Οι γελοιότητες με το χαλούμι και τα εκατομμύρια που  διασπαθίζονται λόγω στοιχειώδους άγνοιας




Tου Μάριου Ευρυβιάδη

Παραδέχομαι πως δεν γνωρίζω τα “τε σου” των εδώ και δεκαετίες ανεπιτυχών προσπαθειών διαδοχικών κυβερνήσεων για να εξασφαλιστεί το κυπριακό χαλούμι ως κατοχυρωμένο προϊόν γεωγραφικής προέλευσης και, κατά το σκεπτικό, να προκύψουν εκατομμύρια κέρδη ως αποτέλεσμα του διεθνούς μονοπωλίου που θα αποκτήσει η Κύπρος.

Και δεν φτάνει μόνο αυτό. Έχουν καταφέρει τα κυβερνητικά σαΐνια να πολιτικοποιήσουν το θέμα, να αποδεχτούν πως και οι Τούρκοι φτιάχνουν χαλούμι, το “χελίμ”,  και οι οποίοι τώρα απαιτούν όπως σε όλα τα ζητήματα το 50:50 και στο χαλούμι. Και έτσι το θέμα έχει τελματώσει.

Δεν γνωρίζω πόσο είναι γνωστό αλλά λόγω του γεγονότος πως το χαλούμι είναι εξαιρετικό καταναλωτικό αγαθό κατασκευάζεται σε όλο σχεδόν τον κόσμο – από την Αγγλία την Αυστραλία, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Γαλλία κλπ,  μέχρι την Τουρκία και τον Λίβανο. Κοντολογίς το κατασκευάζει και η …κουτσή Μαρία ακριβώς διότι υπάρχει ζήτηση.

Και να κατοχυρωθεί, λοιπόν, το χαλούμι ως προϊόν κυπριακής προέλευσης τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει. Η “παράνομη” κατασκευή του θα συνεχίζεται. Είναι θέμα αγοράς. Τι θα κάνουν τότε οι αρμόδιοι φορείς στην Κύπρο; Θα πάρουν σβάρνα τους “παρανομούντες” στα διεθνή δικαστήρια; Αυτά είναι γελοία πράγματα.

Επί πλέον οι διεθνείς εμπορικές συμφωνίες που συμφωνούνται σήμερα καταργούν τα “μονοπώλια” διάθεσης στα προϊόντα. Το έχουν πάρει χαπάρι αυτό  οι αρμόδιοι κυπριακοί φορείς ή συνεχίζουν, μαζί με τον Υπουργό τους την μακαριότητά τους στον γραφειοκρατικό τους κόσμο;

Μια σχετική είδηση αναφέρεται στην πρόσφατη συμφωνία που υπεγράφη από την ΕΕ και τον Καναδά και καταργεί στην πράξη την προστασία προϊόντων γεωγραφικής προέλευσης όπως είναι η φέτα και το χαλούμι.

Το γνωρίζουν αυτό οι Κύπριοι ιθύνοντες; Πως δηλαδή δεν υπάρχει στη πράξη προστασία για το χαλούμι; Η ήδη “κατοχυρωμένη” φέτα, για παράδειγμα, πάει… περίπατο. Μπορεί να την κατασκευάζει όποιος μπορεί και θέλει στον Καναδά και να την εξαγάγει παντού.  Και στη περίπτωση της φέτας αυτό συμβαίνει ήδη σε παγκόσμιο επίπεδο εδώ και δεκαετίες πριν την κατοχύρωση της όπως και μετά.Η συμφωνία ΕΕ-Καναδά έρχεται να επιβεβαιώσει την πραγματικότητα.

Η κυπριακή κυβέρνηση πρέπει να αλλάξει ρότα στο ζήτημα με το χαλούμι. Ουσιαστικά αυτό σημαίνει πως πρέπει να εγκαταλείψει την μέχρι σήμερα αποτυχημένη της πολιτική. Τα ωφέλη θα είναι πάμπολλα. Πέραν του τερματισμού του καθημερινού πονοκεφάλου με τους παραγωγούς,  θα εξοικονομηθούν εκατομμύρια που διασπαθίζονται αχρείαστα. Ταυτόχρονα θα τερματιστεί και το πολιτικό θέατρο με τους Τούρκους.

Όπως και στην περίπτωση της ελληνικής φέτας, είναι η αγορά και οι καταναλωτές που αποφασίζουν ποιος έχει το καλύτερο προϊόν και αν θα πρέπει να το αγοράσουν ή όχι. Ας αφεθούν η αγορά και οι καταναλωτές να κρίνουν. Και η κυβέρνηση ας ασχοληθεί με άλλα πιο σοβαρά πράγματα που αποσχολούν τους αγρότες.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: