθεώρηση του Συντάγματος της Τουρκίας με στόχο για γίνει προεδρικό το πολιτικό σύστημα.

Ο Ερντογάν κατηγόρησε ευρωπαϊκές κυβερνήσεις διότι δεν καταδίκασαν την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου αρκετά σθεναρά ή έγκαιρα.

Δυτικοευρωπαϊκά κράτη έχουν εκφράσει ανησυχία για τους διωγμούς δημοσιογράφων, δικαστικών, πανεπιστημιακών και άλλων, συχνά με πρόσχημα υποψίες ότι υποστήριξαν τον αντίπαλο του Ερντογάν, τον αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.

09/03/2017 17:18
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Βιέννη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: