Σταϊκούρας: “Η κυβέρνηση μιλά για συμφωνία, ο Ντάισελμπλουμ λέει πως δεν υπάρχει…”




“Η κυβέρνηση πανηγυρίζει ότι κέρδισε, τη στιγμή που έρχονται νέα μέτρα για το πρόγραμμα, αλλά και για μετά τη λήξη του. Δεν έχουμε συμφωνία, ούτε καν πολιτική.

“Σε non paper η κυβέρνηση μιλούσε για πολιτική συμφωνία όταν ο επικεφαλής του Eurogroup είπε ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο”. Αυτά δήλωσε στο ραδιοσταθμό «Αθήνα 9.84»ο πρώην υπουργός και τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ, Χρήστος Σταικούρας.

Ο κ. Σταϊκούρας συμπλήρωσε δε τα εξής: «Με επίσημη δήλωσή του το Ταμείο καλωσόρισε την πρόοδο των ελληνικών αρχών στην εκπλήρωση των απαιτήσεων των θεσμών σε τομείς-κλειδιά. Δηλαδή συμφώνησε και υποχώρησε η κυβέρνηση σε όλες τις δήθεν κόκκινες γραμμές που είχε μέχρι τώρα προκειμένου να πείσει τους θεσμούς να έρθουν στην Ελλάδα… Άντε και έπεισε τους θεσμούς να έρθουν. Πότε τελειώνουμε; Απροσδιόριστος ο χρόνος ολοκλήρωσης της συμφωνίας. Συμφωνήθηκε δηλαδή απλώς η παράταση της διαπραγμάτευσης για το κλείσιμο της αξιολόγησης χωρίς χρονικό ορίζοντα».

Επίσης τόνισε πως «τα δημοσιονομικά ουδέτερα μέτρα, όπως λέγονται, δεν υπάρχουν. Η κυβέρνηση δεσμεύεται να πάρει επιπλέον μέτρα λιτότητας μετά το 2018 και στην περίπτωση που υπερκαλυφθούν οι υψηλοί δημοσιονομικοί στόχοι που έχει συμφωνήσει -δεν γνωρίζουμε ακόμη για πόση χρονική διάρκεια, αλλά αν κρίνουμε από την απόφαση του Eurogroup του Δεκεμβρίου του 2016 είναι για 10 χρόνια πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%- και τότε και μόνον τότε, θα μπορεί να πάρει ανάλογα με την υπέρβαση του στόχου, αντίρροπα δημοσιονομικά μέτρα μειώσεων φόρων ή απόδοσης κάποιων δαπανών. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Όχι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να μην ληφθούν αυτά τα μέτρα. Ήταν σαφής η αναφορά και στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου για τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στο φορολογικό, ασφαλιστικό και την αγορά εργασίας, όπως και στα ενεργειακά θέματα. Ακόμη έχουμε και τη χθεσινή ανακοίνωση του ΔΝΤ με την οποία πανηγυρίζει ότι η Ελλάδα προσχώρησε στις θέσεις του, αυτές με τις οποίες η κυβέρνηση- υποτίθεται- ότι δεν συμφωνούσε».

Τέλος ο κ. Σταϊκούρας εκτίμησε ότι δεν θα γίνουν εκλογές λέγοντας πως «η κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα ώστε να παραμείνει για λίγο ακόμα χρόνο στην εξουσία».

21/02/2017 15:40
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: