“Η μπάλα βρίσκεται τώρα στο γήπεδο της τουρκικής πλευράς”, λέει ο Χριστοδουλίδης




Η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της τουρκικής πλευράς, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας πως “αυτοί έχουν αρνηθεί να παραστούν στην αυριανή προγραμματισμένη συνάντηση” Αναστασίαδη-Ακιντζί, στο πλαίσιο των συνομιλιών για το Κυπριακό.

“Θεωρούμε ότι είναι μια αρνητικότατη εξέλιξη για το σύνολο του κυπριακού λαού, Ε/κ και Τ/κ και ο καθένας θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του”, υπογράμμισε ο κ. Χριστοδουλίδης, σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασίαδη με την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

“Δυστυχώς η κ. Σπέχαρ ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι ο κ. Ακιντζί δεν θα παραστεί στην αυριανή συνάντηση και ως εκ τούτου η αυριανή προγραμματισμένη συνάντηση δεν θα πραγματοποιηθεί. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε τη λύπη του για την εν λόγω εξέλιξη και την ίδια στιγμή επανέλαβε την ετοιμότητά του για συνέχιση του ουσιαστικού διαλόγου επί των θεμάτων όπου υπάρχουν διαφωνίες έτσι ώστε να καταλήξουμε σε ένα αποτέλεσμα στη βάση των σχετικών αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, του Συμβουλίου Ασφαλείας καθώς επίσης και της κοινής διακήρυξης των δυο ηγετών του 2014”, είπε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Ανέφερε πως “η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν είναι επιλογή. Γι` αυτό δεν χαιρόμαστε με τη σημερινή εξέλιξη. Ο καθένας και ο ίδιος ο κ. Ακιντζί θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του έναντι των Τ/Κ”, υπογράμμισε.

Ερωτηθείς για τη διαχείριση που θα πρέπει να γίνει τώρα, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως “η ετοιμότητά μας είναι δηλωμένη” και πως “ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την επανέλαβε και σήμερα και είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε το διάλογο”.

Σημείωσε πως είναι γνωστοί οι όροι και οι προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από πλευράς του κ. Ακιντζί και είναι ξεκάθαρο ότι αποτελούν αφορμές. “Δεν είναι αυτοί οι πραγματικοί λόγοι που δεν θα παρευρεθούν αύριο στις συνομιλίες. Δεν είναι αυτοί οι πραγματικοί λόγοι που δεν συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις”, επεσήμανε.

Σύμφωνα με τη δική μας εκτίμηση, πρόσθεσε, “το γεγονός ότι η τουρκική προσέγγιση στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, που μετά από επιμονή ξεκίνησε να συζητείται στη Γενεύη, έχει αποδείξει ότι οι τουρκικές θέσεις δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές, όχι μόνον από τη δική μας πλευρά αλλά και γενικότερα από τη διεθνή κοινότητα”, σημειώνοντας πως όλοι αυτοί που ενδιαφέρονται για το Κυπριακό θεωρούν την τουρκική προσέγγιση ως ανεδαφική.

Πρόσθεσε πως η τουρκική πλευρά επιχειρεί να εκμεταλλευτεί δεδομένα έτσι ώστε να προωθήσει τις θέσεις της και “είναι εδώ που και εμείς πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί”.

Ανέφερε πως την ίδια στιγμή υπάρχουν εξελίξεις στην Τουρκία και “όλοι είδαμε χθες τον Πρωθυπουργό μιας χώρας, μέσα στο ίδιο το κοινοβούλιο, να κάνει το σήμερα των γκρίζων λύκων. Αντιλαμβάνεστε τη σημασία της εθνικιστικής ψήφου στο επερχόμενο δημοψήφισμα”.

Πρόσθεσε πως δεν υπάρχει καμία διάθεση εκ μέρους μας να εμπλακούμε σε ένα παιγνίδι επίρριψης ευθυνών ή να αξιοποιήσουμε επικοινωνιακά την άρνηση της τουρκικής πλευράς να έλθει στο τραπέζι, επαναλαμβάνοντας πως δεν είναι θετική η σημερινή εξέλιξη. Είπε πως το μήνυμα προς τους Τ/κ συμπατριώτες μας είναι πως θα πρέπει να αντιληφθούν και τις δικές τους ευθύνες.

Κληθείς να πει αν υπάρχει πρόθεση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να ενημερώσει τη διεθνή κοινότητα για τις εξελίξεις, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως “η διεθνής κοινότητα με την οποία είμαστε σε συνεχή επαφή γνωρίζει πολύ καλά γιατί δεν θα πραγματοποιηθεί η αυριανή συνάντηση, γνωρίζει πολύ καλά ποίοι θέτουν όρους και προϋποθέσεις, γνωρίζει πολύ καλά ποίοι έχουν αποχωρήσει από το τραπέζι των συνομιλιών”.

“Για μας δεν είναι παιγνίδι επικοινωνίας. Για μας δεν είναι παιγνίδι επίρριψης ευθυνών. Εμείς επιθυμούμε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο να γίνουν οι συνομιλίες και να καταλήξουμε στη λύση του Κυπριακού”, ανέφερε.

Ερωτηθείς αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει τον ΓΓ του ΟΗΕ μέσω κάποιας επιστολής, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως σήμερα είναι προγραμματισμένη η επίδοση των διαπιστευτηρίων του νέου Μόνιμου Αντιπροσώπου της Κυπριακής Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Έθνη προς τον ίδιο τον ΓΓ, και μέσα στο πλαίσιο αυτής της συνάντησης θα διαβιβαστούν και πολύ συγκεκριμένα μηνύματα που έχουν ήδη διαβιβαστεί και μέσω της κ. Σπέχαρ.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ακόμη πως μέσα στο πλαίσιο της σημερινής συνάντησης με την κ. Σπέχαρ, και όχι μόνο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ετοιμότητά μας για να συνεχιστεί ο διάλογος στη Γενεύη, στη Διάσκεψη για την Κύπρο.

Πρόσθεσε πως “ενώ φαίνεται ότι υπάρχει επιθυμία από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να συνεχιστεί αυτός ο διάλογος, να παρευρεθούν σε μια νέα Διάσκεψη για την Κύπρο, φαίνεται ότι υπάρχουν δεύτερες σκέψεις από πλευράς Τουρκίας”.

Επανέλαβε πως ένας από τους λόγους για τους οποίους ενδεχομένως υπάρχει αυτή η τουρκική προσέγγιση αυτή τη στιγμή είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζονται από πλευράς Άγκυρας σε σχέση με τις προσεγγίσεις της στο κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων, και πως “εμείς είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε το διάλογο στη Λευκωσία, είμαστε έτοιμοι για συνέχιση και της Διάσκεψης για την Κύπρο”.

Ερωτηθείς αν μιλούμε για μια πραγματική κρίση στις συνομιλίες, ο Εκπρόσωπος ανέφερε και πάλι πως αυτή είναι μια αρνητικότατη εξέλιξη, σημειώνοντας πως εμείς θέλουμε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο την επίλυση του Κυπριακού. “Είναι η δική μας η πατρίδα υπό κατοχή και η παρούσα κατάσταση δεν είναι προς όφελος ούτε των Ελληνοκυπρίων ούτε των Τουρκοκυπρίων. Είναι γι` αυτό που ο κ. Ακιντζί, η τουρκική πλευρά θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους”, σημείωσε.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος αναφερόμενος στους ενεργειακούς σχεδιασμούς είπε πως υπάρχουν τουρκικά πολεμικά πλοία στην περιοχή και πως εξαντλείται η υπομονή της Άγκυρας, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως πρόκειται για επιχειρηματολογία και δηλώσεις που έχουμε ξανακούσει από τουρκικής πλευράς.

Ανέφερε πως “η καλύτερη απάντηση στον κ. Τσαβούσογλου και σε όποιους αμφισβητούν είναι τα αποτελέσματα του τρίτου γύρου αδειοδότησης της Κυπριακής Δημοκρατίας”.

Σημείωσε πως τις τελευταίες ημέρες “βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις με τις εταιρείες για ολοκλήρωση των σχετικών διαβουλεύσεων και δεν θα εμπλακούμε σε κανένα διάλογο για τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας”.

ΚΥΠΕ – Μαρία Κονιώτου – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 22/02/2017 13:04

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: