Το βρώμικο παιγνίδι της Τουρκίας στην Κύπρο: Επιρρίπτει ευθύνες στον Πρόεδρο Αναστασιάδη




Σιγά-σιγά αποκαλύπτεται το βρωμικο παιγνίδι των Τούρκων στην Κύπρο, που είναι η κατάρρευση των συνομιλιών για το Κυπριακό, αλλά με …ευθύνη του Προέεδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος προσέρχεται πάντα στις διαπραγματεύσεις με καλή πίστη, μέχρι παρεξήγησης.

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι εάν η ελληνοκυπριακή πλευρά θέλει διαπραγματεύσεις θα επιστρέψει στο τραπέζι. Πρόσθεσε ωστόσο πως η κρίση ξεκίνησε με απόφαση της πρότασης της κυπριακής Βουλής που αφορά την “Ένωση’ και όχι σήμερα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση από τη Γερμανία, ο Τούρκος Υπουργός υποστήριξε πως όπως και προηγουμένως το πρόβλημα πηγάζει από την ελληνοκυπριακή πλευρά.

“Η στάση της ε/κ πλευράς δείχνει την άποψή της για τις διαπραγματεύσεις και τη διαδικασία στο νησί. Επιπλέον η απόφαση την οποία έλαβε η ε/κ Βουλή για την ‘ένωση’ είναι μια απαράδεκτη απόφαση για την Τουρκία και τους Τ/κ”, ανέφερε ο Τούρκος Υπουργός.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου πρόσθεσε πως “αυτή η κρίση δεν ξεκίνησε σήμερα με την αποχώρηση Αναστασιάδη από το τραπέζι, ξεκίνησε με την αποδοχή αυτής της απόφασης από τη Βουλή”.

“Ακόμη συζητούν την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, αποδέχονται την απόφαση. Δηλαδή δεν εγκατέλειψαν τις ελπίδες τους και από την άλλη δεν χρειάζονται πλέον οι εγγυήσεις και η ασφάλεια της Τουρκίας. Εσείς από την μια θέλετε ένωση και από την άλλη λέτε να άρουμε τις εγγυήσεις τις Τουρκίας. Με αυτές τις προσεγγίσεις, αποκαλύφθηκε η πραγματική τους πρόθεση. Έδειξαν οι ίδιοι πόσο δίκαιο είχε η τ/κ πλευρά και η Τουρκία σε αυτά τα θέματα. Εμείς μέχρι σήμερα τηρήσαμε πάντοτε εποικοδομητική στάση. Ξέρουμε τι θέλουμε, ξέρουμε και τι δεν θέλουμε. Το καταθέτουμε καθαρά στις συναντήσεις ως ένα κράτος που εμπιστεύεται τον εαυτό του χωρίς καπρίτσια και χωρίς κόμπλεξ, ως ισχυρό κράτος. Την ίδια στάση βλέπουμε ότι και η τ/κ πλευρά επιδεικνύει. Μέσα σε αυτά η ε/κ πλευρά αποχωρεί από το τραπέζι. Αν θέλουν διαπραγματεύσεις θα επιστρέψουν σε εκείνο το τραπέζι και εάν δεν θέλουν οι ίδιοι ξέρουν. Πλέον τέτοιες συνομιλίες δεν ξαναγίνονται, θα κάνουμε αυτό που πρέπει”, ανέφερε.

ΕΔΩ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ

Στα χέρια των Ελληνοκυπρίων να συνεχιστεί η διαδικασία, δήλωσε ο Ακιντζί

Είναι στα χέρια τους να διορθώσουν αυτή την κατάσταση, που με τα χέρια τους δημιούργησαν”, δήλωσε ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, προσθέτοντας ότι “την πόρτα που άνοιξαν και έφυγαν, μπορούν και πάλι να την ανοίξουν”.

Ο κ. Ακιντζί μιλούσε στο παράνομο “προεδρικό” στα κατεχόμενα μετά τη σημερινή συνάντηση των δύο ηγετών και δήλωσε ότι ο ίδιος δεν αποχώρησε από τις συνομιλίες.

Όπως είπε, πέρυσι τον Μάιο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε αντιδράσει λόγω της παρουσίας του στο δείπνο στο περιθώριο της Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Συνόδου του ΟΗΕ στην Κωνσταντινούπολη, και είχε ακυρώσει την συνάντηση των ηγετών που ακολουθούσε. Ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι ο ίδιος αντιθέτως, θέλησε να παραστεί στη σημερινή συνάντηση και να συζητήσει το όλο θέμα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

“Προσπάθησα να εξηγήσω τις ανησυχίες μας”

Προσπάθησε να εξηγήσει την ενόχληση που προκάλεσε στην τ/κ κοινότητα η απόφαση της Βουλής, ανέφερε και δήλωσε ότι ενώ είναι σημαντικό να δημιουργηθεί αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο κοινοτήτων, που δεν υπάρχει, ενώ προγραμματίζεται η συνέχιση της Διάσκεψης για την Κύπρο το Μάρτιο, ενώ πρέπει να ενδυναμωθεί η κουλτούρα ειρήνης και ειδικά στη νεολαία, γι` αυτό και έγινε – όπως είπε – η Τεχνική Επιτροπή για θέματα παιδείας, συνέβη αυτό το ατυχές – κατά την έκφρασή του – γεγονός.

Επιπλέον, συνέχισε, ανέφερε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι η εν λόγω πρόταση έγινε μέσω ενός κόμματος όπως το ΕΛΑΜ και το κόμμα του, ο ΔΗΣΥ, τη στήριξε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ενώ με την αποχή στην Ολομέλεια παρείχε στήριξη και στο να εγκριθεί. Αυτό, ανέφερε, ήταν και ένας από τους λόγους αντίδρασης της τ/κ κοινότητας. “Στην πραγματικότητα, όχι μόνο στη δική μας κοινότητα, του είπα ότι παρατηρούμε πως ανησυχία δημιουργήθηκε και εντός της ε/κ κοινότητας”.

Ο κατοχικός ηγέτης επανέλαβε ότι η ιδέα της Ένωσης ήταν ο πιο σημαντικός παράγοντας της τραγωδίας στην Κύπρο και πρόσθεσε ότι το θέμα περιλαμβάνεται ήδη στη διδακτέα ύλη στα ε/κ σχολεία.

Δεν επιδείχθηκε σεβασμός στις ευαισθησίες της τ/κ πλευράς, είπε και υπογραμμίσαμε ότι αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό στην ε/κ πλευρά, ανέφερε. Σίγουρα υπάρχουν και ευαισθησίες της ε/κ πλευράς για δικούς μας εορτασμούς, ανέφερε, λέγοντας ότι είναι γνωστή πραγματικότητα πως τα γεγονότα στις 20 Ιουλίου (σσ η τουρκική εισβολή) για τα οποία δεν έφταιγαν οι Τ/κ, ήρθαν ως αποτέλεσμα του πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου. Ο ίδιος, συνέχισε, στην ομιλία του στις 20 του περασμένου Ιούλη είχε μιλήσει για τον πόνο που προκάλεσε (η εισβολή) στην ε/κ κοινότητα. Είχε τότε επίσης προσθέσει ότι τις δεκαετίες του `50 και του `60, συνέχισε, περισσότερο πόνο έζησαν οι Τ/κ ενώ το 1974 οι Ε/κ και αυτό δεν πρέπει να διαφεύγει κανενός.

Στη δική του θητεία, είπε ο κ. Ακιντζί, δεν έχει προστεθεί νέα επέτειος και ο ίδιος δεν αμέλησε να τοποθετηθεί ενάντια σε κάτι λάθος – κατά την έκφραση του. Αλλά, είπε, δυστυχώς δεν είδε την ίδια στάση από τον Ε/κ ηγέτη.

Ο κ. Ακιντζί είπε ότι ανέφερε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη πως η απόφαση της Βουλής στέλνει λάθος μηνύματα στις νέες γενιές και είναι αντίθετη με τις προσδοκίες του ΓΓ του ΟΗΕ από τους ηγέτες. “Ενώ εργαζόμαστε για ένα κοινό μέλλον, σίγουρα αυτό το γεγονός πρέπει να διορθωθεί” και του είπε – πρόσθεσε – ξεκάθαρα ότι δεν θέλει ο ίδιος και η τ/κ κοινότητα να δουν τον μελλοντικό τους εταίρο “χέρι με χέρι με το ΕΛΑΜ”.

Περιμένουν, είπε, από τον Ε/κ ηγέτη να πάρει ξεκάθαρα στάση ενάντια στην απόφαση της Βουλής και να κάνει ένα βήμα, ώστε αυτή να καταστεί μη έγκυρη. “Αυτό είναι μια προσδοκία από όλο το φάσμα του τ/κ ‘λαού’, ανεξαρτήτως ιδεολογίας, από τη δεξιά μέχρι την αριστερά”.

Ακιντζί: Ο Αναστασιάδης σηκώθηκε κι έφυγε από την αίθουσα θυμωμένος

Ο Πρόεδρος Ανασταδιάδης, ανέφερε ο κ. Ακιντζί, αντί να ακούσει με ανοικτή καρδιά, με την ψυχή του τα όσα είχε να του πει, ήρθε στη συνάντηση με ένα έτοιμο έγγραφο 5 σελίδων εξηγώντας τα δικά του επιχειρήματα.

Σύμφωνα με τον κατοχικό ηγέτη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως υπήρχαν πολλά αιτιολογικά αν ήθελε να σαμποτάρει τις συνομιλίες, από τις 20 Ιουλίου έως τις 15 Νοεμβρίου, “ακόμα πρόσθεσε και το νερό από την Τουρκία”. Δεν είδε, είπε, μια συμπεριφορά από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι αντιλήφθηκε τα συναισθήματα και τις ευαισθησίες των Τ/κ, ότι τον άκουσε με προσοχή.

Ωστόσο, είπε, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε στη συνάντηση ότι αυτή την απόφαση ο ίδιος δεν την ενέκρινε και ο Τ/κ ηγέτης του είπε ότι τότε θα μπορούσε με ευκολία να βγει και να το πει αυτό ξεκάθαρα, να κάνει ένα βήμα για να καταστήσει την απόφαση της Βουλής μη εφαρμόσιμη, αλλά ο Ε/κ ηγέτης δεν έδωσε το παραμικρό μήνυμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο κ. Ακιντζί είπε ότι απάντησε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και στη συνέχεια ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Εσπεν Μπαρθ Έιντε προέβη στη δική του παρέμβαση προσπαθώντας να ανακεφαλαιώσει το θέμα. Στο σημείο, ανέφερε, που ο κ. Ειντε προσπαθούσε να πει ότι θα πρέπει με κάποιο τρόπο να διορθωθεί η εντύπωση που δημιουργήθηκε στην τ/κ κοινότητα από την απόφαση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης “θυμωμένος, λέγοντας `δεν έχω να πω κάτι` άνοιξε με απότομο τρόπο την πόρτα βγήκε και την έκλεισε με δύναμη. Σε εκείνο το σημείο η ατμόσφαιρα σεβασμού για να συνεχιστεί η συνάντηση είχε τελειώσει και αποχώρησα. Όλοι πρέπει να προσέχουν την συμπεριφορά τους. Εγώ ποτέ δεν βγήκα από το πλαίσιο του σεβασμού”, είπε.

Και στο παρελθόν, πρόσθεσε, ο Ε/κ ηγέτης είχε συμπεριφερθεί παρορμητικά, αλλά η σημερινή του συμπεριφορά ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και αυτό δεν μπορούσε να γίνει ανεκτό. Σε κάθε συνάντηση ο πιο σημαντικός όρος είναι ο αμοιβαίος σεβασμός, πρόσθεσε.

Μας είπαν ότι υπερβάλαμε στις αντιδράσεις μας για το θέμα, αλλά εγώ πιστεύω ότι η αντίδρασή μας ήταν λίγη όταν πρόκειται να “αγιοποιήσεις” την ιδέα της Ένωσης στα σχολεία και στις νέες γενιές. “Σε μια κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων δεν έχει καμία θετική λογική αυτό, δεν υπάρχει θετική αιτιολόγηση”.

Ενώ το να προχωρήσει η διαδικασία ήταν στα χέρια του Ε/κ ηγέτη, σήμερα δεν είδαμε μια τέτοια συμπεριφορά, αλλά ακριβώς το αντίθετο. υποστήριξε.

Ακιντζί: “Δεν αποχωρώ από τις συνομιλίες”

Οσον αφορά την πληροφόρηση ότι ο ίδιος αποχώρησε από τη συνάντηση, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε “όχι εγώ δεν αποχώρησα, δεν αποχώρησα από τη διαδικασία των συνομιλιών, γιατί εμείς πράγματι είμαστε η πλευρά που επιθυμεί τη λύση. Ωστόσο, στις συνομιλίες υπάρχουν τρόποι καλής συμπεριφοράς, με τους οποίους πρέπει όλοι να συμμορφώνονται. Η πόρτα είναι ανοικτή για να διορθώσουν την κατάσταση που δημιούργησαν με τα δικά τους χέρια. Είναι στο χέρι τους να ανοίξουν και πάλι την πόρτα που έκλεισαν και έφυγαν. Εγώ πιστεύω ότι και στις δύο πλευρές της Κύπρου, όσοι επιθυμούν πραγματικά τη λύση, αυτό περιμένουν από τον Ε/κ ηγέτη. Περιμένουν να διορθωθούν αυτό το λάθος. Αυτό περιμένουμε κι εμείς”.

Ερωτηθείς εάν το να μην γίνονται βήματα από την ε/κ πλευρά σχετίζεται μόνο με τις προεδρικές εκλογές ή αντικατοπτρίζει μη επιθυμία για λύση της ε/κ πλευράς, ο Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε ότι όταν στο Μοντ Πελεράν 1 ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι δεν ήταν έτοιμος και ζήτησε διάλειμμα 10 ημερών, ο ίδιος προσέγγισε το αίτημα με σεβασμό. Στη Γενεύη είπε, η Ελλάδα δεν ήταν έτοιμη και ζήτησε χρόνο και από 10 μέρες η Διάσκεψη κράτησε 5.

Υπάρχει ακόμη ελπίδα πιστεύει ο Ακιντζί

Ωστόσο, είπε, ο ίδιος εξακολουθεί να πιστεύει ότι είναι αναγκαία μια λύση στην Κύπρο και υπάρχει ακόμα ελπίδα μέχρι το τέλος της άνοιξης. Εύχομαι, ανέφερε, μετά τα σημερινά γεγονότα να δουν πιο ψύχραιμα τα πράγματα και να κάνουν σωστή αξιολόγηση.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι το μόνο που μπορεί να φέρει τη λύση στην Κύπρο είναι η πολιτική αποφασιστικότητα και βούληση. Εάν δεν υπάρχει αυτό, μπορείτε να ασχολείστε με τα άλλα ζητήματα, πρόσθεσε και συμπλήρωσε ότι στο στάδιο που βρισκόμαστε έχουν ξεπεραστεί πολλά σημεία, αλλά αυτό που πραγματικά έχουμε ανάγκη δεν είναι το χρόνο αλλά τη βούληση.

Ο Τ/κ ηγέτης ανέφερε επίσης ότι ΕΛΑΜ και ΔΗΚΟ, δεν είναι το ίδιο, αλλά ενώνονται ενάντια στην αρχή της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και πρόκειται για μια μερίδα της ε/κ κοινότητας που μπορεί να φτάσει το 35-40%. Γι` αυτό, είπε, έχουν οι Τ/κ ανάγκη μιας αποτρεπτικής δύναμης στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων και θέλουν την παρουσία της Τουρκίας. Η απόφαση της Βουλής, συνέχισε, δείχνει πόσο δίκιο έχουν οι Τ/κ σε αυτό τους το αίτημα.

Ο κ. Ακιντζί δήλωσε ότι ο ίδιος προσωπικά εξακολουθεί να είναι συγκρατημένος και δεν πρέπει να παρασυρθούμε από όσους στοχεύουν στη μη λύση στην Κύπρο, πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για λύση.

Επανέλαβε ότι είναι η τελευταία προσπάθεια της γενιάς που θέλει ομοσπονδιακή λύση προσθέτοντας ότι εάν αυτή αποτύχει δεν γνωρίζει ποιο θα είναι το μοντέλο που θα συζητείται, εάν πρόκειται για μια λύση “γειτόνων δίπλα δίπλα ή κάτι πολύ διαφορετικό”.

Δεν αρχίζω το παιχνίδι επίρριψης ευθυνών, ανέφερε ο Ακιντζί

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι δεν αρχίζει το παιχνίδι επίρριψης ευθυνών αλλά προσπαθεί να σώσει τη διαδικασία, να διορθωθούν τα λάθη που έγιναν, να συμβάλει στο να σωθεί το μέλλον της Κύπρου. “Αλλά αν θέλουν να διαδώσουν ότι ο Ακιντζί δεν θέλει λύση, ας το κάνουν, να ξέρουν όμως ότι η πέτρα που ρίχνεις στον τοίχο έρχεται πίσω. Γιατί όλος ο κόσμος ξέρει το παρελθόν μου, τι έκανα γι` αυτό το θέμα (το Κυπριακό). ‘Δεν θέλει λύση γι` αυτό και αποχώρησε’, αυτού του είδους οι δηλώσεις δεν θα βρουν απήχηση στον κόσμο”.

Πιθανόν την Δευτέρα στα κατεχόμενα ο Τούρκος ΥΠΕΞ

Ο κ. Ακιντζί ανακοίνωσε επίσης ότι κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη Δευτέρα θα έρθει στα κατεχόμενα ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον οποίο θα συζητήσει όλα όσα προέκυψαν. Δεν έρχεται για τα τελευταία αυτά γεγονότα, είχε προγραμματιστεί προηγουμένως, σημείωσε.
Απαντώντας επίσης σε σχετική ερώτηση, ο Τ/κ ηγέτης είπε πως η εν λόγω απόφαση της Βουλής λήφθηκε με 19 ψήφους ενώ τα δύο μεγάλα κόμματα (ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ) έχουν παραπάνω από 30 και θα μπορούσαν αυτά να προβούν σε διόρθωση. “Γιατί να μην μπορεί να γίνει αυτό; Θα ήταν και μια ξεκάθαρη στάση έναντι της κοινής γνώμης. Αυτό είναι σημαντικό”.

Να μην κλείσουμε όλες τις πόρτες, ας περιμένουμε, δήλωσε τέλος όσον αφορά το τι θα γίνει από δω και πέρα.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
ΚΥΠΕ – Άννα ΑνδρέουΤΟΥΡΚΙΑ/Κωνσταντινούπολη 16/02/2017 18:40
ΚΥΠΕ – Ραλλή Παπαγεωργίου – Οντούλ Ασίκ ΟυλκέρΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 16/02/2017 17:23

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: