Οι σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα μετά τον Ψυχρό Πόλεμο




Οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριάμπκοφ, προσθέτοντας ότι η Μόσχα ελπίζει τώρα σε μια εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

“Η σημερινή κατάσταση των σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ, όπως όλοι γνωρίζουμε, για να το θέσω μαλακά, αφήνουν πολλά στο επίπεδο των επιθυμιών. Δεν είναι υπερβολή να πω ότι οι σχέσεις μας σήμερα βρίσκονται στην πραγματικότητα στα χαμηλότερα επίπεδα μετά τον Ψυχρό Πόλεμο”, δήλωσε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είχε στραφεί στην πολιτική των εντάσεων και κατόπιν της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία “πολύ πριν από την ουκρανική κρίση”.

Η υστερία της κυβέρνησης Ομπάμα κατά της Ρωσίας κατά τη διάρκεια και μετά τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές ξεπέρασε “κάθε κοινή λογική”, σημείωσε επίσης απευθυνόμενος στους Ρώσους βουλευτές στη διάρκεια συζήτησης στρογγυλής τραπέζης για τις ρωσοαμερικανικές σχέσεις που έγινε στην κάτω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου.

“Εντελώς πέρα από κάθε κοινή λογική και κατανόηση ήταν αυτό που συνέβη πριν και μετά τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ”, είπε, απευθυνόμενος στους Ρώσους βουλευτές, διευκρινίζοντας ότι 172 Ρώσοι πολίτες και 350 νομικές οντότητες, συμπεριλαμβανομένων τραπεζών έχουν μπει στην μαύρη λίστα των ΗΠΑ από το 2014.

“Στον απόηχο των συκοφαντικών κατηγοριών ότι η Ρωσία αναμείχθηκε στην εκλογική διαδικασία, η κυβέρνηση Ομπάμα τροφοδότησε τη ρωσοφοβική υστερία φτάνοντάς την στα όριά της”, πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι η ομάδα του πρώην προέδρου των ΗΠΑ προέβη σε ένα “εντελώς άνευ προηγουμένου βήμα”, “στην ουσία απαλλοτριώνοντας” ρωσική ιδιοκτησία που προστατεύεται από διπλωματική ασυλία στο αμερικανικό έδαφος.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του αυτές που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων RIA, ο Ριάμπκοφ σημείωσε επίσης ότι η Ρωσία θα αναλύσει τις ενδείξεις και τις προσεγγίσεις που τυχόν θα εντοπίσει στην πρώτη ομιλία του νέου προέδρου των ΗΠΑ Ντοναλντ Τραμπ στο Κογκρέσο και ότι ελπίζει στην οικοδόμηση μιας εποικοδομητικής συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ.

“Θα ήθελα να πιστέψω ότι οι αλλαγές στην Ουάσινγκτον θα ανοίξουν ένα παράθυρο ευκαιριών για να βελτιωθεί η κατάσταση με έναν διάλογο μεταξύ των χωρών μας (…) Εμείς είμαστε ανοιχτοί σε μια εποικοδομητική συνεργασία με τις ΗΠΑ”, πρόσθεσε ο Ριάμπκοφ.

Ο διάλογος αυτός θα χρειαστεί να στηριχθεί στη βάση της ισότητας και “χωρίς προσπάθειες εκβιασμού”, σημείωσε ο ίδιος.

Η Ρωσία δεν έχει συζητήσει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τη Δύση στη Μόσχα με την κυβέρνηση του Τραμπ, ούτε έχει ζητήσει από την Ουάσινγκον να τις άρει, υπογράμμισε εξάλλου ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών.

Ο Ριάμπκοφ πρόσθεσε ωστόσο ότι θα ήταν ευκολότερο για τη Ρωσία να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ όσον αφορά την κρίση στη Συρία, αν αίρονταν οι κυρώσεις.

Τέλος ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών είπε ότι γίνονται προετοιμασίες για μια συνάντηση μεταξύ των προέδρων της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αλλά δεν υπάρχουν ακόμη συγκεκριμένες ημερομηνίες.

Το θέμα της συνάντησης αυτής των δυο προέδρων συζητήθηκε κατά την πρώτη διμερή συνάντηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον στην Βόννη.

28/02/2017 12:20
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Sputnik-Reuters
Μόσχα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: