Συμμαχία Πολιτών: Η αποχώρηση Ακιντζί απόδειξη της τουρκικής αδιαλλαξίας




“Η αποχώρηση Ακιντζί από τις συνομιλίες αποτελεί την τελευταία απόδειξη της τουρκικής αδιαλλαξίας, η οποία εκφράστηκε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο στην Διάσκεψη της Γενεύης, αναφέρει ανακοίνωση της Συμμαχίας Πολιτών.

Παρότι η Διάσκεψη συνεκλήθη στα μέτρα και στα πλαίσια που ήθελε η Τουρκία και μετά την υποχώρηση Αναστασιάδη, ο οποίος ήρε όλες τις προϋποθέσεις για να συγκληθεί, τελικά απέτυχε γιατί ο κ. Τσαβούσογλου αντί να συζητήσει το κεφάλαιο της ασφάλειας έθεσε στο τραπέζι νέες-ακραίες απαράδεκτες απαιτήσεις.

Από το δείπνο Αναστασιάδη-Ακιντζί της 1ης Δεκεμβρίου μέχρι και σήμερα δεν έχει γίνει καμία πρόοδος στις διακοινοτικές συνομιλίες, ούτε στα κεφάλαια εσωτερικής διακυβέρνησης.

Ως Συμμαχία Πολιτών, είχαμε προειδοποιήσει πολύ έγκαιρα για την τουρκική τακτική, η οποία στόχευε στην κορύφωση της διαδικασίας των συνομιλιών για να μας θέσει μπροστά στο δίλημμα είτε να αποδεχτούμε λύση τουρκικών προδιαγραφών είτε αδιέξοδο.

Η Τουρκία εδώ και καιρό παίζει το παιχνίδι επίρριψης ευθυνών. Είναι πασιφανές ότι η τουρκική κυβέρνηση επεδίωξε το αδιέξοδο για να εφαρμόσει κάποια άλλα πλάνα που έχει για το Κυπριακό, που περιλαμβάνουν την αναβάθμιση του ψευδοκράτους στο πρότυπο της Ταιβάν και την δημιουργία προϋποθέσεων για προσάρτηση σε μεταγενέστερο στάδιο.

Ο κ. Αναστασιάδης πρέπει να αξιοποιήσει την ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου , η οποία ξεκαθαρίζει ότι ούτε τέθηκε, ούτε θα τεθεί θέμα ένωσης αλλά ούτε και διχοτόμησης.

Ταυτόχρονα καλούμε τον ΠτΔ να συγκαλέσει έκτακτο Εθνικό Συμβούλιο για να συζητήσει τις εξελίξεις και να συντονίσει τις δράσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πρέπει να αναληφθεί μια διεθνής εκστρατεία για να ενημερωθεί η Διεθνής κοινότητα για τις πραγματικές αιτίες του αδιεξόδου.

Είμαστε βέβαιοι ότι κανένας καλόπιστος παρατηρητής δεν πρόκειται να πειστεί από τα επιχειρήματα της τουρκικής πλευράς που στερούνται σοβαρότητας.

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 16/02/2017 18:16

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: