Η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει επώδυνες μεταρρυθμίσεις επιμένει ο Πολ Τόμσεν και το ΔΝΤ




Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διεύθυνσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πολ Τόμσεν, απαίτησε ξανά σήμερα “επώδυνες πολιτικά και κοινωνικά μεταρρυθμίσεις” προκειμένου, όπως είπε, να μπορέσει η Ελλάδα “να επιστρέψει στο δρόμο της διατηρήσιμης ανάπτυξης”.

Ο Δανός αξιωματούχος του ΔΝΤ, που μιλούσε για την έκθεση, την οποία παρουσίασε χθες στο Δ.Σ. του Ταμείου, προσπάθησε να υποβαθμίσει το θέμα των διαφωνιών στο εσωτερικό του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ για το ελληνικό προγράμμα σημειώνοντας πως είναι σπέκουλα πως υπάρχει διαχωρισμός (split) των διευθυντών και πως η διατύπωση διαφωνιών είναι συνήθεις πρακτική και όχι κατι σπάνιο.

Ο κ. Τόμσεν ανέφερε πως η συγκεκριμένη έκθεση δεν σχετίζεται με την τρέχουσα αξιολόγηση και πως σκοπός της είναι να αναδείξει τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η Ελλάδα για να επανέλθει σε μια εύρωστη ανάπτυξη και επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να μειώσεις συντάξεις καθώς και το αφρολόγητο όριο σε μισθωτούς και συνταξιούχους προκειμένου να διαμορφωθεί ένα κλίμα φιλικό στην ανάπτυξη.

Παρουσιάζοντας στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης την έκθεση του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία, ομλόγησε ότι έχει σημειωθεί προόδος και σύγκλιση των Ευρωπαίων με τις θέσεις του Ταμειου αναφορικά με τις προυποθέσεις βιωσιμότητας του χρέους. Αναφέροντας χαρακτηρισιτκά ότι “έχει περιοριστεί το χάσμα” καθώς οι “Ευρωπαίοι δέχθηκαν να μειωθούν τα χρόνια που η Ελλάδα θα πρέπει να διατηρήσει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα στον Προυπολογισμό της” . Ωστόσο υπογράμμισε ότι στο ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους παραμένουν διαφορές, καθώς το Ταμείο επιμένει ότι πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% δεν μπορεί να διατηρηθεί για πολλά χρόνια.

O κ. Τομσεν επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται να λάβει πρόσθετα μέτρα λιτότητας. Όμως, πρόσθεσε ότι είναι αναγκαίο να προχωρήσει σε δύσκολες μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα της επιτρέψουν να επιτύχει μία πιο δίκαιη κατανομή των κοινωνικών δαπανών, δημιουργώντας ένα πιό φιλικό πλαίσιο για την ανάπτυξη της οικονομίας. Πάντως, υποστήριξε ότι ακόμη και με τις μεταρρυθμίσεις αυτές (συντάξεις, αφορολόγητο, ανοιγμα αγορών και ενίσχυση του ανταγωνισμού), η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να μπεί σε αναπτυξιακή τροχιά αν δεν προχωρήσει μία γενναία ρύθμιση χρέους, προκειμένου αυτό να καταστεί διαχειρίσιμο – βιώσιμό.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο Grexit ο κ. Τόμσεν αν και ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει μεταρρυθμίσεις για να κλείσει την ψαλίδα με τα υπόλοιπα κράτη της ευρωζώνης είπε πως “το Ταμείο δεν κάνει προβολές σχετικές με Grexit”.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: