Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Πέμπτης: Πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Στην βαριά ατμόσφαιρα που επικρατεί στις συνομιλίες για το Κυπριακό και στη σημερινή συνάντηση των ηγετών είναι αφιερωμένα στην πλειοψηφία τους τα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου. Άλλα θέματα που προβάλλονται είναι η κατάσταση στο λιμάνι Λεμεσού, η αναστολή έξωσης οικογένειας στον Άγιο Τύχωνα, οι διορισμοί στην Κεντρική και τα πρόστιμα σε σχέση με τα Panama Papers.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Σήκωσε ψηλά τον αμανέ!» αναφέρεται στη σημερινή συνάντηση των ηγετών και γράφει ότι κορύφωσε χθες τις επιθέσεις του εναντίον του Προέδρου Αναστασιάδη και της ελληνοκυπριακής πλευράς ο Μουσταφά Ακιντζί, απ`αφορμή τη νομοθεσία για το ενωτικό δημοψήφισμα, που προειδοποιεί πως αν δεν διορθωθεί η απόφαση της Βουλής «δεν έχουν νόημα οι συνομιλίες». Σε άλλο θέμα γράφει για παρέμβαση του Προέδρου Αναστασιάδη για το λιμάνι, αν εντός 24 ωρών η εταιρεία δεν αναλάβει πρωτοβουλίες για να βρει λύσεις. Επίσης γράφει ότι το Εκλογοδικείο πιάνει δουλειά για το Δήμο Λεμεσού,για την ένσταση σχετικά με τις δημοτικές εκλογές.

Η «Σημερινή» τιτλοφορεί το πρωτοσέλιδό της «Από μια κλωστή κρέμονται συνομιλίες και Διάσκεψη» και γράφει ότι εκβιαστικά εξακολουθεί να προτάσσει ο Μουσταφά Ακιντζί το θέμα του ενωτικού δημοψηφίσματος, ζητώντας την παρέμβαση του ΓΓ των ΗΕ και ακύρωση της απόφασης της Βουλής, προκειμένου να συνεχιστούν οι συνομιλίες. Σε άλλο θέμα γράφει ότι απετράπη εκποίηση της οικίας στη Λεμεσό. Επίσης, αναφέρεται ότι κλήθηκαν 10 εταιρείες από την Κεφαλαιαγορά με βάση τα στοιχεία από τα Panama Papers.

«Ψηλά τον αμανέ ο Ακιντζί» είναι ο τίτλος στο πρώτο θέμα του «Φιλελευθέρου», που γράφει ότι κλιμακώνει την ένταση η τουρκική πλευρά, απειλεί για το μέλλον των συνομιλιών και ζητά την παρέμβαση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες για να ακυρωθεί η απόφαση της Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι έτοιμη είναι η μελέτη που ζήτησε το Υπουργείο Δικαιοσύνης για ίδρυση Σχολής Παραβατών Οδηγών. Αλλού γράφει για δύο διορισμούς-έκπληξη στο ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας, του Κ. Ηροδότου που κατείχε τη θέση του Εφόρου Αποκρατικοποιήσεων και του τέως βουλευτή του ΑΚΕΛ Σταύρου Ευαγόρου.

Η «Χαραυγή» με τίτλο «Λιμάνι Ευθυνών για υπουργό και κυβέρνηση» γράφει ότι η παράλυση των υπηρεσιών του λιμανιού της Λεμεσού και ιδιαίτερα του νευραλγικού τομέα της φορτοεκφόρτωσης εμπορευματοκιβωτίων και κατ` επέκταση της εξυπηρέτησης του εμπορίου εξακολουθεί να αποτελεί το βασικό δεδομένο της ιδιωτικοποίησης, χωρίς ακόμα κανένας από τους κυβερνώντες να αναλάβει την ευθύνη. Αλλού γράφει ότι η αλληλεγγύη πολιτών έσωσε το σπίτι φτωχής οικογένειας. Επίσης γράφει ότι κάθε τρία λεπτά ένα παιδί πεθαίνει από καρκίνο.

«Το σημερινό κλίμα `δεν είναι ιδανικό`» τιτλοφορεί το πρωτοσέλιδό της η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Mail”, παραπέμποντας στις χθεσινές δηλώσεις του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπάρθ Έιντε, ο οποίος ανέφερε ωστόσο ότι το παράθυρο ευκαιρίας παραμένει ανοιχτό αλλά όχι για πολύ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Eurogate θα αποζημιώσει τους μεταφορείς στο λιμάνι Λεμεσού, αλλά δεν είναι όλοι ευχαριστημένοι. Επίσης αναφέρεται στην αντίθεση του Υπουργού Εσωτερικών για ανάπλαση της Τσερίου κατά τρόπο που δεν θα είναι ασφαλής για τους πολίτες.

ΚΥΠΕ – Αντώνης Γκιλδάκης – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 16/02/2017 08:37

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: