Τα ίδια και τα αυτά: Μεταρρυθμίσεις και ελάφρυνση χρέους ζήτησε η Λαγκάρντ από την Μέρκελ




Δεν είναι έτοιμη η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να παρουσιάσει στο διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Οργανισμού ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα που θα περιέχει και χρηματοδότηση.

Τη δήλωση έκανε η ίδια εξερχόμενη της συνάντησης με την Γερμανίδα Καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ.

Η γενική διευθύντρια του Ταμείου παρέμεινε πιστή στη γραμμή του ΔΝΤ ότι απαιτούνται μεταρρυθμίσεις και ελάφρυνση χρέους για να ανακάμψει η ελληνική οικονομία.

Η κ. Λαγκάρντ είπε πως με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ εξέτασαν τις εξελίξεις στην Ελλάδα και τον τρόπο εμπλοκής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Επανέλαβε τη θέση πως το ΔΝΤ δεν μπορεί να παραβιάσει το καταστατικό του και να προχωρήσει σε μια ειδική συμφωνία για την Ελλάδα.

«Είμαστε πλέον πολύ πιο αισιόδοξοι μετά την πρόοδο που επιτεύχθηκε από τις ελληνικές αρχές που κινούνται στην κατεύθυνση που ήθελαν οι θεσμοί ώστε να εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις που θέταμε για να συμμετάσχουμε στο πρόγραμμα», τόνισε.

Σε δηλώσεις που έκανε στο γερμανικό δίκτυο ADR η επικεφαλής του ΔΝΤ ανέφερε πως χρειάζεται ακόμη πολύ δουλειά να γίνει πριν τα στελέχη του Ταμείου παρουσιάσουν στο διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού ένα νέο δανειακό πρόγραμμα για την Ελλάδα.

Ακόμη, ανέφερε πως έχει πολύ μεγαλύτερη αισιοδοξία μετά την πρόοδο που επετεύχθη από την Ελλάδα. «Οι προοπτικές για τις μεταρρυθμίσεις μοιάζουν καλές», είπε και προσέθεσε πως σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις που ζητά το ΔΝΤ το συνταξιοδοτικό είναι ένας από του δυο κρίσιμους τομείς.

Η ίδια επανέλαβε πως η αναδιάρθρωση του χρέους είναι η δεύτερη προϋπόθεση – μετά τις μεταρρυθμίσεις – που θέτει το ΔΝΤ. Κατά την ίδια το ζήτημα αυτό έχει ήδη εξετασθεί μεταξύ της Ελλάδος και των δανειστών της.

«Αυτό που χρειάζεται δεν είναι κούρεμα χρέους , αλλά μείωση των επιτοκίων, και επανεξέταση των ωριμάνσεων του χρέους», δήλωσε σχετικά.

«Στη βάση αυτή ανέφερε πως το θέμα της περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους πρέπει να εξεταστεί στο τέλος του ελληνικού προγράμματος – κάτι που είναι πάγια θέση του Eurogroup-. «Το μέγεθος της αναδιάρθρωσης θα εξαρτηθεί από το πόσες μεταρρυθμίσεις, πόση πρόοδο και πόσο δυνατή θα είναι η Ελλάδα στο τέλος του προγράμματος», είπε.

Η Λαγκάρντ επέμεινε ότι η Αθήνα πρέπει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις στα πεδία των συντάξεων και της φορολογίας εισοδήματος τις οποίες έχει ζητήσει το ΔΝΤ και θέτει ως προϋπόθεση για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα στήριξης.

«Προφανώς, το δεύτερο σκέλος θα είναι το επίπεδο του χρέους που μπορεί να εξυπηρετήσει η χώρα και αυτό το χρέος θα πρέπει να αναδιαρθρωθεί με τον κατάλληλο τρόπο και από το μέγεθος της αναδιάρθρωσης θα εξαρτηθεί σαφώς πόσες μεταρρυθμίσεις (θα έχουν εφαρμοστεί), πόση πρόοδος (θα έχει επιτευχθεί), πόσο ισχυρή θα είναι η ελληνική οικονομία στο τέλος του προγράμματος», συμπλήρωσε η Λαγκάρντ.

«Αυτό που θα χρειαστεί δεν θα είναι ένα κούρεμα, αν οι μεταρρυθμίσεις εφαρμοστούν, αλλά μια σημαντική παράταση των ωριμάνσεων (σ.σ. του χρόνου αποπληρωμής), μια σημαντική μείωση ων επιτοκίων και αυτό θα πρέπει να συζητηθεί πιο λεπτομερώς αργότερα, καθώς θα επιτυγχάνεται πρόοδος στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων». Η διευθέτηση αυτή θα πρέπει να γίνει στο τέλος του τρέχοντος προγράμματος, κατά την ίδια.

Τέλος, αίσθηση έκανε η αναφορά της επικεφαλής του ΔΝΤ στο ότι η Ελλάδα έχει υποφέρει πολύ τα τελευταία χρόνια από τη λιτότητα και η επισήμανση της πως οι Ευρωπαίοι πρέπει να αποκτήσουν μια κοινή φωνή στο ελληνικό ζήτημα.

Εξάλλου, η Λαγκάρντ είπε στην ίδια συνέντευξη πως ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν τη διαβεβαίωσε πως θέλει να συνεργαστεί με τον διεθνή χρηματοπιστωτικό θεσμό κατά τρόπο ώστε να διασφαλιστεί η οικονομική σταθερότητα.

«Δεν είναι προς το συμφέρον κανενός να έχουμε χάος, να έχουμε οικονομική αστάθεια», υπογράμμισε η Λαγκάρντ.

The Managing Director of the International Monetary Fund (IMF), Christine Lagarde, arrives at the Chancellery for a meeting with German Chancellor Merkel in Berlin, Germany, 22 February 2017. Both politicians discussed the financial situation of Greece. EPA, FELIPE TRUEBA
The Managing Director of the International Monetary Fund (IMF), Christine Lagarde, arrives at the Chancellery for a meeting with German Chancellor Merkel in Berlin, Germany, 22 February 2017. Both politicians discussed the financial situation of Greece. EPA, FELIPE TRUEBA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: