Βαδίζουν σε νέα πενταμερή: Μειωμένες οι αντιστάσεις Αναστασιάδη, δέχθηκε το αίτημα Ακιντζί




Σε νέα πενταμερή διάσκεψη, στις αρχές Μαρτίου, οδηγείται το Κυπριακό, κατά πάσα πιθανότητα στη Γενεύη. Τούτο προέκυψε, όπως συναφώς πληροφορούμαστε, κατά τη διάρκεια μακράς κατ΄ιδίαν συνάντησης που είχαν χθες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως το θέμα της σύγκλησης, σύντομα, νέας Διάσκεψης, τέθηκε την περασμένη εβδομάδα από τον κ. Ακιντζί, πλην όμως δεν αντιμετωπίστηκε τότε «ζεστά» από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Παράλληλα, γίνεται αντιληπτό πως τα Ηνωμένα Έθνη δεν φάνηκε να αιφνιδιάζονταν όταν οι Αναστασιάδης και Ακιντζί τους ανακοίνωσαν, μετά την κατ΄ιδίαν συνάντηση, την απόφασή τους. Τη νέα σύγκλιση στην οποία κατέληξαν οι δυο ηγέτες ανέλαβαν να διαχειριστούν τα Ηνωμένα Έθνη και διά του Άιντα προέβησαν σε ανακοίνωση.

Πρώτο, οι Αναστασιάδης και Ακιντζί θα συναντώνται εβδομαδιαίως κατά τον μήνα Φεβρουάριο για αντιμετώπιση των εκκρεμούντων θεμάτων (9, 16 και 23 του μηνός).

Δεύτερον, οι δυο διαπραγματευτές θα συνεχίσουν τις τακτικές τους συναντήσεις για γεφύρωση των διαφορών, που όπως όλοι οι εμπλεκόμενοι παραδέχονται είναι αρκετές.

Τρίτον, οι ηγέτες, όπως ανέφερε ο κ. Άιντα, ζήτησαν από τα Ηνωμένα Έθνη να προετοιμαστούν, σε διαβούλευση με τις εγγυήτριες δυνάμεις, για τη συνέχιση της Διάσκεψης για την Κύπρο σε πολιτικό επίπεδο στις αρχές Μαρτίου. Υπενθυμίζεται συναφώς πως μετά την αποδοχή της πενταμερούς στη «Συμφωνία του Δείπνου» και πριν τη Διάσκεψη της Γενεύης, υπήρξαν συζητήσεις, διαβήματα, παρεμβάσεις από τη Λευκωσία για το ποιος συγκαλεί τη διάσκεψη και ποιοι θα συμμετέχουν αυτή. Τώρα, με βάση τη συμφωνία, οι ηγέτες των κοινοτήτων ζητούν τη σύγκληση. Στην εικόνα, βασικά, τα ΟΗΕ και οι τρείς εγγυήτριες δυνάμεις.

Η νέα πενταμερής θα πραγματοποιηθεί βασικά στη σκιά των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο και ένα μήνα πριν το δημοψήφισμα στην Τουρκία και με φόντο την αποτυχημένη προσπάθεια της πρώτης Διάσκεψης. Χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μετά τη συνάντηση, ενημέρωσε τηλεφωνικά τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα για το αποτέλεσμα της συνάντησης του με τον κατοχικό ηγέτη και την απόφαση για σύγκληση νέας Διάσκεψης.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: