Σε νέα φάση η δίκη της ναζιστικής ΧΑ: Η επίθεση σε κοινωνικό χώρο στο προσκήνιο




Στην δικογραφία που αφορά την επίθεση στον κοινωνικό χώρο «Συνεργείο» στην Ηλιούπολη, περνά η δίκη της Χρυσής Αυγής, μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης των μαρτύρων της επίθεσης χρυσαυγιτών κατά μελών του ΠΑΜΕ, στο Πέραμα.

Η επίθεση στον κοινωνικό χώρο είχε γίνει τη νύχτα της 10ης Ιουλίου 2013, από μεγάλη ομάδα μελών της Χρυσής Αυγής που επέβαιναν σε περίπου 50 μηχανές. Σύμφωνα με την δικογραφία, περίπου 20 από τους συμμετέχοντες στην μοτοπορεία «φέροντες διακριτικά της Χρυσής Αυγής και ορισμένοι εξ αυτών κράνη, εισήλθαν σε εκεί υφιστάμενο χώρο με την επωνυμία ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ-ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ και με τη χρήση λοστών, κονταριών και άλλων αντικειμένων που έφεραν, προκάλεσαν θραύση της εξωτερικής τζαμαρίας και φθορές σε εξοπλισμό της εγκατάστασης. Ανωτέρω δράστες, με τα αντικείμενα που έφεραν επιτέθηκαν και τραυμάτισαν τον εκμισθωτή του χώρου Δ. Π., που τη στιγμή εκείνη βρίσκονταν στο εσωτερικό».

Η επίθεση είχε γίνει την ώρα που υπήρχαν εντός του χώρου παιδάκια που έκαναν μάθημα αγγλικών.

Για την επίθεση στον κοινωνικό χώρο δεν αντιμετωπίζει επιπλέον κατηγορίες κανένας από τους κατηγορούμενους, ωστόσο η υπόθεση εντάσσεται, κατά την δικογραφία, στο κακούργημα της εγκληματικής οργάνωσης. Πριν λίγους μήνες, για την υπόθεση του «Συνεργείου» η Βουλή ψήφισε την άρση ασυλίας των βουλευτών Ι. Λαγού και Ν. Μίχου.

Η υπόθεση κατά του ΠΑΜΕ ολοκληρώθηκε σήμερα με τον σχολιασμό συνηγόρων Πολιτικής Αγωγής και Υπεράσπισης των μαρτυρικών καταθέσεων για όσα έγιναν το βράδυ της 12ης Σεπτεμβρίου 2013 σε βάρος αφισοκολλητών του ΠΑΜΕ, από ομάδα μελών της Χρυσής Αυγής.

Στις τοποθετήσεις τους οι συνήγοροι Πολιτικής Αγωγής τόνισαν, πως η πρόθεση των χρυσαυγιτών ήταν ανθρωποκτόνος. Κατά την Πολιτική Αγωγή, οι χρυσαυγίτες δεν ήθελαν απλώς να τρομοκρατήσουν τα μέλη του ΠΑΜΕ, αλλά να ασκήσουν βία και για τον λόγο αυτό έστησαν ενέδρα και πήγαν οπλισμένοι με στιλιάρια και άλλα όπλα. «Τους ενδιαφέρει η δημόσια χρήση βίας» είπε χαρακτηριστικά συνήγορος. Κατά την Πολιτική Αγωγή, η επίθεση εντάσσεται στην γενικότερη στρατηγική βίας της Χρυσής Αυγής κατά όσων θεωρεί αντιπάλους της, ενώ το συγκεκριμένο χτύπημα, πλην του πολιτικού, είχε και οικονομικό κίνητρο, καθώς αφορούσε τον έλεγχο των εργαζομένων στην ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη.

Από την πλευρά της η υπεράσπιση, αρνήθηκε κατηγορηματικά πως κινδύνευσαν ζωές από την επίθεση, επιμένοντας να χαρακτηρίζει το συμβάν ως «συμπλοκή». Οι υπερασπιστές των κατηγορουμένων, υπογραμμίζοντας πως «ούτε ορό» δεν χρειάστηκαν όσοι χτυπήθηκαν από τους χρυσαυγίτες, ανέφεραν πως όλοι οι μάρτυρες που κατέθεσαν για την υπόθεση είναι αναξιόπιστοι λόγω της ιδεολογίας τους. «Χρησιμοποίησαν την κομμουνιστική τους ιδιότητα για να κατασκευάσουν μία κατηγορία για απόπειρα ανθρωποκτονίας» είπε χαρακτηριστικά ο συνήγορος του Νίκου Μιχαλολιάκου.

02/02/2017 17:34
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: