Η κοινή γραμμή Παυλόπουλου-Τσίπρα για την αμφισβήτηση του Eurogroup: Ενημερώθηκε και ο Γιουνκέρ




Ένα βήμα πριν την επίσημη αμφισβήτηση της νομικής ισχύος των αποφάσεων του Eurogroup σχετικά με την αξιολόγηση και κατ’  επέκταση την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες του ANATROPI-NEWS, η ελληνική κυβέρνηση, εφόσον στη συνεδρίαση της 20ης Φεβρουαρίου δεν υπάρξει σαφής απόφαση απεμπλοκής της δεύτερης αξιολόγησης και εξομάλυνση των σχέσεων με την Αθήνα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο Αλέξης Τσίπρας διατύπωσε διακριτικά την αντίδρασή του και στην Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ αλλά έχει καταστήσει σαφείς τις θέσεις του τόσο στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, όσο και στον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Η κίνηση αυτή κρίνεται αναγκαία δεδομένου ότι η ελληνική πλευρά συναντά συχνά την θέση “να τα βρείτε με τους Θεσμούς” που διατυπώνει προσχηματικά η κ. Μέρκελ. Οι ισορροπίες της Γερμανίδας Καγκελαρίου με τον Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο ενόψει Γερμανικών εκλογών, δεν επιτρέπουν στην Αθήνα να ελπίζει σε στήριξη της πρώτης. Άλλωστε αρκετοί είναι εκείνοι που θεωρούν πως Μέρκελ και Σόϊμπλε ουσιαστικά αλληλοσυμπληρώνονται, η μία κρατώντας χαμηλούς συναινετικούς τόνους και ο δεύτερος κάνοντας τη “βρώμικη” δουλειά, απειλώντας σχεδόν σε καθημερινή βάση την Ελλάδα και αφήνοντας ανοικτό το θέμα του Grexit.

Το σκεπτικό της τακτικής κίνησης που σχεδιάζει το Μέγαρο Μαξίμου αφορά στο γεγονός ότι ενώ σε επίπεδο αρχηγών κρατών η αντιμετώπιση που τυγχάνει η Ελλάδα είναι αρκετά ορθολογική και διαπιστώνονται σημεία σύγκλισης, όταν το θέμα του ελληνικού προγράμματος και εν προκειμένω αυτό της αξιολόγησης φθάνει στο Eurogroup, εκεί διαμορφώνονται αρνητικοί συσχετισμοί που καθοδηγούνται από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε που δια του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάϊσελμπλουμ και του επικεφαλής του Euroworking Group Τόμας Βίζερ θέτουν ολοένα και περισσότερες απαιτήσεις. Το τελευταίο διάστημα, μάλιστα, η εξωθεσμική λειτουργία του οργάνου είναι προφανής.

Για παράδειγμα, ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού γραφείου του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν συναντήθηκε αρκετές φορές κατ’΄ ιδίαν με τον Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε στο Βερολίνο. Αυτές οι άτυπες εν κρυπτώ συναντήσεις διαμορφώνουν κλίμα και συσχετισμούς κατά της Ελλάδος, τη απουσία και εν αγνοία των εκπροσώπων των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης. Στη συνέχεια ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών χειραγωγεί τη στάση των υπουργών Οικονομικών που μετέχουν στο άτυπο όργανο, στη βάση όσων συμφώνησε ο ίδιος με το ΔΝΤ.

Ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να αξιοποιήσει τη δυσαρέσκεια που έχει διαμορφωθεί σε Βρυξέλλες και Φραγκφούρτη κατά του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, καθώς στο Eurogroup λαμβάνονται αποφάσεις τη υποδείξει του κ. Σόϊμπλε ακόμα και αντιφατικές με τις αποφάσεις της Κομισιόν. Τη δυσφορία τους γι αυτό το κλίμα έχουν διατυπώσει και οι Γάλλοι (Μισέλ Σαπέν), ενώ ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και ο αρμόδιος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί θεωρούν πως δι αυτού του τρόπου παρακάμπτονται ουσιαστικά οι αρμοδιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο κ. Σόϊμπλε επιτέθηκε, με αφορμή την κριτική του για την Ελλάδα, και στον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Η διαμάχη του Βερολίνου με την Φραγκφούρτη εστιάζεται κυρίως στο θέμα των επιτοκίων, καθώς ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών θεωρεί πως η πολιτική Ντράγκι εξασθενεί τις αποταμιεύσεις των Γερμανών και βάλλει έμμεσα κατά των Γερμανικών τραπεζών.

Το νομικό σκέλος της τακτικής του Μεγάρου Μαξίμου για την εξωθεσμική δράση του Eurogroup έχει διατυπώσει, άλλωστε, και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Δεν είναι τυχαίο πως τις τελευταίες ημέρες, πρώτα ο κ. Παυλόπουλος με αναλυτική τεκμηρίωσή του από την Πορτογαλία και μετά ο πρωθυπουργός με τις δηλώσεις του στη Μάλτα αμφισβήτησαν το “κύρος” του ελεγχόμενου από τον κ. Σόϊμπλε Eurogroup.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: