Ψηφιακή πλατφόρμα “συνΑθηνά” προβολής δράσεων ομάδων πολιτών στην Αθήνα




Σε «τόπο» συνάντησης, δικτύωσης και ενδυνάμωσης όσων ενδιαφέρονται για την Αθήνα και τους ανθρώπους της έχει μετεξελιχθεί το «συνΑθηνά» του δήμου Αθηναίων, στα τρία χρόνια ύπαρξής του. Παράλληλα, έχει συνεισφέρει σημαντικά στην υιοθέτηση μιας νέας «κουλτούρας» στις υπηρεσίες του Δήμου.

Οι δίαυλοι επικοινωνίας με τους πολίτες είναι ευρύτεροι και αμεσότεροι, ενώ ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ενσωμάτωσης των πρακτικών της κοινωνίας των πολιτών στο σύστημα της τοπικής αυτοδιοίκησης αποτελεί το νέο μοντέλο διαχείρισης που εφαρμόζεται στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης. Κάνοντας σήμερα έναν απολογισμό της δράσης του, ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, τόνισε ότι «το “συνΑθηνά” έχει φέρει κοντά 291 από τις δυναμικότερες ομάδες πολιτών της Αθήνας. Έχει προβάλει, διασυνδέοντας τις ομάδες, περισσότερες από 2.300 δράσεις για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πόλη».

Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Κοινωνίας των Πολιτών και Καινοτομίας, Αμαλία Ζέπου, «οι δράσεις αυτές, οι οποίες ταξινομούνται ανά θεματική κατηγορία όπως αλληλεγγύη, εκπαίδευση, πολιτισμός, υγεία, δημόσιος χώρος, περιβάλλον, παιδί, τουρισμός, οικονομία τεχνολογία, ανήκουν σε ομάδες της πόλης, πολλές από τις οποίες υλοποιούν καινοτόμες λύσεις με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην Αθήνα».

Ο ψηφιακός τόπος www.synathina.gr προβάλλει, με τη μορφή ενός διαδραστικού χάρτη, τις δράσεις των ομάδων ανά δημοτική κοινότητα και ανά θεματική κατηγορία. Στη δίγλωσση πλατφόρμα του “συνΑθηνά” αναρτώνται, επίσης, ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία για τη συχνότητα και το είδος των δράσεων, ανοιχτές προσκλήσεις, νέα και άρθρα, καθώς και μια ενότητα με υποστηρικτές, επιχειρήσεις και οργανισμούς που επιθυμούν να στηρίξουν με διαφορετικά μέσα τις δράσεις των πολιτών.

Η ψηφιακή πλατφόρμα του “συνΑθηνά” είναι ελεύθερη προς χρήση από κάθε ομάδα πολιτών που επιθυμεί να δημιουργήσει το προφίλ της, να προβάλει τις δράσεις της και να αναζητήσει υποστήριξη. Παράλληλα, το “συνΑθηνά” προσφέρει στις ομάδες του δικτύου του τη στέγη “συνΑθηνά”, έναν αυτοδιαχειριζόμενο χώρο, απέναντι από τη Βαρβάκειο Αγορά.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: