Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τρίτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η συμφωνία ρύθμισης του μισθολογίου στο δημόσιο τομέα στη βάση του ΑΕΠ, η απεργία των εκτελωνιστών στο λιμάνι Λεμεσού, τα νορβηγικά εμπόδια σε προμήθεια οπλισμού της Εθνικής Φρουράς και τα προβλήματα στην Υγεία είναι μερικά από τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου σήμερα.

Άλλα θέματα που προβάλλονται είναι οι διαβουλεύσεις Έιντε στην Άγκυρα, οι άδειες για μεμονωμένες κατοικίες και τα ζητήματα που αντιμετωπίζει το Κρατικό Χημείο.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Χαστούκι συντεχνιών στην Αντιπολίτευση» γράφει ότι πρώτα η ΣΕΚ και η ΠΕΟ και χθες η ΠΑΣΥΔΥ έκαναν πράξη αυτό που απέρριψαν τον περασμένο Δεκέμβριο τα κόμματα, με την παραχώρηση αυξήσεων στη βάση του ΑΕΠ. Σε άλλο θέμα γράφει για την επιστολή που έστειλε ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί προς τη «βουλή» του ψευδοκράτους με τις συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν. Αλλού λέει ότι σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικο, μπαίνει τέλος στην ασάφεια που επικρατούσε με τις άδειες για τις μεμονωμένες κατοικίες.

Η «Σημερινή» τιτλοφορεί το πρωτοσέλιδό της «Τρικυμία στο λιμάνι Λεμεσού» και αναφέρεται στις δηλώσεις του Υπουργού Μεταφορών Μάριου Δημητριάδη που βλέπει βελτιωμένη εικόνα στο λιμάνι, ενώ σημειώνει ότι και προηγουμένως υπήρχαν ουρές αναμονής. Την ίδια ώρα προχωρούν σε 24ωρη απεργία οι εκτελωνιστές. Επίσης, γράφει ότι έδωσαν τα παπούτσια στο χέρι στον Έιντε, καθώς τερματίστηκε το συμβόλαιο συνεργασίας με το Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός. Για τις συνομιλίες, η εφημερίδα γράφει ότι τον Απρίλιο αναμένονται τα σπουδαία από την Άγκυρα.

Ο «Φιλελεύθερος» γράφει στο πρώτο θέμα του, υπό τον τίτλο «Μπλόκο Νορβηγίας σε οπλισμό», ότι την έντονη αντίδραση του Υπουργείου Άμυνας προκάλεσε απόφαση της Κυβέρνησης της Νορβηγίας να εμποδίσει την αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού για την Εθνική Φρουρά, αρνούμενη να εκδώσει την απαιτούμενη άδεια εξαγωγής. Σε άλλο θέμα γράφει για χάος πάλι στις Πρώτες Βοήθειες Λεμεσού, με τους γιατρούς να εξετάζουν ασθενείς στις καρέκλες. Επίσης, γράφει ότι ο απεσταλμένος του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε θα έχει σήμερα και αύριο επαφές στην Άγκυρα για το θέμα της νέας Διάσκεψης, της ασφάλειας και της τουρκικής αξίωσης για 4 ελευθερίες.

Η «Χαραυγή» με τίτλο «Σε… καρέκλες εξετάζουν ασθενείς οι ιατροί», γράφει στο πρωτοσέλιδό της ότι τη στιγμή που τα κρατικά νοσηλευτήρια βρίσκονται σε χαώδη κατάσταση με τους ιατρούς να εξετάζουν ασθενείς πάνω σε καρέκλες, ο Υπουργός Υγείας πυροδότησε νέα θύελλα αντιδράσεων, με την όλη κατάσταση στον τομέα της Υγείας να είναι εκρηκτική. Η εφημερίδα γράφει για εξευτελισμό και εικόνες ντροπής στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας. Αλλού γράφει ότι σήμα κινδύνου εκπέμπει το Κρατικό Χημείο, με ακατάλληλο κτίριο με τοξικά, ραδιενεργές ουσίες και νυφίτσες.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Mail” τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Μια νέα συμφωνία για το δημόσιο τομέα» και γράφει ότι ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ Γλαύκος Χατζηπέτρου είναι «απόλυτα ικανοποιημένος» με τις αυξήσεις στη βάση του ΑΕΠ. Επίσης, γράφει ότι ο άντρας που πέθανε στην πυρκαγιά στο γηροκομείο είχε ξαναβάλει φωτιά στο δωμάτιό του κατά το παρελθόν. Ακόμη γράφει για την απεργία των εκτελωνιστών στο λιμάνι Λεμεσού.

ΚΥΠΕ – Αντώνης Γκιλδάκης – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 07/02/2017 08:37

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: