Αποφασιστικότητα έναντι της Ρωσίας και επαναβεβαίωση του διατλαντικού δεσμού: ο αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς πρόκειται να ολοκληρώσει σήμερα μια εβδομάδα προσπαθειών στην Ευρώπη που είχαν στόχο να καθησυχάσει τους συμμάχους των ΗΠΑ σχετικά με τις προθέσεις του Ντόναλντ Τραμπ.
Μετά τον υπουργό Άμυνας Τζιμ Μάτις στο ΝΑΤΟ και τον υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον στη Βόννη στη σύνοδο της Ομάδας των Είκοσι (G20), στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια ο Πενς θα «παρουσιάσει εξ ονόματος του προέδρου τις αμερικανικές προτεραιότητες για τη διατλαντική σχέση», σύμφωνα με έναν διπλωματικό σύμβουλο του Λευκού Οίκου.
«Είμαστε εδώ για να καθησυχάσουμε την Ευρώπη όσον αφορά τον ρόλο της ως απαραίτητου εταίρου και τη δέσμευσή μας έναντι των συμμάχων μας», πρόσθεσε, ένα μήνυμα που ο Πενς θα μεταφέρει επίσης αύριο και μεθαύριο στις Βρυξέλλες.
Η ομιλία του αντιπροέδρου στο Μόναχο θα πραγματοποιηθεί σε μια περίοδο που οι Ευρωπαίοι έχουν αποπροσανατολισθεί από τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος κατήγγειλε το ΝΑΤΟ ως «απηρχαιωμένο» πριν εκφράσει την εμπιστοσύνη του σ’ αυτό, εγκωμίασε το Brexit, άφησε να εννοηθεί πως θέλει τη διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έκανε δηλώσεις υπέρ του προστατευτισμού και του απομονωτισμού.
Ο ίδιος αποσταθεροποίησε επίσης τους εταίρους του προτείνοντας μια προσέγγιση με τη Ρωσία, αλλά στη συνέχεια η Ουάσινγκτον έδωσε την εντύπωση πως κάνει πίσω μετά την παραίτηση του συμβούλου εθνικής ασφαλείας που κατηγορήθηκε ότι είπε ψέματα για τις σχέσεις του με τη Μόσχα.
Ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζον Μακέιν παραδέχθηκε εξάλλου πως ο Τραμπ «μερικές φορές αντιφάσκει» και ότι στο εξής πρέπει κανείς να προσέχει περισσότερο «τι κάνει ο πρόεδρος παρά τι λέει».
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επωφελήθηκαν χθες Παρασκευή από την ετήσια σύνοδο στο Μόναχο της παγκόσμιας διπλωματικο-στρατιωτικής αφρόκρεμας για να υπενθυμίσουν τη σημασία που έχουν ο σεβασμός των δημοκρατικών αξιών, η διατλαντική σχέση και η δυσπιστία έναντι της Ρωσίας.
Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, την οποία ο Τραμπ επικρίνει συχνά, αναμένεται να αναφερθεί επίσης στα θέματα αυτά κατά στη σημερινή ομιλία της.
Η γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξέθεσε ήδη λεπτομερώς τη θέση της Γερμανίας.
Χθες προειδοποίησε την Ουάσινγκτον εναντίον κάθε δήλωσης που μπορεί να πλήξει «τη συνοχή» της Ευρώπης. «Μια σταθερή ΕΕ είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ», τόνισε.
Επέμεινε επίσης, όπως και οι πρόεδροι της Πολωνίας και της Ουκρανίας, στον κίνδυνο να δοθεί υπέρμετρη εμπιστοσύνη στη Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν.
Όσον αφορά τις αξίες, η φον ντερ Λάιεν υπενθύμισε, αναφερόμενη σε δηλώσεις του Τραμπ, πως τα βασανιστήρια είναι απαράδεκτα για τους Δυτικούς.
Τόνισε επίσης πως η μάχη εναντίον της «τρομοκρατίας» δεν πρέπει να γίνει ένας «πόλεμος εναντίον του ισλάμ», απαντώντας στο αντιμεταναστευτικό διάταγμα του αμερικανού προέδρου που στην Ευρώπη θεωρείται ευρέως μέτρο «κατά των μουσουλμάνων».
Το έργο αποναρκοθέτησης του Πένς άρχισαν ήδη αυτή την εβδομάδα οι Μάτις και Τίλερσον, ο ένας επιμένοντας στη σημασία της Ατλαντικής συμμαχίας, ο άλλος υποβαθμίζοντας τις προθέσεις για προσέγγιση με τη Μόσχα.
Η Ουάσινγκτον συνέδεσε έτσι την άρση των κυρώσεων που υιοθετήθηκαν εξαιτίας της ουκρανικής σύγκρουσης με τον σεβασμό των ειρηνευτικών συμφωνιών του Μινσκ.
«Παραμένουμε σταθεροί όσον αφορά τις κυρώσεις», δήλωσε ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.
Σχετικά με τη Συρία επίσης, ο Τίλερσον έκανε μια ομιλία που εκτιμήθηκε από τους Ευρωπαίους, καθώς απέκλεισε, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οποιαδήποτε ρωσοαμερικανική στρατιωτική συνεργασία όσο η Μόσχα παρέχει άνευ όρων υποστήριξη στον Μπασάρ αλ-Άσαντ.
Το άλλο μεγάλο μήνυμα που θα φέρει ο Πενς στο Μόναχο θα είναι και πάλι αυτό μιας πιο δίκαιης κατανομής του οικονομικού φορτίου μέσα στο ΝΑΤΟ, μια παλιά διεκδίκηση που η κυβέρνηση του Τραμπ επαναφέρει πολύ πιο έντονα.
«Θα υπογραμμίσουμε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες σέβονται τις δεσμεύσεις τους στους κόλπους του ΝΑΤΟ και (ο Πενς) θα καλέσει ορισμένα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ να εμβαθύνουν, να επιταχύνουν τις προσπάθειές τους», υπογράμμισε ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου.
Οι υπουργοί Άμυνας της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Βρετανίας έχουν εξάλλου δηλώσει πως η θέση αυτή είναι θεμιτή.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κατηγόρησε από την πλευρά του την Ουάσινγκτον ότι βλέπει τη διατλαντική σχέση μόνο μέσα από το πρίσμα των στρατιωτικών δαπανών .
«Αν συνυπολογίσουμε τι κάνουν οι Ευρωπαίοι όσον αφορά την άμυνα, την ανάπτυξη και στον ανθρωπιστικό τομεά (…) τότε η σύγκριση με τις ΗΠΑ παίρνει μια εντελώς διαφορετική όψη», τόνισε.
18/02/2017 09:01
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Μόναχο, Germany