Η Ερατώ και το 100% δίκαιο του Ακιντζί: Πιστεύει αυτά που λέει ή απλά είπε μία βλακεία;




Του ΑΡΙΣΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ

Να το πω όσο πιο ευγενικά μπορώ, παρότι, εδώ που φτάσαμε, ούτε ο καθωσπρεπισμός δεν έχει νόημα. Όταν η Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, ως τρανταχτό παράδειγμα, είναι επικεφαλής της ομάδας που εκπροσωπεί την ελληνοκυπριακή κοινότητα στις διαπραγματεύσεις για το περιουσιακό, είναι δηλαδή στον σκληρό πυρήνα της διαπραγματευτικής ομάδας από την οποία περιμένουμε να υπερασπιστεί τα συμφέροντά μας, ας μην περιμένουμε μάταια.

Διότι την ώρα που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βρίσκεται αντιμέτωπος με μια κρίση για την οποία δεν έχει καμιά ευθύνη και προσπαθεί να τη διαχειριστεί ώστε να συνεχίσει την ειλικρινή προσπάθειά του για λύση, είναι το λιγότερο υπονόμευσή του να παρεμβαίνει δημοσίως η κ. Μαρκουλλή και να του τραβά το χαλί κάτω από τα πόδια. Εκτός κι αν είναι βλακεία, που και είναι πιο καταστροφικό.

Σ΄ αυτή την ιστορία με την απόφαση της Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα, η κ. Μαρκουλλή έγραψε:

«Είχα προβλέψει την αντίδραση του Τουρκοκύπριου ηγέτη και αυτή τη φορά έχει 100% δίκαιο. Καλώ και εγώ τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να ανατρέψει αυτή την απαράδεκτη πρωτοβουλία του ΕΛΑΜ…».

(Η δήλωση της κυκλοφορεί και σε δεκτίο τύπου στην αγγλική από το κατοχικό καθεστώς). Ποιον μπορεί να πείσει ο Πρόεδρος όταν οι δικοί του διαπραγματευτές βρίσκουν ότι έχει άδικο 100% στον χειρισμό της υπόθεσης και ότι έχει δίκαιο 100% ο Μουσταφά Ακιντζί; Και ποιον μπορεί να πείσει η ίδια η κ. Μαρκουλλή για την αντίληψη και την κρίση της στην προάσπιση των συμφερόντων των Ελληνοκυπρίων (εκτός αν δεν έχουν εκπροσώπους και οι δυο πλευρές στη διαπραγμάτευση μεταξύ των δυο πλευρών!), όταν σε ένα τόσο απλό ζήτημα, αυτό που αντιλαμβάνεται ως κορυφαίο είναι ότι πρόκειται για πρωτοβουλία του ΕΛΑΜ;

Όπως και ο Γιαννάκης Ομήρου, που έκανε ανάλογη παρέμβαση, αλλά αυτός δεν διαπραγματεύεται το μέλλον μας. Έχουν μόνο ένα κοινό στοιχείο. Επενδύουν και οι δυο στο ΑΚΕΛ, προσβλέποντας σε ανθηρό μέλλον. Αυτό είναι άλλο ανέκδοτο, όμως. Το χειρότερο είναι να τοποθετείται δημοσίως η κ. Μαρκουλλή, που έχει σημαντικό ρόλο στη διαπραγμάτευση, ειδικά με τη φράση: «έχει 100% δίκαιο» ο Τουρκοκύπριος ηγέτης. Αυτό το λένε κι άλλοι, ο καθένας με τον νου του, φυσικά, είναι θέμα αντίληψης και κρίσης. Αλλά, αν η διαπραγματευτής μας βρίσκει 100% δίκαιο στον Ακιντζί και θεωρεί ότι δικαιούται να παρεμβαίνει στο τι θα αναφέρεται στα ελληνοκυπριακά σχολεία για μια στιγμή της ιστορίας τους και στο τι θα αποφασίζει με δημοκρατική ψηφοφορία το νόμιμο κι εκλεγμένο από τον λαό Κοινοβούλιο, τότε αμφιβάλλουμε για την κρίση με την οποία συζητά για τα δικαιώματα του «χρήστη» επί των περιουσιών μας, για τον «συναισθηματικό δεσμό», για το ποιοι πρόσφυγες δικαιούνται να επιστρέψουν στις περιουσίες τους και ποιοι όχι, για το πώς θα υπολογίζεται η ανάπτυξη στις κλεμμένες περιουσίες μας για να εξαιρούνται από την επιστροφή στους νόμιμους ιδιοκτήτες.

Υπάρχουν κι άλλοι στη διαπραγματευτική μας ομάδα που βρίσκουν 100% δίκαιο στον Ακιντζί. Τους γνωρίζει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Ήταν μαζί του στη Γενεύη, και μαζί με την κ. Μαρκουλλή έπεσαν από τα σύννεφα και τους έβλεπαν όλοι να πέφτουν, διότι δεν περίμεναν τόσο ακραία στάση από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Περίμεναν να τους κάνει και εκμέκ κανταΐφι να τους γλυκάνει, τόσο αλλού γι΄ αλλού είναι τα λαμπρά μυαλά, που διαπραγματεύονται τη μοίρα μας. Σιχτίρ, δηλαδή!

Υ.Γ. Τελικά, δεν είχε καθόλου άδικο ένας φίλος αναγνώστης, που με παρακάλεσε να εισηγηθώ στα μεγάλα κόμματα να στείλουν τις νεολαίες τους, με κάμποση μπογιά, να φρεσκάρουν τη σημαία στον Πενταδάκτυλο. Διότι, πρέπει να κάνουμε μια θεαματική ενέργεια για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του κ. Ακιντζί κι αυτό με τη σημαία είναι μια καλή ιδέα. Κάποιες κομματικές ηγεσίες, μερικοί από τους διαπραγματευτές μας, μερικοί δημοσιογράφοι, είμαι σίγουρος ότι δεν θα δίσταζαν να αναλάβουν το έργο, προκειμένου να ενισχύσουν το μομέντουμ. Να θυμηθούν μόνο να πάρουν και τα μαξιλαράκια τους για περισσότερη άνεση.

  • Ο Άριστος Μιχαηλίδης είναι αρθρογράφος της εφημερίδας ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: