¨Χαστούκι” στους συνομιλητές Ακιντζί από ΣΑΕ Τουρκίας: Μόνο με βήματα εμπιστοσύνης από Αναστασιάδη!




Οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό μπορούν να ξεκινήσουν ξανά μόνο αν η ε/κ πλευρά κάνει βήματα που διασφαλίζουν την εμπιστοσύνη, αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) της Τουρκίας έπειτα από τη συνεδρίασή του υπό τον Πρόεδρο της χώρας Ταγίπ Ερντογάν.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ ΜΑΣ: Πρόκειται για ένα άνευ προηγουμένου χαστούκι, προσωπικά από τον Ερντογάν, για τις πρωτοβουλίες των προέδρων του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ, οι οποίοι χωρίς να το γνωρίζει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας πήγαν στα κατεχόμενα, είδαν τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, και συναίνεσαν να “σκοτώσουν” την απόφαση της Βουλής για το Ενωτικό Δημοψήφισμα. Με τον τρόπο αυτό αφαίρεσαν από τον κ. Αναστασιάδη κάθε δυνατότητα διαπραγματευτικών ελιγμών και τον ανάγκασαν να αμύνεται στις ποροσβλητικές επιθέσεις των Τούρκων. 

Στην ανακοίνωση η οποία εκδόθηκε απόψε αφού υπενθυμίζεται “ότι οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονταν στη Γενεύη με στόχο να υπάρξει λύση του Κυπριακού διακόπηκαν με τη δίκαιη αντίδραση της τουρκικής πλευράς στην απόφαση της ε/κ πλευράς για ‘εορτασμό της ένωσης’, αναφέρεται ότι οι διαπραγματεύσεις είναι δυνατόν να ξεκινήσουν ξανά μόνο με βήματα της ε/κ πλευράς που να διασφαλίζουν την εμπιστοσύνη”.

Προσθέτει ότι “δηλώνοντας ότι η δίκαιη, περιεκτική και μόνιμη λύση στο νησί μπορεί να διασφαλιστεί μόνο με την ενσωμάτωση της αντίληψης του ίσου συνεταιρισμού, υπογραμμίστηκε ότι η ε/κ πλευρά πρέπει να επιδείξει πλέον μια καθαρή και εποικοδομητική στάση εγκαταλείποντας συμπεριφορές όπως είναι η καθυστέρηση και το χάσιμο χρόνου”.

Για το Αιγαίο αναφέρει ότι η Τουρκία προτιμά την επίλυση των προβλημάτων  δια του εποικοδομητικού διαλόγου με την Ελλάδα αλλά οπωσδήποτε δεν θα επιτρέψει τη δημιουργία τετελεσμένων. “Ενημερώθηκε το συμβούλιο για τις τελευταίες εξελίξεις στη Μαύρη Θάλασσα και το Αιγαίο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ”, σημειώνεται.

Έγινε,προστίθεται, περιεκτική αξιολόγηση των διαφορών στο Αιγαίο και των νόμιμων και ζωτικών δικαιωμάτων και συμφερόντων της χώρας μας στο Αιγαίο σε σχέση με τις εξελίξεις στην περιοχή την τελευταία περίοδο”

Τέλος, αναφέρεται ότι η Τουρκία “επανέλαβε την προτίμησή της για επίλυση όλων των προβλημάτων στο Αιγαίο με την Ελλάδα στη βάση των σχέσεων καλής γειτονίας και του εποικοδομητικού διαλόγου αλλά δηλώθηκε ότι οπωσδήποτε δεν θα επιτρέψουν τετελεσμένα”.

Η ΕΙΔΗΣΗ, ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΟΥ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΥΠΕ

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: