Ο Αναστασιάδης αρνήθηκε να συζητήσει τις 4 ελευθερίες παρά τις πιέσεις του κατοχικού ηγέτη




Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης αρνήθηκε να συζητήσει το θέμα των τεσσάρων βασικών ελευθεριών κατά τη χθεσινή του συνάντηση με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Μουσταφά Ακκιντζί παρά το ότι ο κ. Ακκιντζί το έθεσε επιτακτικά, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Εκπρόσωπος ερωτηθείς για τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Υπουργό Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου ενωρίτερα σήμερα, είπε ότι «καταρχήν να καταγράψουμε το γεγονός ότι είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη Βρετανού Υπουργού Άμυνας στην Κύπρο.

Ο κ. Φάλον γνωρίζει πάρα πολύ καλά το Κυπριακό. Είναι σημαντικό ότι η Βρετανική Κυβέρνηση αναγνωρίζει τον αναβαθμισμένο ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή και είναι σημαντικό ότι ο ρόλος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή ως παροχέας ασφάλειας θα πρέπει να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο μέσα στο πλαίσιο μιας ενδεχόμενης λύσης του Κυπριακού.

Από κει και πέρα συζητήθηκαν και οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, οι διμερείς μας σχέσεις, καθώς επίσης και οι αναμενόμενες διαπραγματεύσεις της Βρετανίας με την ΕΕ μέσα στο πλαίσιο της απόφασης για έξοδο από την ΕΕ».

Ερωτηθείς αν η αναβάθμιση του ρόλου της Κύπρου στο πλαίσιο της λύσης ή μετά τη λύση σημαίνει ότι θα υπάρχει στρατός στην Κύπρο ή πολυεθνική δύναμη για να αναλάβει αυτό το ρόλο, ο Εκπρόσωπος είπε πως «σημαίνει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να μπορεί να διαδραματίσει το ρόλο της στην περιοχή και για να μπορεί να τον διαδραματίσει θα πρέπει να είναι ένα απόλυτα κυρίαρχο κράτος και μέσα σε αυτό το πλαίσιο να μπορεί να ενισχύει, να ενδυναμώνει τις σχέσεις της με όλα τα γειτονικά κράτη, κάτι που υπάρχει σήμερα, ως το κράτος που διατηρεί άριστες σχέσεις με τα γειτονικά κράτη. Ένα κράτος το οποίο συνεργάζεται με όλα τα γειτονικά κράτη και αυτός ο ρόλος θα πρέπει να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο στο πλαίσιο της λύσης του Κυπριακού».

Πρόσθεσε ότι «αυτός ο ρόλος θα μπορεί να διασφαλιστεί και να ενισχυθεί μέσα από την ύπαρξη όλων των αναγκαίων υποδομών, και ως κράτος μέλος της ΕΕ».

Σε ερώτηση αν αυτό αφορά την Κύπρο για μετά τη λύση του Κυπριακού είπε «όχι, αναγνωρίζεται ο ρόλος της Κυπριακής Δημοκρατίας ως παροχέα ασφάλειας στην περιοχή. Ένας ρόλος ο οποίος θα πρέπει να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο μέσα στο πλαίσιο μιας ενδεχόμενης λύσης».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι κατά τη συνάντηση του με τον κ. Ακκιντζί δεν συζητήθηκε το θέμα των τεσσάρων ελευθεριών, ενώ χθες ο κ. Ακκιντζί δήλωσε το αντίθετο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «αυτό που έγινε χθες είναι ότι ο κ. Ακκιντζί έθεσε επιτακτικά το θέμα των τεσσάρων βασικών ελευθεριών και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αρνήθηκε να το συζητήσει. Και είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο, εκτιμώ, που έγινε και η αναφορά του κ. Ακκιντζί χθες ότι η συνάντηση δεν ήταν καλή».

Σε ερώτηση αν υπάρχει κάτι νεότερο περί παρουσίας του ΓΓ του ΟΗΕ στην επόμενη διάσκεψη για την Κύπρο και σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι επιβεβαιώθηκε η πληροφορία για επίσκεψη του ΓΓ του ΟΗΕ στην Τουρκία, ο Εκπρόσωπος είπε ότι είναι «σημαντική η επίσκεψη του ΓΓ στην Τουρκία. Θεωρούμε ότι είναι μέσα στο πλαίσιο και της επιθυμίας του να έχει πιο ενεργό ρόλο στη διαδικασία για επίλυση του Κυπριακού και όχι μόνο, αλλά και στα θέματα εκείνα που απασχολούν τα Ηνωμένα Έθνη. Σίγουρα το Κυπριακό θα είναι ένα από τα δύο θέματα που θα κυριαρχήσουν των συζητήσεων. Είμαστε σε συνεχή επαφή με τη Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών με τον ίδιο τον ΓΓ υπήρξε συνάντηση την προηγούμενη βδομάδα σε επίπεδο Μονίμων Αντιπροσώπων και ευελπιστούμε ότι από τις εκεί επαφές του θα υπάρξουν τέτοιου είδους αποτελέσματα που θα μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε για τη συνέχιση της διαδικασίας.

Για τη διάσκεψη για την Κύπρο αυτό που μπορούμε να πούμε μετά βεβαιότητας αυτή τη στιγμή είναι ότι δεν θα πραγματοποιηθεί πριν τη 13η Μαρτίου».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο κ. Ακκιντζί είπε ότι η διάσκεψη θα γίνει εντός της βδομάδας που ξεκινά στις 13 Μαρτίου, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν υπάρχει μέχρι στιγμής συγκεκριμένη ημερομηνία, ενδεχομένως να είναι τη βδομάδα που ξεκινά στις 13. Το σίγουρο αυτή τη στιγμή, για να είμαστε ακριβείς, είναι ότι δεν θα πραγματοποιηθεί πριν τη 13η Μαρτίου».

Κληθείς να πει αν εκτιμά πως η Τουρκία θα είναι πιο ευέλικτη στις θέσεις της μετά το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου, ο Εκπρόσωπος είπε ότι υπάρχουν εκτιμήσεις  που λένε να μην αναμένεται από πλευράς Τουρκίας η όποια κίνηση πριν το δημοψήφισμα σε σχέση με τις συνταγματικές αλλαγές στη χώρα.

«Υπάρχουν οι διαβεβαιώσεις από πλευράς Τούρκων αξιωματούχων, όπως μεταφέρονται μέσα και από τις επαφές του κ. Άιντε, ότι το δημοψήφισμα δεν επηρεάζει καθόλου τις εξελίξεις στο Κυπριακό», είπε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι «η σοβαρότητα που απαιτείται να προσεγγίζουμε τις συνομιλίες δεν μας επιτρέπει – και αυτό κάνουμε – να στηριζόμαστε σε εκτιμήσεις. Εμάς μας ενδιαφέρουν τα πραγματικά δεδομένα και όλα θα κριθούν από το αποτέλεσμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: