Στην Άγκυρα Τρίτη και Τετάρτη ο Άιντα που εξακολουθεί να “βλέπει” φως για λύση Κυπριακού




Συναντήσεις με Τούρκους αξιωματούχους θα έχει την Τρίτη και την Τετάρτη στην Άγκυρα ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Εσπεν Μπαρθ Άιντα, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο Αλίμ Σιντίκ.

Ο κ. Σιντίκ ανέφερε πως ο κ. Άιντα θα φθάσει απόψε στην τουρκική πρωτεύουσα όπου αύριο θα έχει συναντήσεις με αξιωματούχους του Υπουργείου Εξωτερικών. Είπε ακόμη πως ενδεχομένως ο κ. Άιντα να έχει επαφές και με άλλους Τούρκους αξιωματούχους, σημειώνοντας, παράλληλα, πως οι συναντήσεις του δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί.

Ο Άιντε είχε την Παρασκευή στην Αθήνα μακρά συνάντηση με τον Νίκο Κοτζιά, μετά την οποία ο Νορβηγός διπλωμάτης δήλωσε πως είναι ενθαρρυμένος “ιδιαίτερα από τη δεύτερη σύνοδο της Διάσκεψης για το Κυπριακό μεταξύ των υψηλόβαθμων τεχνικών επιτροπών στο Μοντ Πελεράν, πριν μερικές εβδομάδες, που έδειξε ότι υπάρχει κάποιος χώρος για περαιτέρω συνομιλίες”.

Παράλληλα σημείωσε πως υπάρχουν “κάποιες περίπλοκες εντάσεις στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας”, προσθέτοντας πως “πρόκειται για μία περιρρέουσα κατάσταση” που θα προτιμούσε να μην υπήρχε “τώρα στη διαδικασία επίλυσης του κυπριακού προβλήματος”.

Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση πως “αν όλοι μας παίξουμε τα χαρτιά μας σωστά, μπορεί να δούμε την Κύπρο ως ένα πεδίο συνεργασίας, όχι μόνο μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, αλλά και μεταξύ Ελλάδος, Τουρκίας και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη”.

Υπενθυμίζεται πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί, οι οποίοι συναντήθηκαν περασμένη Τετάρτη, στο πλαίσιο των συνομιλιών για το Κυπριακό, ζήτησαν από τα Ηνωμένα Έθνη να ετοιμαστούν, σε διαβούλευση με τις εγγυήτριες δυνάμεις, για συνέχιση της Διάσκεψης για την Κύπρο, σε πολιτικό επίπεδο, στις αρχές Μαρτίου.

Όπως ανακοινώθηκε η επόμενή συνάντηση των ηγετών θα πραγματοποιηθεί στις 9 Φεβρουαρίου, ενώ αύριο Τρίτη έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί συνάντηση των διαπραγματευτών Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί.

ΚΥΠΕ – Μαρία Κονιώτου – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 06/02/2017 09:47

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: