Νεκρός ο αντικαθεστωτικός ετεροθαλής αδελφός του δικτάτορα της Βόρειας Κορέας




Ο ετεροθαλής αδελφός του Κιμ Γιονγκ Ουν, του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, δολοφονήθηκε στη Μαλαισία, σύμφωνα με την τοπική αστυνομία και πηγές της κυβέρνησης της Νοτίου Κορέας.

Ο Κιμ Γιονγκ Ναμ, 46 ετών, ήταν ο μεγαλύτερος γιος του Κιμ Γιονγκ Ιλ. Περνούσε το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου του εκτός της χώρας του και είχε εκφραστεί δημοσίως κατά της διακυβέρνησης του πατέρα του και του αδελφού του.

Οι αστυνομικές αρχές της Μαλαισίας επιβεβαίωσαν τον θάνατό του. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, ο Ναμ σκόπευε να ταξιδέψει αεροπορικώς από την Κουάλα Λουμπούρ στο Μακάου το πρωί της Δευτέρας. Ζήτησε ο ίδιος να του παρασχεθεί ιατρική βοήθεια ενώ βρισκόταν στο αεροδρόμιο της πόλης αλλά ξεψύχησε καθ’ οδόν για το νοσοκομείο. Τα αίτια του θανάτου του δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί κι έχει ήδη ζητηθεί να γίνει νεκροψία-νεκροτομή.

Σύμφωνα πάντα με την αστυνομία, ο Ναμ έφερε διαβατήριο της Βόρειας Κορέας όπου αναφερόταν ότι ήταν 46 ετών και ονομαζόταν “Κιμ Τσολ”.

“Μέχρι στιγμής δεν έχουμε κανέναν ύποπτο αλλά έχουμε ξεκινήσει έρευνες και εξετάζουμε κάποιες εκδοχές”, είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ο Μαλαίσιος αξιωματικός της αστυνομίας Φάτζιλ Άχματ. Ο ίδιος είπε ότι ο Κιμ σκόπευε να αναχωρήσει για το Μακάο αλλά ασθένησε ενώ περίμενε στον τερματικό σταθμό των εταιρειών χαμηλού κόστους στο διεθνές αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ. “Αισθάνθηκε κάποιος να αρπάζει ή να κρατά το πρόσωπό του από πίσω του. Ζαλίστηκε και ζήτησε βοήθεια” από έναν υπάλληλο του αεροδρομίου, είπε.

Μεταφέρθηκε στην κλινική του αεροδρομίου, αλλά επειδή συνέχιζε να αισθάνεται άσχημα αποφασίστηκε να τον μεταφέρουν στο νοσοκομείο. Πέθανε μέσα στο ασθενοφόρο, καθ’ οδόν για το νοσοκομείο Πουτρατζάγια.

Το τηλεοπτικό κανάλι Chosun της Νότιας Κορέας, επικαλούμενο πηγές της κυβέρνησης της Σεούλ, μετέδωσε ότι ο Κιμ δηλητηριάστηκε με μια βελόνα από δύο γυναίκες που διέφυγαν με ταξί. Η πληροφορία αυτή δεν στάθηκε δυνατόν να επαληθευτεί από το υπουργείο Εξωτερικών της Νότιας Κορέας.

“Δεν ξέρουμε αν ήταν κάποιο ύφασμα ή αν ήταν βελόνες” είπε από την πλευρά του ο Φάτζιλ, όταν ρωτήθηκε σχετικά, εξηγώντας ότι μια υπάλληλος του αεροδρομίου ανέφερε πως κάποιος του έπιασε το πρόσωπο και εκείνος ζαλίστηκε.

Η Μαλαισία είναι μια από τις λίγες χώρες που διατηρούν στενές σχέσεις με τη Βόρεια Κορέα. Μαλαίσιοι και Βορειοκορεάτες πολίτες μπορούν να επισκέπτονται τις δύο χώρες χωρίς να διαθέτουν βίζα.

Ο Κιμ Γιονγκ Ναμ και ο Κιμ Γιονγκ Ουν ήταν γιοι του πρώην ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ιλ, ο οποίος πέθανε το 2011, από διαφορετικές μητέρες. Ο πρώτος δεν παρέστη στην κηδεία του πατέρα του. Ο μεγαλύτερος από τους αδελφούς πιστεύεται ότι είχε πιο στενή σχέση με τον θείο του, τον Γιανγκ Σονγκ Θάεκ, τον δεύτερο πιο ισχυρό άνδρα της Βόρειας Κορέας. Ο Θάεκ εκτελέστηκε το 2013 κατ’ εντολή του Κιμ Γιονγκ Ουν.

Ο Κιμ Γιονγκ Ναμ έπεσε σε δυσμένεια όταν συνελήφθη το 2001 σε ένα αεροδρόμιο της Ιαπωνίας, έχοντας στην κατοχή του πλαστό διαβατήριο της Δομινικανής Δημοκρατίας. Είχε ισχυριστεί τότε ότι ήθελε να επισκεφθεί την Ντίσνεϊλαντ στο Τόκιο.

Ο Κο Γιου-χουάν, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ντονγκούκ της Σεούλ, είπε ότι κατά περιόδους κυκλοφορούσαν φήμες ότι ο Ναμ θα μπορούσε να αναλάβει την ηγεσία της Βόρειας Κορέας στη θέση του αδελφού του. “Οι υποστηρικτές του Ουν μπορεί να ήθελαν να τον ξεφορτωθούν”, σχολίασε.

Ωστόσο ο Ναμ είχε κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι δεν τον ενδιέφερε να αναλάβει ηγετικό ρόλο. “Προσωπικά, είμαι κατά μιας διαδοχής της τρίτης γενιάς. Ελπίζω ότι ο μικρότερος αδελφός μου θα κάνει ό,τι καλύτερο για την ευημερία των Βορειοκορεατών”, είχε πει το 2010 σε μια συνέντευξη στην ιαπωνική τηλεόραση.

Ο εξάδελφός του, Λι Χαν-γιουνγκ, αποστάτησε στη Νότια Κορέα το 1982. Δεκαπέντε χρόνια αργότερα πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από πράκτορες της Βόρειας Κορέας στη Σεούλ.

Η μητέρα του Ναμ ήταν η ηθοποιός Σονγκ Χίε Ριμ. “Ο πατέρας μου κρατούσε απόρρητο το γεγονός ότι ζούσε με τη μητέρα μου, η οποία ήταν παντρεμένη, μια διάσημη ηθοποιός του κινηματογράφου. Έτσι δεν μπορούσα να βγω από το σπίτι ή να έχω φίλους. Αυτή η μοναξιά της παιδικής ηλικίας μου ίσως με έκανε αυτό που είμαι σίγουρα, να προτιμώ την ελευθερία” φέρεται να είχε πει ο Κιμ Γιονγκ Ναμ σύμφωνα με το βιβλίο ενός Ιάπωνα δημοσιογράφου.

Απόπειρες κατά της ζωής του Κιμ Γιονγκ Ναμ είχαν γίνει και στο παρελθόν. Τον Οκτώβριο του 2012 οι εισαγγελικές αρχές της Νότιας Κορέας ανακοίνωσαν ότι ένας Βορειοκορεάτης κατάσκοπος ομολόγησε ότι είχε σκηνοθετήσει ένα τροχαίο ατύχημα στην Κίνα, δύο χρόνια νωρίτερα, με στόχο τον Ναμ.

Το 2014 ο Ναμ θεάθηκε στην Ινδονησία, σε ένα ιταλικό εστιατόριο ενός Ιάπωνα επιχειρηματίας. Φέρεται ότι ζούσε μεταξύ Σιγκαπούρης, Ινδονησίας, Μαλαισίας και Γαλλίας. Το 2012 μια ρωσική εφημερίδα έγραψε ότι αντιμετώπιζε οικονομικές δυσκολίες επειδή η Πιονγκγιάνγκ του είχε κόψει το επίδομα που έπαιρνε με αφορμή την κριτική που ασκούσε για τον τρόπο διαδοχής του πατέρα του. Μάλιστα η ίδια εφημερίδα υποστήριζε ότι τον έδιωξαν από ένα πολυτελές ξενοδοχείο του Μακάο γιατί χρωστούσε 15.000 δολάρια.

14/02/2017 17:54
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP
Κουάλα Λουμπούρ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: