Κινητικότητα με… ξύλινα πόδια: Εντατικές επαφές σε Άγκυρα και Λευκωσία, παραμένουν οι χαμηλές προσδοκίες




Του Κώστα Βενιζέλου

Εντείνεται η κινητικότητα στο Κυπριακό ενόψει της νέας διάσκεψης για την Κύπρο, που χρονικά τοποθετείται στο δεύτερο δεκαπενθήμερο Μαρτίου στη Γενεύη.

Οι επαφές του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Έσπεν Μπαρθ Άιντα στην Άγκυρα και η επικείμενη επίσκεψη εκεί του Αντόνιο Γκουτέρες, διαμορφώνουν σκηνικό προόδου. Αντίθετα, στη Λευκωσία η χθεσινή συνάντηση των διαπραγματευτών δεν απέδωσε τα αναμενόμενα.

Συγκεκριμένα, ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα είχε χθες στην Άγκυρα διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ και με τον υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και σε αναρτήσεις του στο τουίτερ, έκανε λόγο για «εποικοδομητικές συνομιλίες». Στην ατζέντα των συναντήσεων τους, η νέα Διάσκεψη και το θέμα των εγγυήσεων. Η στάση της Άγκυρας στο θέμα της Ασφάλειας θεωρείται καθοριστική, πλην όμως τα μηνύματα που στέλνονται από το καθεστώς Ερντογάν δεν είναι ενθαρρυντικά.

Την ίδια ώρα, ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες αναμένεται να επισκεφθεί την Τουρκία την ερχόμενη Παρασκευή και στην ατζέντα των συνομιλιών του με την τουρκική ηγεσία θα είναι και το Κυπριακό. Θα έχει επαφές με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και τον Τούρκο Πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ και θα συζητήσει πλην του Κυπριακού, τα ελλαδοτουρκικά, το μεταναστευτικό και το συριακό. Δεν έχει επιβεβαιωθεί κατά πόσο θα είναι μαζί του στις επαφές και ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα. Η παρουσία του Νορβηγού αξιωματούχου του ΟΗΕ θα μπορεί ερμηνευθεί ότι το Κυπριακό θα είναι από τα βασικά θέματα συζήτησης του Γενικού Γραμματέα στην Άγκυρα. Ο κ. Άιντα, που θα συνεχίσει και σήμερα τις επαφές του στην τουρκική πρωτεύουσα, θα βρίσκεται αύριο Πέμπτη στη Λευκωσία για τη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.

Χθες, οι διαπραγματευτές Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί, προετοίμασαν την αυριανή συνάντηση των Αναστασιάδη και Ακιντζί. Κατέγραψαν τις εκκρεμότητες που υπάρχουν στα κεφάλαια, θα παρουσιάσουν την εργασία τους αύριο προφορικά και οι Αναστασιάδης και Ακιντζί θα αποφασίσουν τι θα συζητήσουν. Είναι προφανές από τις συναντήσεις που γίνονται από τη Διάσκεψη της Γενεύης και εντεύθεν δεν προχωρούν. Η τουρκοκυπριακή πλευρά, μετά που εξασφάλισε και το δεύτερο ραντεβού επί ελβετικού εδάφους, επιλέγει συντήρηση της διαδικασίας, χωρίς να δείχνει διάθεση για πρόοδο ή γεφύρωση των διαφορών. Οι εκκρεμότητες αφορούν τα πέντε κεφάλαια ( Διακυβέρνηση, Περιουσία, Οικονομία, Εδαφικό και Ε.Ε.). Για το κεφάλαιο της Ασφάλειας αναμένεται να γίνει ένα brainstorming ενόψει και της νέας Διάσκεψης για την Κύπρο το Μάρτιο.

Χθες, συνήλθε στο προεδρικό η ομάδα υποστήριξης του διαπραγματευτή για να αξιολογήσουν τα δεδομένα και να προετοιμάσουν την αυριανή συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Μουσταφά Ακιντζί.

Ο Πρόεδρος ζητά προτάσεις από κόμματα

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στην επιστολή-πρόσκληση προς τα κόμματα για τη συνεδρίαση της ερχόμενης Δευτέρας του Εθνικού Συμβουλίου ζητά προτάσεις για στρατηγική στο Κυπριακό. Ο Πρόεδρος απευθύνεται στα κόμματα που διαφωνούν μαζί του και δεσμεύεται να συγκαλέσει ειδική συνεδρίαση για συζήτησή των προτάσεων για νέα στρατηγική. Σημειώνεται συναφώς ότι το ίδιο έπραξε και το Φεβρουάριο του 2015, κατατέθηκαν τότε από την πλειοψηφία των κομμάτων πλην όμως δεν υπήρξε επί της ουσίας συζήτησής τους.

Είδε Ντόχερτι, θα δει Οσάτσι

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης συναντήθηκε χθες με την  Αμερικανίδα πρέσβη στην Κύπρο, Καθλίν Ντόχερτι . Σήμερα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει συνάντηση με τον πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Στανισλάβ Οσάτσι. Οι συναντήσεις του Προέδρου με πρέσβεις των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας πραγματοποιούνται ενόψει της σύγκλησης νέας Διάσκεψης για την Κύπρο, το δεύτερο ήμισυ Μαρτίου στη Γενεύη.

Ενημερώνει ο Ακιντζί

Ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί θα συναντηθεί σήμερα με τη λεγόμενη Πρόεδρο της ψευδοβουλής Σιμπέλ Σιμπέρ και τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων με έδρες στην «βουλή». Ο Ακιντζί θα δεχθεί πρώτα την Σιμπέρ και στη συνέχεια τους ηγέτες των κομμάτων για να τους ενημερώσει για την πορεία της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων ενόψει και της αυριανής συνάντησης με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: