Μνημόνιο εταιρειών Αιγύπτου και Κύπρου, προωθεί την συνεργασία με Ελλάδα και Ευρώπη




Μία νέα σελίδα συνεργασίας της Κύπρου και της Αιγύπτου, αλλά και κατ’ επέκταση της Ελλάδας και της Ευρώπης με την Αφρική, ξεκινά με τη σημερινή υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας δύο εταιρειών σχετικών με την παροχή ηλεκτρικών δικτύων, της αιγυπτιακής Egyptian Electricity Holding Co που εδρεύει στο Κάιρο και της Euro Αfrica Interconnector, κυπριακών συμφερόντων, που εδρεύει στη Λευκωσία.

Το εν λόγω μνημόνιο, που υπεγράφη από τους pροέδρους των δύο εταιρειών, κκ Γκαμπρ Ντεσούκι και Νάσου Κτορίδη, στο υπουργείο Ηλεκτρισμού της Αιγύπτου, παρουσία του ίδιου του υπουργού, κ. Σάκερ, του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών της Αιγύπτου και των πρέσβεων Ελλάδος και Κύπρου, κκ Μ. Χρ. Διάμεση και Χάρη Μορίτση, αποσκοπεί στη διενέργεια μελέτης βιωσιμότητας έργου, που θα συνδέει ηλεκτρικά την Κύπρο, την Κρήτη, και την Αττική, μέσω της οποίας θα γίνεται διασύνδεση με το ηλεκτρικό δίκτυο ολόκληρης της Ευρώπης.

Το γεγονός κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό -τονίζουν διπλωματικές πηγές- καθώς εντείνεται σε ένα ακόμη νευραλγικό τομέα (της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος) η τριμερής συνεργασία Ελλάδος – Κύπρου – Αιγύπτου, ενώ παράλληλα, με τον τρόπο αυτό ενοποιούνται τα ηλεκτρικά δίκτυα των τριών χωρών με ολόκληρη την Ευρώπη, ενώ πρόκειται για ένα από τα πλέον χειροπιαστά δείγματα της εφαρμογής στην πράξη της εν λόγω τριμερούς συνεργασίας.

Η έρευνα, που γίνεται και με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα ολοκληρωθεί σε έξι μήνες.

06/02/2017 14:23
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ν. Κάτσικας
Κάιρο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: