Η υπόθεση του του Μάικλ Φλίν θα απειλήσει, μπορεί και να “πνίξει” τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ




Γράφει ο Gideon Rachman
Αρθρογράφος, εφημερίδα Financial Times

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει κάνει τον κόσμο να συνηθίσει την ιδέα της πολιτικής της μετα-αλήθειας. Αλλά μια εξωτερική πολιτική της μετα-αλήθειας φαίνεται να είναι κάτι εντελώς διαφορετικό.

Ο Μάικλ Φλιν, ένας απόστρατος στρατηγός και νέος σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του προέδρου των ΗΠΑ, αναγκάστηκε να παραιτηθεί μόλις τρεις εβδομάδες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, εν μέσω αποκαλύψεων ότι παραπλάνησε τον Λευκό Οίκο για το περιεχόμενο των συνομιλιών του με τον Ρώσο πρέσβη στην Ουάσιγκτον.

Η παραίτηση Φλίν εγείρει (τουλάχιστον) τρία σοβαρά ερωτήματα. Πρώτον, πόσο καιρό μπορεί να κρατήσει το χάος στον Λευκό Οίκο; Δεύτερον, σημαίνει η παραίτηση Φλιν πως το κατεστημένο της εξωτερικής πολιτικής στην Ουάσιγκτον ετοιμάζεται να ανακτήσει τον έλεγχο της ατζέντας Τραμπ; Τρίτον, είναι ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ πιο ευάλωτος να παρασυρθεί στη δίνη του σκανδάλου Φλιν;

Όσον αφορά στο ερώτημα για το χάος, πρέπει να σημειωθεί πως δεν υπάρχει προηγούμενο να εξωθείται τόσο γρήγορα σε παραίτηση ένας σύμβουλος εθνικής ασφάλειας. Η παραίτηση Φλιν ήρθε λίγες ημέρες μετά το φιάσκο με το «εκτελεστικό διάταγμα» της κυβέρνησης Τραμπ για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, το οποίο ακυρώθηκε από τα δικαστήρια την περασμένη εβδομάδα.

Για την ώρα, η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ είναι ακέφαλη και βυθισμένη στο χάος. Είναι το προσωπικό του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας που ενημερώνει τον πρόεδρο για συναντήσεις με ξένους ηγέτες και για διεθνείς κρίσης.

Η ισραηλινή κυβέρνηση εργαζόταν στενά με τον κ. Φλιν, ενόψει της επίσκεψης του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Ουάσιγκτον αυτή την εβδομάδα. Αλλά η ομάδα του Λευκού Οίκου μόλις καρατομήθηκε. Θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως ο αναπληρωτής του κ. Φλιν, ο Κ. Τ. Μακφάρλαντ, θα τον ακολουθήσει στην έξοδο, όπως και ότι άλλες επιλογές του κ. Φλιν θα εγκαταλείψουν τις θέσεις τους στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας. Θα χρειαστεί αρκετές εβδομάδες για να ανασυγκροτηθεί η υπηρεσία.

Το πρόβλημα διογκώνεται από μια ανάλογη κατάσταση χάους στο υπουργείο Εξωτερικών. Ο Ρεξ Τίλερσον εγκρίθηκε πρόσφατα ως υπουργός Εξωτερικών, αλλά δεν έχει ακόμα αναπληρωτή. Και δεν έχει περάσει καιρός από τότε που έφυγαν μαζικά τα υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου.

Εν τω μεταξύ, ο κόσμος συνεχίζει να γυρίζει. Ορισμένοι από το κατεστημένο της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής μπορεί να βλέπουν ευκαιρίες στην υφιστάμενη κατάσταση. Ο κ. Φλιν ήταν μια ιδιόρρυθμη φιγούρα -για να το θέσουμε με ευγενικό τρόπο- και είχε απολυθεί από την προηγούμενη δουλειά του ως επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών του Πενταγώνου για την ιδιότροπη συμπεριφορά του. Τώρα είναι πιθανό να καλύψουν τις κενές θέσεις που αφήνει η αποχώρηση Φλιν πιο έμπειρες και αξιοσέβαστες προσωπικότητες, όπως ο στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους.

Αλλά δεν θα ήταν ρεαλιστικό να περιμένει κανείς ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα επιστρέψει σε μια πλήρως συμβατική προσέγγιση στην εξωτερική πολιτική. Άλλωστε, ο ίδιος ο κ. Τραμπ παραμένει ο ανώτατος διοικητής (και τιτιβιστής).

Θα μισήσει την εικόνα του χάους που κληρονόμησε από την υπόθεση Φλιν. Αλλά υπάρχει πραγματικός κίνδυνος τα απόνερα να απειλήσουν τον ίδιο τον πρόεδρο. Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ έχουν ήδη αποφανθεί πως η Ρωσία παρενέβη ενεργά στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές για να βοηθήσει την καμπάνια του Τραμπ.

Ο νέος πρόεδρος έχει αντιμετωπίσει σοκαριστικές, αν και αναπόδεικτες, κατηγορίες για όσα έκανε στη Μόσχα και για τις σχέσεις του με το Κρεμλίνο του Βλαντιμίρ Πούτιν. Οπότε είναι σημαντικό που ο κ. Φλιν αναγκάστηκε να αποχωρήσει για αυτό το συγκεκριμένο θέμα, την κατηγορία ότι ήταν πιο κοντά από ό,τι θα έπρεπε στη Ρωσία.

Ο κ. Φλιν έχει υποστηρίξει πως έγινε ο αποδιοπομπαίος τράγος για γενικότερα σφάλματα. Αν τις επόμενες εβδομάδες αφήσει να εννοηθεί πως όλες του οι επαφές με τους Ρώσους είχαν την έγκριση του κ. Τραμπ, τα στοιχεία θα οδηγήσουν κατευθείαν στο Οβάλ Γραφείο.
Όσοι παρακολουθούν στενά τις πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ, μπορεί να παρατηρήσουν επίσης τον ρόλο που έπαιξαν στο σκάνδαλο Φλιν τα ρεπορτάζ της Ουάσιγκτον Ποστ, της ίδιας εφημερίδας που είχε παίξει καθοριστικό ρόλο στην παραίτηση του προέδρου Νίξον το 1974.

Οι διαδεδομένες εκτιμήσεις για μια πιθανή αποπομπή του κ. Τραμπ είναι πρόωρες. Το ρεπουμπλικανικό κόμμα ελέγχει και τα δύο σώματα του Κογκρέσου και θα ήταν εξαιρετικά απρόθυμο να κινηθεί κατά ενός Ρεπουμπλικανού προέδρου. Αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο κ. Τραμπ έχει πραγματοποιήσει ένα εντυπωσιακά κακό ξεκίνημα.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: