ΗΠΑ: Το τείχος στα σύνορα με το Μεξικό θα είναι έτοιμο σε δύο χρόνια λέει ο Τζον Κέλι




Το τείχος στα σύνορα των Ηνωμένων Πολιτειών με το Μεξικό θα είναι έτοιμο σε δύο χρόνια, εκτιμά ο αμερικανός υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Τζον Κέλι.

“Το τείχος θα κατασκευαστεί αρχικά εκεί όπου χρειάζεται, στη συνέχεια συμπληρωθεί σε όλο το μήκος του. Έτσι το βλέπω”, είπε. “Ελπίζω πραγματικά ότι αυτό θα γίνει μέσα στα δύο προσεχή έτη”, πρόσθεσε.

Ο νέος αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε στις 26 Ιανουαρίου, πέντε ημέρες μετά την ορκωμοσία του, ένα διάταγμα που ορίζει ως στόχο “την προστασία των νότιων συνόρων των Ηνωμένων Πολιτειών με την άμεση κατασκευή ενός τείχους”.

Με τίμημα μια σοβαρή διπλωματική κρίση με το Μεξικό, το οποίο θέλει να υποχρεώσει να πληρώσει την κατασκευή του τείχους, ο Τραμπ έδωσε έτσι μια ώθηση στην πιο εμβληματική υπόσχεση που είχε δώσει στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του: την κατασκευή αυτού του τείχους μήκους 3.200 χλμ. κατά μήκος των συνόρων με το Μεξικό προκειμένου να αναχαιτίσει την παράνομη μετανάστευση. Φράχτες καλύπτουν ήδη 1.050 χλμ. των συνόρων.

Ο Κέρι, ο οποίος θα επιφορτιστεί με την επίβλεψη του σχεδιασμού και της κατασκευής του τείχους, πρόσθεσε πως η προστασία των νότιων συνόρων θα υλοποιηθεί με “μια προσέγγιση σε πολλά επίπεδα” που θα περιλαμβάνει φυσικά εμπόδια καθώς και αισθητήρες υψηλής τεχνολογίας και “άλλα τέτοια πράγματα”.

Σύμφωνα με τον Κέλι, οι υφιστάμενοι νόμοι επιτρέπουν ήδη στην κυβέρνηση Τραμπ να ξεκινήσει το πρόγραμμα. Ο Κέλι δήλωσε επίσης πως είναι αισιόδοξος για “τη χρηματοδοτική πτυχή”.

Ο Τραμπ ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα που θα κοστίσει από 4 έως “περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια”, αλλά σύμφωνα με τους υπολογισμούς αρχιτεκτόνων και μηχανικών ο λογαριασμός θα ανέβει πολύ περισσότερο. Η επιθεώρηση Technology Review του MIT υπολόγισε για παράδειγμα σε άρθρο της πως η κατασκευή 1.609 χλμ. τείχους θα κόστιζε ανάμεσα στα 27 και 40 δισεκατομμύρια δολάρια.

“Πιστεύω πως η χρηματοδότηση θα έρθει σχετικά γρήγορα”, δήλωσε ο Κέλι, ο οποίος πρόσθεσε πως η κατασκευή μπορεί να αρχίσει σε μερικούς μήνες.

Ο Λευκός Οίκος μπορεί να μεταφέρει στο σχέδιο υφιστάμενα χρήματα, αλλά το Κογκρέσο, το οποίο ελέγχουν οι Ρεπουμπλικανοί, αναμένεται να χορηγήσει επιπλέον ποσά.

02/02/2017 13:09
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Ουάσινγκτον

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: