Νεοφύτου: Ο ΔΗΣΥ θα κάνει θα κάνει ό, τι μπορεί για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις




Η σημερινή εξέλιξη με την αποχώρηση του Μουσταφά Ακιντζί δεν αποτελεί το τέλος των διαπραγματεύσεων και ο ΔΗΣΥ θα κάνει ό, τι μπορεί για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, προσθέτοντας ότι “εάν η κοινή μας θέληση να φτάσουμε σε μια λύση παραμένει αναλλοίωτη, τότε δεν μπορούμε να τη θέτουμε σε κίνδυνο με φτηνές δικαιολογίες που δεν διαθέτουν ούτε βάση ούτε ουσιαστικό περιεχόμενο”.

“Λυπούμαστε για την σημερινή εξέλιξη και την αποχώρηση του κ Ακιντζί από τις διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, δεν θεωρούμε ότι το θέμα αυτό θα έπρεπε να λάβει τέτοιες διαστάσεις”, είπε ο κ. Νεοφύτου, στο πλαίσιο γεύματος που παρέθεσε στη Λευκωσία σε Πρεσβευτές χωρών μελών της ΕΕ και μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

“Το να χρησιμοποιείς μια απλή ενημερωτική αναφορά σε ένα ιστορικό γεγονός ως δικαιολογία για να δημιουργηθεί αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις, όχι μόνο αποτελεί υπερβολική αντίδραση, αλλά δίνει την εντύπωση ότι κάποιοι επιχειρούν να βρούν τρόπο διαφυγής από τις διαπραγματεύσεις”, ανέφερε ο κ. Νεοφύτου.

Ανέφερε ότι “η θέληση μας για επίτευξη μια συνολικής, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, βασισμένης σε μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία, όχι μόνο παραμένει ακέραια, αλλά είναι ισχυρότερη από ποτέ” και πρόσθεσε ότι “έχουμε καλύψει πολύ μεγάλη απόσταση προς την κατεύθυνση της λύσης για να πετάξουμε αυτή την προσπάθεια”.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο σε σχέση με το εκπαιδευτικό σύστημα, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι αυτή “ήταν όντως άκαιρη”, προσθέτοντας ότι “το Κοινοβούλιο δεν θα πρέπει να επεμβαίνει σε τέτοια ζητήματα”.

“Αυτά τα ζητήματα θα πρέπει να τυγχάνουν χειρισμού και να βρίσκονται στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Παιδείας και θα πρέπει να κάνουμε την απαραίτητη νομική ρύθμιση για το σκοπό αυτό”, ανέφερε.

Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ζήτησε την ουσιαστική συμβολή και στήριξη των Πρεσβευτών στην προσπάθεια να μετατρέψουμε την Κύπρο, όπως είπε, σε ένα πολιτικό και διπλωματικό success story.

“Ζητούμε τη βοήθεια σας για να μεταφέρουμε ένα μήνυμα δυναμισμού και συλλογικής αλληλεγγύης προς τις οικουμενικές αξίες και αρχές που περιέχονται στον καταστατικό χάρτη των Ηνωμένων Εθνών”, πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι η Τουρκία παραμένει ο κρίκος που υπολείπεται στην αλυσίδα και “είναι απαραίτητο να έχουμε έμπρακτες κινήσεις από την Τουρκία που θα δώσουν περιεχόμενο στην λεκτική ρητορική ότι στηρίζει την επίλυση του κυπριακού προβλήματος”.

“Μια βιώσιμη λύση που θα συναντά και θα ικανοποιεί γνήσια τις προσδοκίες του λαού μας για ειρηνική συμβίωση, συνεργασία και προκοπή σε μια χώρα που σέβεται πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματα και όλες τις βασικές ελευθερίες”, πρόσθεσε.

Είπε ακόμη ότι η πρόσφατη «Διάσκεψη για την Κύπρο» στη Γενεύη ήταν ένα πολύ σημαντικό και ιστορικό βήμα προς το στόχο μας, που ήταν και παραμένει, η επίτευξη μιας συνολικής, μόνιμης και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, του διεθνές δικαίου και των ευρωπαϊκών αρχών και πρόσθεσε ότι η συμβολή της Τουρκίας στις διαπραγματεύσεις με συγκεκριμένες ενέργειες είναι ζωτικής σημασίας.

“Αναμένουμε από την Τουρκία να λάβει πρακτικά και συγκεκριμένα μέτρα, λαμβάνοντας υπόψη όχι μόνο το όφελος του λαού της Κύπρου, αλλά και τις θετικές επιπτώσεις που θα έχει μια λύση στη σταθερότητα και συνεργασία περιφερειακά”, είπε ο κ. Νεοφύτου, προσθέτοντας ότι “η Τουρκία επιμένει στη συνέχιση των εγγυητικών της δικαιωμάτων επί της Κύπρου, ενώ επιμένει και στην μόνιμη παρουσία τουρκικών στρατευμάτων σε ευρωπαϊκό έδαφος”.

Η αξίωση της Τουρκίας είναι εντελώς απαράδεκτη, ανέφερε και πρόσθεσε ότι “αξίωση για εγγυήσεις τρίτου κράτους σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ, είναι απλά αδιανόητη και αντίθετη με τις βασικές αρχές της αρχιτεκτονικής της ΕΕ”.

Είπε ακόμη ότι είναι αναχρονιστικό, ένα κράτος μέλος της ΕΕ να έχει μια οποιαδήποτε τρίτη χώρα να εγγυάται την ασφάλειά της και πρόσθεσε ότι η ε/κ πλευρά υπέβαλε ολοκληρωμένη πρόταση για το θέμα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων, η οποία καλύπτει τις εύλογες ανησυχίες και τις ευαισθησίες και των δύο πλευρών.

Επίσης, ανέφερε ότι “η απαίτηση της Τουρκίας για παραχώρηση των τεσσάρων βασικών ελευθεριών της Ε.Ε. στους Τούρκους πολίτες ως μέρος της λύσης και ανεξάρτητα από το ενταξιακό καθεστώς της Τουρκίας, είναι νομικά και πρακτικά αδιανόητη”.

Είναι, βασικά, μια προσπάθεια να παρακαμφθούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας”, είπε ο κ. Νεοφύτου, προσθέτοντας ότι “αυτό είναι ένα θέμα το οποίο θα πρέπει να απασχολήσει συλλογικά την ΕΕ, όπως και κάθε κράτος μέλος, αυτή την γεμάτη προκλήσεις περίοδο για την Ένωση”.

Είπε ακόμη ότι είναι μια προσπάθεια να ανοίξει την πίσω πόρτα της ΕΕ στην Τουρκία και ως τέτοια, απαιτεί την προσοχή και τη συλλογική απάντηση της ΕΕ, προσθέτοντας ότι η Κύπρος δεν μπορεί να πάρει μια απόφαση σε ένα τέτοιο θέμα το οποίο θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην ΕΕ και τα κράτη-μέλη.

Ανέφερε ότι και στα όσα καταγράφονται συγκλίσεις ως προς τις εσωτερικές ρυθμίσεις καλύπτουν τις ευαισθησίες και ανησυχίες όλων των Κυπρίων, Ε/κ και Τ/κ και ότι η ανεξαρτησία και η εδαφική ακεραιότητα είναι πλήρως διασφαλισμένη μέσα από το διεθνές δίκαιο και το κεκτημένο της ΕΕ.

Ανέφερε επίσης ότι τα βασικά συστατικά μιας βιώσιμης και μόνιμης λύσης περιλαμβάνουν τη διασφάλιση της εφαρμογής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών και βασικών ελευθεριών για όλους τους πολίτες, δηλαδή, την ελευθερία διακίνησης, το δικαίωμα απόκτησης περιουσίας και το δικαίωμα εγκατάστασης οπουδήποτε στην Κύπρο.

“Αυτό είναι εφικτό με την προϋπόθεση ότι όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη -και ιδιαίτερα εκείνα που θα καθορίσουν το τελικό αποτέλεσμα- θα επιδείξουν τον ίδιο βαθμό δέσμευσης και αποφασιστικότητας. Σε αυτό θα θέλαμε να έχουμε την Ευρώπη και την διεθνή κοινότητα στο πλευρό μας, με συγκεκριμένο τρόπο για όλους τους Κυπρίους”, πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ακόμη ότι “η διαδικασία λήψης αποφάσεων στην ενωμένη ομοσπονδιακή Κύπρο δεν θα πρέπει να επιτρέπει με κανένα τρόπο σε ένα συνιστών κρατίδιο να μπλοκάρει σημαντικές αποφάσεις που έχουν να κάνουν με την τύχη ολόκληρης της ΕΕ”.

Η θέση που προβάλλεται για να μετατραπεί μια ενδεχόμενη συμφωνία σε πρωτογενές δίκαιο της Ένωσης αποτελεί μια τέτοια περίπτωση, ανέφερε και πρόσθεσε ότι η θέση αυτή αψηφά την νομική τάξη στην ΕΕ και δημιουργεί επικίνδυνα ρίσκα, όχι μόνο για την Κύπρο αλλά για όλα τα κράτη-μέλη.

Διαρρηγνύει το γράμμα και το πνεύμα του Πρωτοκόλλου 10 της Συνθήκης Προσχώρησης της Κύπρου στην ΕΕ, βάση του οποίου η Κυπριακή Δημοκρατία στην ολότητα της επικράτειας της – συμπεριλαμβανομένου και των περιοχών στις οποίες η Κυβέρνηση δεν μπορεί να ασκήσει αποτελεσματικό έλεγχο, έχει ενταχθεί στην ΕΕ, πρόσθεσε.

Τέλος, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι οποιαδήποτε ενέργεια προς την αντίθετη κατεύθυνση θα αποτελούσε παραβίαση της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας ενός κράτους-μέλους και “παραβλέπει το γεγονός ότι το Πρωτόκολλο 10 παρέχει όλη την απαραίτητη νομική βεβαιότητα που χρειάζεται στο ενδεχόμενο της επανένωσης, παραθέτοντας όλα τα πρακτικά βήματα που πρέπει να παρθούν σε περίπτωση μιας συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού”.

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 16/02/2017 16:06

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: