Προς αδιέξοδο αφού ο Ακιντζί θέλει να εξευτελίσει τον Αναστασιάδη: Προεδρική οργή




Του Κώστα Βενιζέλου

Τεντώνει το σχοινί η τουρκική πλευρά, που επιστρατεύει πλέον και απειλές για να «συνετίσει» την ε/κ πλευρά. Είναι δε ξεκάθαρο πως φλερτάρουν με το αδιέξοδο στο Κυπριακό.

Στην παρουσία του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που συναντήθηκε με την κατοχική ηγεσία, επιχειρήθηκε ξεκαθάρισμα του τοπίου στο Κυπριακό, με τουρκικούς πάντα όρους. Με βάση τα μηνύματα-όρους που στάλθηκαν χθες από Τσαβούσογλου και Ακιντζί, η επάνοδος στις συνομιλίες θα εξαρτηθεί από τη δημόσια απολογία του Προέδρου Αναστασιάδη και την απόσυρση της απόφασης της Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα.

Περαιτέρω, αμφότεροι υπογράμμισαν την ανάγκη της διατήρησης των εγγυήσεων, λόγω… της απόφασης της Βουλής. Παράλληλα άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο προσάρτησης των κατεχομένων στην Τουρκία εάν δεν αξιοποιηθεί αυτή η ευκαιρία, παραπέμποντας σε άλλες επιλογές.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου έστειλε και ένα απειλητικό μήνυμα για τις έρευνες για το φυσικό αέριο, που πραγματοποιεί η Κυπριακή Δημοκρατία. Είπε πως στη Μεσόγειο πλέουν τουρκικά πολεμικά και έσπευσε να προειδοποιήσει πως «υπομονή τους εξαντλείται».

Οι τοποθετήσεις της τουρκικής πλευράς έχουν ενοχλήσει τη Λευκωσία. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δηλώνοντας πως θα βρίσκεται στην προγραμματισμένη για αύριο συνάντηση αναμένοντας τον Μουσταφά Ακιντζί, δεν απέκρυψε την ενόχληση του για τα όσα ειπώθηκαν στα κατεχόμενα, μερικά από τα οποία τον αφορούσαν και προσωπικά. Ο Νίκος Αναστασιάδης σημείωσε πως θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των διαπραγματεύσεων που διακόπτεται ο διάλογος και εγωιστικά κάποιοι εμμένουν να νομίζουν ότι μπορεί να ταπεινώσουν τους συνομιλητές τους. Έστειλε δε το μήνυμα προς τον Ακιντζί επικαλούμενος την κυπριακή παροιμία πως ‘απόν ‘θέλει να πάει στον μύλον, πέντε μέρες κοσσινίζει’.

Τα Ηνωμένα Έθνη επιχειρούν την ίδια ώρα να ανιχνεύσουν προθέσεις, αν και από τις δημόσιες τοποθετήσεις είναι πρόδηλες οι διαθέσεις των εμπλεκομένων. Η ειδική αντιπρόσωπος του ΟΗΕ, Ελίζαμπεθ Σπέαχρντ συναντήθηκε χθες με τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί ενώ σήμερα θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Σήμερα, αναμένεται να ανακοινώσει κατά πόσο η αυριανή συνάντηση θα πραγματοποιηθεί.

ΓΝΩΜΕΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: