Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο.gr και η απόκτηση της Ελληνικής Ιθαγένειας από παιδιά μεταναστών




Του Ανδρέα Τσιλογιάννη *

Kυριακή 19 Φεβρουαρίου 2017, Smoothie King Center New Οrleans, State of Louisiana, USA.

Στις 20:00, τοπική ώρα της πάλαι ποτέ γαλλικής αποικίας της Λουϊζιάνα, στην Νέα Ορλεάνη, στο Smoothie King Center, αρχίζει το 66ο «NBA All Star Game 2017», όπου παραδοσιακά τίθενται αντιμέτωποι αθλητές από τις ομάδες της Δύσης και της «Ανατολής» των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

O Γιάννης Αντετοκούνμπο, διεθνής καλαθοσφαιριστής της Εθνικής Ελλάδας, παίχτης των Milwaukee Bucks, γίνεται ο πρώτος Έλληνας μπασκετμπολίστας που συμμετέχει σε «ΝΒΑ All Star Game».

Η συμμετοχή του Γιάννη Αντετοκούνμπο, δεν περιορίζεται μόνο σε μια απλή εμφάνιση στη γιορτή του κορυφαίου πρωταθλήματος του κόσμου το ΝΒΑ, αλλά ο Γιάννης, έχει ψηφιστεί από εκατομμύρια κόσμου που ασχολείται με το άθλημα της καλαθοσφαίρισης, σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης και συμμετέχει στη βασική πεντάδα της ομάδας της «Ανατολής».

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, ο μπασκετμπολίστας που άρχισε την καριέρα του από τον Φιλαθλητικό και στα ανοιχτά γήπεδα μπάσκετ στα Σεπόλια, πρωταγωνιστεί στην πρώτη από τις πολλές συμμετοχές του σε «All Star Game», ξεκινάει βασικός για την ομάδα της «Ανατολής» και όπως θα γράψει η χρυσή βίβλος του ΝΒΑ μετά από χρόνια και όταν θα έχει κλείσει την μακάρι σπουδαία καριέρα, πετυχαίνει στην πρώτη συμμετοχή 30 πόντους όντως πρώτος σκόρερ της ομάδας του.

Οι ειδικοί αναφέρουν, πως η πρώτη εμφάνιση του Giannis Antetokounmpo σε «NBA All Star Game», είναι η αρχή μιας μεγάλης αθλητικής καριέρας, αλλά και το χτίσιμο ενός δυνατού «brand name» πάνω στο οποίο ο μπασκετικός Οργανισμός του NBA  αλλά και η ομάδα των Milwaukee Bucks έχουν επενδύσει ήδη αρκετά εκατομμύρια δολάρια στον αθλητή από τα Σεπόλια.

Η συμμετοχή του Έλληνα Γιάννη Αντετοκούνμπο στο μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός του Αμερικανικού Μπάσκετ, μπορεί να χαρακτηριστεί  ιστορική  όχι μόνο για το ελληνικό μπάσκετ και τον ελληνικό αθλητισμό αλλά για όλη τη νεότερη αθλητική ή μη ιστορία της χώρας.

Μελλοντικά, εξαιτίας της ιστορικής συμμετοχής, μπορεί να προκύψουν και να αλλάξουν αρκετά δεδομένα που αφορούν τόσο την εθνική οικονομία όσο και τις διεθνείς σχέσεις της χώρας μας με τις Η.Π.Α.

Ενδεχόμενο λογικό, καθώς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, γεννημένο στις 6 Δεκεμβρίου του 1994 στην Αθήνα από Νιγηριανούς γονείς, διεθνή αθλητή της Εθνικής Ελλάδας, παρακολουθούν τηλεοπτικά δια μέσου του «NBA All Star Game 2017» σε 215 χώρες, με το όνομα της Ελλάδας να ταξιδεύει σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης.

Φανταστείτε τι έχει να συμβεί με τον διεθνή Έλληνα μπασκετμπολίστα στα επόμενα χρόνια, όταν η καριέρα του θα βρίσκεται στο λεγόμενο «pick», με όλον τον κόσμο και τα όλα τα διεθνή μεγάλα μέσα μαζικής επικοινωνίας να ασχολούνται καθημερινά με το φαινόμενο του κολοσσού του NBA και «franchise name» του Αμερικανικού Μπασκετικού Οργανισμού που ακούει στο όνομα Giannis Antetokounmpo.

Λάγος, Νιγηρία 1991.

Ο Charles και η Veronica Αntetokounmpo αποφασίζουν να μεταναστεύσουν στην Ελλάδα για ένα καλύτερο αύριο.

Στη Νιγηρία, αφήνουν το πρώτο τους παιδί, με σκοπό όταν εγκατασταθούν να επιστρέψουν και να το πάρουν. Δε γνωρίζουν όμως τι τους περιμένει.

Τα πράγματα δεν πάνε όπως έχουν προγραμματίσει, οι ίδιοι βρίσκονται σε μια χώρα όπου πολεμούν για την επιβίωσή τους, χωρίς χαρτιά και με δουλειές του «ποδαριού».

Στην Ελλάδα αποκτούν 4 παιδιά, τα χρόνια δύσκολα ως προς την επιβίωση.

O Charles και η Veronica Αntetokounmpo, παρά τις δυσκολίες επιβίωσης,  εντάσσουν τα παιδιά στην ελληνική κοινωνία, δίνουν σε αυτά ελληνική μόρφωση και παιδεία, τα βαφτίζουν ελληνορθόδοξα με ελληνικά ονόματα, ακολουθούν στην διαπαιδαγώγηση ελληνικές συνήθειες, παραδόσεις αλλά και τον ελληνικό τρόπο ζωής.

Τα παιδιά αν και γεννημένα στην Ελλάδα δεν έχουν ελληνικό διαβατήριο και έγγραφα με αποτέλεσμα για αρκετά χρόνια να ζουν «παράνομα».

Τα αδέρφια Αντετοκούνμπο, ασχολούνται με το μπάσκετ, η ιστορία γίνεται γνωστή στην Ελλάδα.

O Charles και η Veronica βλέπουν τα παιδιά τους Γιάννη και Θανάση να γίνονται επιλέξιμοι στο NBA, να φορούν τη φανέλα με το εθνόσημο.

Η συνέχεια της ιστορίας γνωστή, η φτώχεια και ο αγώνας για την επιβίωση έχει τελειώσει με την μεταγραφή του Γιάννη Αντετοκούνμπο στο NBA, αλλά και με την πρόσφατη  υπογραφή συμβολαίου εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων του Έλληνα μπασκετμπολίστα με την ομάδα του Μιλγουόκι λύνεται κάθε οικονομικό πρόβλημα της οικογένειας.

Σήμερα, ο Charles και η Veronica Antetokounmpo έχουν ακολουθήσει μαζί με τα υπόλοιπα παιδιά τους τον Γιάννη στο Μιλγουόκι, απολαμβάνοντας τις επιτυχίες του γιου τους.

Παράλληλα, οι γονείς του Γιάννη Αντετοκούνμπο, κρατούν στα χέρια τους ένα παγκόσμιο μοναδικό ρεκόρ.

Έχουν χαρίσει σε μια χώρα τρία παιδιά προς το παρόν, ακολουθεί και τέταρτος, αθλητές που αγωνίζονται στο υψηλότερο επίπεδο φορώντας το εθνόσημο, χωρίς οι ίδιοι να έχουν την υπηκοότητα ή το διαβατήριο της χώρας αυτής.

Αθήνα 24 Απριλίου 2010.

Ο Charles και η Veronica Antetokounmpo με υπερπροσπάθειες και με αρκετά κυνηγητά στο κέντρο των Αθηνών από τις ελληνικές αρχές ελέω έλλειψης χαρτιών,   προσπαθούν μέσω της ελληνικής παιδείας να μεγαλώσουν τα παιδιά που έφεραν στον κόσμο στην Ελλάδα.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, 16 χρονών τότε, αρχίζει μαζί με τον αδερφό του Θανάση να παίζουν μπάσκετ στα ανοιχτά γήπεδα των Αθηνών αλλά και να συμμετέχουν σιγά – σιγά στις ερασιτεχνικές κατηγορίες.

Παράλληλα με το σχολείο και τις προπονήσεις αλλά και τα παιχνίδια στα μπασκετικά γήπεδα με φίλους, τα αδέρφια Αντετοκούνμπο, εργάζονται ως πλανόδιοι πωλητές χωρίς την ελληνική ιθαγένεια, αν και έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα για να συμπληρώσουν το οικογενειακό εισόδημα.

Μαρτυρίες, από τα χιλιάδες ρεπορτάζ, αναφέρουν πως υπήρχαν μέρες που στο σπίτι του Charles και της Veronica Αntetokounmpo δεν υπήρχε φαγητό για να θρέψει την οικογένεια.

Την ώρα που οι πιτσιρικάδες Αντετοκούνμπο έβλεπαν το μπάσκετ ως αδιέξοδο από τα προβλήματά τους και οι γονείς προσπαθούσαν να εξασφαλίσουν την επιβίωση, χωρίς να το ξέρουν, άρχιζε η ιστορία τους να αλλάζει.

Έκδοση του Νόμου. 3838/2010.

Στις 24 Απριλίου του 2010, ο τότε Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας, εκδίδει τον νόμο 3838/2010 που ψήφισε η Βουλή των Ελλήνων.

Ο ν.3838/2010, αφορά ρυθμίσεις «σύγχρονων διατάξεων για την Ελληνική Ιθαγένεια και την πολιτική συμμετοχή ομογενών και νομίμως διαμενόντων μεταναστών και άλλες ρυθμίσεις».

Η ψήφιση του ν.3838/2010 που ουσιαστικά δίδει υπό προϋποθέσεις το δικαίωμα των μεταναστών που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα να αποκτούν την Ελληνική Ιθαγένεια, αποτελεί εισήγηση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Εισηγητής του νόμου, για την ιστορία, ο κ. Γιάννης Ραγκούσης, τότε  Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Για τα αδέλφια Αντετοκούνμπο, ο ν. 3838/2010, είναι ο νόμος – πάτημα που ουσιαστικά τους επιτρέπει να πάρουν ελληνικό διαβατήριο.

Είναι η πρώτη ελπίδα για την εξασφάλιση μιας καινούργιας ζωής, ο νόμος που θα άνοιγε τα φτερά τους, κάνοντας το όνειρο για την κορυφή και την κατάκτηση του μαγικού κόσμου του NBA πραγματικότητα.

Τον Φεβρουάριο του 2013, ο νόμος 3838/2010 κρίνεται αντισυνταγματικός από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικράτειας.

Κύκλοι της συντήρησης στην Ελλάδα, δεν επιθυμούν να λαμβάνουν την ελληνική υπηκοότητα παιδιά μεταναστών που γεννιούνται στην Ελλάδα ακόμα και αν αυτά έχουν αποκτήσει ελληνική μόρφωση και παιδεία.

Για μια ακόμα φορά ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, το παιδί από τα Σεπόλια που κυκλοφορούσε στους δρόμους της Αθήνας χωρίς να έχει έγγραφα, νιώθει την πίεση και μαθαίνει την απάνθρωπη πλευρά της ελληνικής γραφειοκρατίας.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο γνωρίζοντας από τον Απρίλιο του 2013 ότι έχει επιλεγεί για το ΝΒΑ, κυριολεκτικά βρισκόταν για ένα διάστημα στον αέρα, καθώς χωρίς διαβατήριο αδυνατούσε να πραγματοποιήσει το υπερατλαντικό ταξίδι, ταξίδι στο όνειρο.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο. Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο. Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στις 9 Μάϊου του 2010, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο αποκτάει το πολυπόθητο ελληνικό διαβατήριο.

Οι καλά γνωρίζοντες αναφέρουν πως ο τότε πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς αποφάσισε αν και διαφωνούσε ιδεολογικά με την χορήγηση υπηκοότητας σε παιδιά μεταναστών, να δοθεί η υπηκοότητα κατ` εξαίρεση στον Γιάννη Αντετοκούνμπο, εξαιτίας και μόνο της επιλογής στο NBA και στην ομάδα των Μιλγουόκι Μπακς.

Οι σύμβουλοι του τότε πρωθυπουργού κ. Σαμαρά, έπραξαν με γνώμονα το συμφέρον που έδινε το δικαίωμα στην Ελλάδα να εκμεταλλευτεί μελλοντικά και εμπορικά την παρουσία του Γιάννη Αντετοκούνμπο στον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, αποκτάει ουσιαστικά την πολυπόθητη Ελληνική υπηκοότητα, εξαιτίας και μόνο εμπορικών συμφερόντων.

Αν και εφόσον δεν υπήρχε η επιλογή του NBA και υπήρχε μόνο η πρόταση της Ρεάλ Σαραγόσα, ενδεχομένως ο Έλληνας «All Star πολίτης των Σεπολίων» να είχε σήμερα Νιγηριανή ή Ισπανική υπηκοότητα.

Ισχυρισμός που ευσταθεί καθώς η πολιτεία βάση του αντισυνταγματικού νόμου 3838/2010, δεν εκδίδει ελληνικό διαβατήριο σε παιδιά μεταναστών που έχουν γεννηθεί και ζουν στην Ελλάδα.

Οι φήμες της εποχής, μέσω δημοσιευμάτων, αναφέρουν πως ο τότε πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς με την Νέα Δημοκρατία αντίθετη στον ν.3838/2010, αναγκάστηκε υπό το βάρος της κοινής γνώμης αλλά και της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης να χορηγήσει το ελληνικό διαβατήριο στον Γιάννη.

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης φοβόταν, πως εάν δεν εκδιδόταν άμεσα το διαβατήριο του Γιάννη Αντετοκούνμπο υπήρχε ορατό το ενδεχόμενο να χαθεί αυτό το ταλέντο από το ελληνικό μπάσκετ.

Οι ομοσπονδίες τόσο της Νιγηρίας όσο και της Ισπανίας, ο Γιάννης είχε υπογράψει στη Ρεάλ Σαραγόσα χωρίς ωστόσο να αγωνιστεί, ήταν έτοιμες να του προσφέρουν διαβατήριο.

Παρά την ταλαιπωρία που έχουν υποστεί μέχρι να αποκτηθεί η ελληνική υπηκοότητα, τα αδέλφια Αντετοκούνμπο κάθε φορά που μιλούν για την Ελλάδα αναφέρονται στην πατρίδα που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν με περισσότερη αγάπη και θαυμασμό ακόμα και από Έλληνες που έχουν γεννηθεί από Έλληνες γονείς.

Είναι αδιανόητο μέσα στο 2017 να έχουν βγει τα «ελληνόμετρα» και να προσπαθούμε να δούμε ποια η διαφορά παιδιών που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα από αλλοδαπούς γονείς λαμβάνοντας την ελληνική παιδεία, με παιδιά που έχουν γεννηθεί στη χώρα μας από Έλληνες γονείς.

Για πολλούς Έλληνες, η ιστορία των Αντετοκούνμπο, είναι απλά ένα παραμύθι ενός φτωχού παιδιού Νιγηριανών μεταναστών το οποίο γεννήθηκε και γαλουχήθηκε στην πατρίδα μας, απέκτησε  την ελληνική υπηκοότητα και στα εικοσιδύο του χρόνια έχει κατακτήσει την Αμερική.

Όμως για τον Γιάννη, η κατάκτηση του  κόσμου και όχι μόνο του NBA, είναι μια απλή επιβεβαίωση της σκληρής και προσηλωμένης δουλειάς που ξεκίνησε από τα γήπεδα των Σεπολίων και συνεχίζεται στα αμερικανικά γήπεδα μπάσκετ, αφήνοντας μια για πάντα τις δύσκολες παιδικές στιγμές.

Για την πατρίδα μας, στη δύσκολη οικονομική συγκυρία, η Αντετοκουνμπομάνια,  αποτελεί παραμύθι που δείχνει τον δρόμο για το όνειρο και την επιτυχία, αρκεί να υπάρχει στόχος και όνειρο.

Εικόνα της αποτίμησης του φαινομένου Αντετοκούνμπο στην Ελλάδα θα έχουμε μετά τη λήξη της καριέρας του Γιάννη στον θαυμαστό κόσμο του ΝΒΑ.

Ήδη στο NBA σχεδιάζουν με προσοχή την αξιοποίηση του μεγαλύτερου «franchise player» της σύγχρονης εποχής, επιβεβαιώνοντας, ακόμα μια φορά, γιατί ο υπόλοιπος κόσμος λογίζει ως μαγικό τον πέρα από τον Ατλαντικό κόσμο με τα απλησίαστα συμβόλαια.

H Antetokounmpomania.

Αμερικανοί οικονομικοί αναλυτές κάνουν λόγο για τα οικονομικά δεδομένα των επιπτώσεων της Antetokounmpomania, στα επόμενα χρόνια, σε όλο τον πλανήτη.

Οι αναλύσεις που γίνονται έχουν αναφορές μέχρι και στον αριθμό των Αμερικανών πολιτών που τα επόμενα χρόνια θα επισκεφθούν την χώρα μας, ώστε να δουν την πατρίδα και τον τόπο που γεννήθηκε και μεγάλωσε ο ΑLLSTAR του NBA, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Υστερόγραφο.

Η 19 η Φεβρουαρίου 2017 γράφεται στα χρυσά βιβλία του NBA και στην Ελλάδα θα θυμούνται πως τη συγκεκριμένη μέρα ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, ο Έλληνας διεθνής μπασκετμπολίστας από τα Σεπόλια, πραγματοποίησε την πρώτη συμμετοχή με εκκωφαντικό τρόπο σε «NBA All Star Game».

Μεγάλη παράλειψη από την ελληνική πολιτεία να μην έχει δοθεί το ελληνικό διαβατήριο και στους γονείς Αντετοκούνμπο, όταν οι άνθρωποι έχουν χαρίσει στην πατρίδα μας τα παιδιά τους, εκ των οποίων τρία εξ `αυτών αγωνίζονται με το εθνόσημο στην πλάτη.

Η Ελλάδα, οφείλει να παραχωρήσει την ελληνική υπηκοότητα ΚΑΙ στους γονείς του Γιάννη Αντετοκούνμπο, Charles και Veronica, ως ένδειξη τιμής και προσφοράς στον ελληνικό αθλητισμό της συνέχισης της ίδιας τους της ζωής.

Για το τέλος…

Στην Ελλάδα του 2017, στην Ελλάδα της κρίσης και της εποχής των μνημονίων, υπάρχουν πολλές χιλιάδες παιδιά μεταναστών τα οποία ενώ έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα, έχοντας λάβει ελληνική παιδεία και μόρφωση, κυκλοφορούν στους δρόμους της Ελληνικής Επικράτειας «απροστάτευτα», καθώς δεν έχουν διαβατήριο και απαραίτητα έγγραφα.

Η ελληνική πολιτεία, οφείλει να δει με διαφορετική χροιά το θέμα της απόκτησης της υπηκοότητας από παιδιά μεταναστών που έχουν γεννηθεί και ζουν στην Ελλάδα. Μπορεί να προκύψουν και άλλοι Αντετοκούνμπο.

Στην πριν Αντετοκούνμπο εποχή, oι «προφέσορες» του Ευρωπαϊκού μπάσκετ αναφέρουν πως το μπάσκετ είναι ένα άθλημα που γεννήθηκε και παίζεται στην Αμερική, όμως στον υπόλοιπο κόσμο παιζόταν από Γιουγκοσλάβους αθλητές.

Στη μετά Αντετοκούνμπο εποχή, ο κόσμος όταν θα αναφέρεται στο μπάσκετ, θα υπογραμμίζει πως το μπάσκετ είναι ένα άθλημα στο οποίο έγραψε ιστορία ο Έλληνας Γιάννης Αντετοκούνμπο.

… Γιάννη κι εμείς σ` αγαπάμε.

  • Ο Ανδρέας Τσιλογιάννης είναι δημοσιογράφος – πολιτικός αναλυτής
  • [email protected]
  • Twitter:  @TsilogiannisAnd
  • Facebook: Andreas Tsilogiannis

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: