Προβληματισμός στο Λονδίνο για τις κινήσεις της Σκωτίας μετά την ενεργοποίηση του Άρθρου 50




Η βρετανική κυβέρνηση προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο η αποκεντρωμένη κυβέρνηση της Σκωτίας να υποβάλει επίσημο αίτημα για τη διενέργεια δεύτερου δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας αμέσως μετά την ενεργοποίηση του Άρθρου 50 και της διαδικασίας του Brexit.

Κυβερνητικές πηγές που επικαλείται η εφημερίδα “Times”, αναφέρουν ότι μία πιθανή ημερομηνία για ένα τέτοιο αίτημα από την Πρωθυπουργό της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζιον θεωρείται η 17η Μαρτίου, ημέρα της εαρινής συνόδου του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας (SNP).

Σημειώνεται ότι η ενεργοποίηση του Άρθρου 50 από την Τερέζα Μέι αναμένεται να γίνει γύρω στις 15 Μαρτίου.

Η κα Στέρτζιον υποστηρίζει ότι η συντριπτική επικράτηση στη Σκωτία της ψήφου υπέρ της παραμονής στην ΕΕ δε δίνει στο Λονδίνο την εξουσιοδότηση να διαπραγματευτεί με τους Ευρωπαίους στο όνομα των Σκωτσέζων. Έχει θέσει ως όρο για να μην προχωρήσει σε αίτημα για νέο δημοψήφισμα ανεξαρτητοποίησης τουλάχιστον την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην ενιαία αγορά.

Οι πηγές της εφημερίδας λένε ότι η κα Μέι θα μπορούσε να δεχθεί τη διενέργεια ενός δεύτερου δημοψηφίσματος στη Σκωτία ύστερα από εκείνο του Σεπτεμβρίου του 2014 υπό τον όρο ότι θα διενεργούταν μετά το Brexit, δηλαδή μετά την άνοιξη του 2019. Σύμφωνα με το σκεπτικό αυτό, η Σκωτία θα ξεκινούσε τη νέα προσπάθεια ανεξαρτητοποίησης, βρισκόμενη εκτός ΕΕ, κάτι που θα δημιουργούσε πρόσθετες περιπλοκές στο σχεδιασμό της τοπικής κυβέρνησης.

Στελέχη του SNP έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι θα ήθελαν ένα νέο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας στο φθινόπωρο του 2018.

Πάντως επισήμως η κεντρική κυβέρνηση του Λονδίνου και η ίδια η Πρωθυπουργός Μέι έχουν αποκλείσει οποιοδήποτε ενδεχόμενο νέου σκωτσέζικου δημοψηφίσματος, λέγοντας ότι το ζήτημα έχει λήξει με τρόπο «νόμιμο, δίκαιο και αποφασιστικό» με το πρώτο δημοψήφισμα.

ΚΥΠΕ/Αθανάσιος Γκαβός – Βρετανία/Λονδίνο 27/02/2017 19:24

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: