Με λευκή μπαντάνα λόγω Τραμπ τα εγκαίνια της Εβδομάδας Μόδας στη Νέα Υόρκη




Η πρώτη Εβδομάδα Μόδας στη Νέα Υόρκη της εποχής Τραμπ εγκαινιάστηκε υπό το ιδιαίτερα πολιτικό σύμβολο της λευκής μπαντάνας, δεμένης στον καρπό του χεριού, που υιοθέτησαν οι Calvin Klein, Thakoon και Shoji ως σύμβολο ενότητας και ανοχής σε μια χώρα που έχει πολωθεί περισσότερο όσο ποτέ.

Όπως ο Tommy Hilfiger στο Λος ‘Αντζελες την Τετάρτη, οι τρεις φίρμες του έτοιμου ενδύματος διεκδίκησαν ξεκάθαρα την ένταξή τους στην “κίνηση” της λευκής μπαντάνας, η ιδέα της οποίας ξεκίνησε από την ιστοσελίδα Business of Fashion γύρω από το hashtag #TiedTogether (ΕνωμένοιΜαζί).

Οι επικεφαλής της ιστοσελίδας που έχει την έδρα της στο Λονδίνο δηλώνουν ότι με την ενέργειά τους αυτή  θέλουν να “πάρουν σαφή θέση υπέρ της αλληλεγγύης, της ενότητας και της ενσωμάτωσης απέναντι στην αυξανόμενη αβεβαιότητα και στην επικίνδυνη ρητορική που τροφοδοτεί τους διχασμούς”, όχι μόνο στη Νέα Υόρκη αλλά και στις άλλες εβδομάδες μόδας στο Λονδίνο, το Παρίσι και το Μιλάνο.

Οι καλεσμένοι στο πολυαναμενόμενο ντεφιλέ του Κάλβιν Κλάιν απόψε –που θα φέρει για πρώτη φορά την υπογραφή του βέλγου σχεδιαστή Ραφ Σάιμονς έλαβαν επίσης μια μαυρόασπρη μπαντάνα μαζί με ένα ένθετο που τους καλεί να τη φορέσουν σε ένδειξη “ενότητας, ενσωμάτωσης, ελπίδας και ανοχής”.

Κι από χθες βράδυ, ο ταϊλανδικής καταγωγής σχεδιαστής Thakoon Panichgul φορούσε τη λευκή μπαντάνα στον καρπό του χεριού του, όπως και ο ιαπωνικής  καταγωγής Tadashi Shoji, και οι δύο  εκπρόσωποι ενός παγκοσμιοποιημένου σε μεγάλο βαθμό κόσμου της μόδας, όπου τα σύνορα δεν υπάρχουν πλέον και όπου το πρόσφατο διάταγμα για τη μετανάστευση του Τραμπ προκάλεσε σύγχυση και διαμαρτυρίες.

“Είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα. Για μένα, η μπαντάνα είναι πράγματι η θετική πλευρά που νιώθουμε όταν όλος ο κόσμος συναθροίζεται και νιώθει πιο ισχυρός καθώς σκέπτεται την ποικιλομορφία, τη σχέση ανάμεσα στους μεν και τους δε, κυρίως στη Νέα Υόρκη”, είπε ο Shoji. “Είμαι ένας σχεδιαστής μετανάστης. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Ταϊλάνδη, ήρθα εδώ με την ιδέα ότι η Αμερική είναι πράγματι το μέρος όπου μπορεί κανείς να είναι ελεύθερος όχι μόνο να ζει αλλά και να σκέπτεται και αυτό διέγειρε τη δημιουργικότητά μου. Όταν μιλώ για ελευθερία σκέψης, πιστεύω ότι υπάρχει κάτι στην Αμερική που σας κάνει λίγο πιο αντάρτες και αντι-κομφορμιστές, κάτι σημαντικό όταν είσαι δημιουργικός”.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: