Ο Πενς δεν έδωσε απάντηση στα βασικά αιτήματα των Τούρκων για τον Γκιουλέν και τους Κούρδους




Ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μάικ Πενς διαβεβαίωσε τον Tούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ ότι η κυβέρνησή του επιθυμεί ένα “νέο ξεκίνημα” στις σχέσεις Ουάσιγκτον-Άγκυρας, ισχυρίστηκαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης σε σημερινά δημοσιεύματά τους.

Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας μας, η συνάντηση του αντιπροέδρου των ΗΠΑ με τον Τούρκο Πρωθυπουργό, πέραν των ευχολογίων και των συλλυπητηρίων, ήταν δύσκολη, καθώς ο κ. Πενς δεν έδωσε ικανοποιητικές απαντήσεις στον κ. Γιλντιρίμ στα βασικά θέματα που ενδιαφέρουν την Τουρκία:

Πρώτον, στον τερματισμό του εξοπλισμού και της συνεργασίας με τους Κούρδους της Συρίας, οι οποίοι πλήρωσαν βαρύ τίμημα για την Αμερική στον πόλεμο εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, και

Δεύτερον, στο θέμα της έκδοσης του Ιμάμη Γκιουλέν. Οι Τούρκοι απαιτούν από την κυβέρνηση να τον εκδώσει, αγνοώντας ότι στην Αμερική η Δικαιοσύνη είναι εντελώς ανεξάρτητη, και παράδειγμα είναι ότι απέρριψε το Προεδρικό Διάταγμα για τους μετανάστες.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ο Πενς δήλωσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες επιθυμούν να αναπτύξουν τις σχέσεις τους με την Τουρκία, σε συνάντηση που είχε χθες με τον Γιλντιρίμ στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια στο Μόναχο.

Από την πλευρά του, ο Γιλντιρίμ δήλωσε ότι μια έκδοση του ιερωμένου Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει εξόριστος στις ΗΠΑ, “θα άνοιγε μια νέα σελίδα” στις σχέσεις των δύο χωρών, σύμφωνα με το NTV.

Σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος ανέφερε πως ο Πενς επανέλαβε στη διάρκεια της συνάντησης τη δέσμευση των ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία ως στρατηγικό εταίρο και σύμμαχο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

“Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης τα μέσα προκειμένου να επιταχύνουμε τις κοινές προσπάθειές μας να καταπολεμήσουμε” την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν τους τρόπους να επιτευχθεί μια μόνιμη λύση που θα θέτει τέλος στη συριακή σύγκρουση, σύμφωνα με το NTV.

Η Τουρκία παρουσίασε στις Ηνωμένες Πολιτείες δύο σχέδια μάχης χωρίς τη συμμετοχή των κουρδικών πολιτοφυλακών για την εκδίωξη του ΙΚ από τη Ράκα, αυτοανακηρυχθείσα “πρωτεύουσά” του στη Συρία, ανέφερε χθες η εφημερίδα Hürriyet.

Η Άγκυρα, που έχει εξαπολύσει μεγάλη επιχείρηση στη βόρεια Συρία, χαρακτηρίζει “τρομοκρατικές οργανώσεις” τις κουρδικές πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ στη μάχη κατά των τζιχαντιστών στο έδαφος.

Ο Tούρκος πρωθυπουργός προειδοποίησε χθες ότι αν η Ουάσινγκτον επέλεγε να στηριχθεί στις κουρδικές πολιτοφυλακές, θα “έθετε ένα σοβαρό πρόβλημα στις σχέσεις μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες”.

Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου:

THE WHITE HOUSE – Office of the Vice President – February 18, 2017

 READOUT OF THE VICE PRESIDENT’S MEETING WITH PRIME MINISTER YILDIRIM OF TURKEY

 Vice President Pence met with Prime Minister Binali Yildirim of Turkey in Munich today. The Vice President expressed condolences for the brutal and senseless terrorist attack that occurred yesterday in southeast Turkey.

The Vice President reiterated the United States’ commitment to Turkey as a strategic partner and NATO ally. The two leaders also discussed an array of regional issues and reaffirmed their shared commitment to combating terrorism in all its forms.

The Vice President thanked Prime Minister Yildirim for Turkey’s significant contributions to the counter-ISIS campaign, and expressed his condolences for Turkish loss of life in the fight against terrorism. Both leaders agreed that they would not allow Iran to undermine stability in the region.

The two leaders also discussed ways to accelerate our joint efforts to defeat ISIS. 

Ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μάικ Πενς με τον Tούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ. Φωτογραφία από το Γραφείο του ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μάικ Πενς με τον Tούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ. Φωτογραφία από το Γραφείο του ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

19/02/2017 17:49
Πληροφορίες από MIGNATIOU, ΑΠΕ-ΜΠΕ και AFP
Άγκυρα-Τουρκία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: