Τι σημαίνει η συμφωνία των Βρυξελλών; Θέμα με τα μεσοπρόθεσμα, συζητούνται την Τετάρτη




Η ελληνική κυβέρνηση δέχθηκε να προχωρήσει σε προνομοθέτηση νέων μέτρων για το 2019 στο σημερινό Eurogroup. Μετά από αυτή την εξέλιξη αναμένεται ότι θα επιστρέψουν οι εκπρόσωποι των δανειστών στην Αθήνα. Τα μεσοπρόθεσμα θα συζητηθούν την Τετάρτη σύμφωνα με πληροφορίες.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΑΠΕ-ΜΠΕ: Δεν θα υπάρξει κανένα μέτρο λιτότητας. Για κάθε ένα ευρώ φόρου θα υπάρχει και ένα ευρώ φοροαπαλλαγής, από το 2019, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα.

Οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι οι θεσμοί επιστρέφουν στην Αθήνα, καθώς υπήρξε συνολική ανατροπή στο Eurogroup, σε σχέση με το συγκρατημένο κλίμα που υπήρχε πριν την έναρξη του συμβουλίου.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΚΥΠΕ: Σε συμφωνία για επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα κατέληξε η συνάντηση θεσμών και ελληνικών Αρχών πριν από το Εurogroup.

Σύμφωνα με πηγή, οι ελληνικές Αρχές δέχθηκαν την επί της αρχής προληπτική νομοθέτηση δημοσιονομικών μέτρων, υπό την προϋπόθεση του εκ νέου προσδιορισμού της όποιας απόκλισης μεταξύ των εκτιμήσεων των θεσμών, σε μεταγενέστερη φάση.

Από πηγές της ιστοσελίδας μας στην κυβέρνηση έγιναν γνωστά τα εξής για το πλαίσιο της πολιτικής συμφωνίας, ενώ μέχρι στιγμής ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΥΠΟΒΑΛΑΜΕ ΣΤΟ ΔΝΤ:

Πρακτικά αυτά που επί της αρχής συμφωνήθηκαν είναι τα εξής, αναφέρει κυβερνητική ενημέρωση:

Π.χ. αν το ΔΝΤ επιμείνει στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και ζητά μείωση αφορολογήτου, τότε για κάθε 1 ευρώ που μειώνεται το αφορολόγητο, η ελληνική πλευρά θα έχει δικαιώμα να νομοθετήσει αντίστοιχα 1 ευρώ πχ μείωσης του ΕΝΦΙΑ ή του ΦΠΑ. Έτσι λοιπόν, ήδη, η ελληνική πλευρά έχει μελετήσει και σκοπεύει να νομοθετήσει τις εξής παρεμβάσεις με εφαρμογή 01/01/2019.
•Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατα 35–40 % και συνολικός επανασχεδιασμός του φόρου με επαναφορά του Φ.Μ.Α.Π. ώστε η μείωση να στοχεύει στα χαμηλά εισοδήματα.
•Μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια κατά 7 μονάδες και μεταφορά του συντελεστή από το 13% στο 6%.
•Μείωση του ΦΠΑ σε μεταφορές δημόσιες και ιδιωτικές (Τρένα, λεωφορεία, αεροπλάνα, βαπόρια) κατα 11 μονάδες και μεταφορά από το 24% στο 13%.
•Μείωση βασικών ειδών διατροφής κατά 11 μονάδες από το 24% στο 13%.
•Επανεξέταση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών.
•Σε περίπτωση που εξεταστεί μείωση δαπανών για κοινωνική ασφάλιση συμφωνήθηκε να νομοθετηθεί αντίστοιχα αύξηση δαπανών στοχευμένων για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και της κοινωνικής προστασίας.

Σε κάθε περίπτωση όμως παρόμοιες παρεμβάσεις θα είναι μεσομακροπρόθεσμες. Θα έχουν σημείο έναρξης εφαρμογής την 01/01/2020 και τέλος 01/01/2025.
Η συμφωνία αναμένεται να κλείσει με τεχνικές λεπτομέρειες στην Αθήνα.
Η νομοθέτηση θα περιλαμβάνει ταυτόχρονα όλες τις μεταρρυθμίσεις (τόσο αυτές με αρνητικό δημοσιονομικό πρόσημο, όσο και αυτές με θετικό δημοσιονομικό πρόσημο)
•Με το κλείσιμο του SLA στην Αθήνα ο Γερούν Νταϊσεμπλουμ θα ζητήσει έκτακτο Eurogroup για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Σε αυτό το Eurogroup θα αποφασιστεί τόσο το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων όσο και το θέμα της εφαρμογής των μεσοπρόθεσμων μέτρων για την απομείωση του χρέους.

Σύμφωνα με πληροφορίες από ελληνικές πηγές, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης είχαν μια θετική συνάντηση με την ομάδα των θεσμών, δηλαδή με υψηλόβαθμους εκπροσώπους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: