«Γκίκας, Craxton, Leigh Fermor: η γοητεία της ζωής στην Ελλάδα» στην Λεβέντειο Πινακοθήκη




Άνοιξε στην Λεβέντειο Πινακοθήκη, στη Λευκωσία, έκθεση με τίτλο «Γκίκας, Craxton, Leigh Fermor: η γοητεία της ζωής στην Ελλάδα», η οποία τον Μάιο θα μεταφερθεί στο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα.

Η έκθεση αντανακλά μέσα από τα κείμενα του Πάτρικ Λι Φέρμορ και το ζωγραφικό έργο του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα και του Τζον Κράξτον τις μαγευτικές εξερευνήσεις τους κατά τη διάρκεια της ζωής τους, με έμπνευση από την Ύδρα, την Καρδαμύλη, την Κρήτη και την Κέρκυρα.

Το έργο τους δεν καταδεικνύει μόνο την αγάπη τους για την Ελλάδα -την ιστορία, τον μύθο, την ύπαιθρο και τον ελληνικό τρόπο ζωής. Μέσα από πίνακες, φωτογραφίες και κείμενα των τριών δημιουργών, η έκθεση επιδιώκει να αντικατοπτρίσει τις συναρπαστικές αναζητήσεις τους, τις μεταξύ τους αλληλεπιδράσεις, καθώς και την αφοσίωσή τους στη χαρά της ζωής.

Το 1945 και το 1946 είναι τα χρόνια γνωριμίας των τριών δημιουργών. Ο Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας γνωρίζει τον Τζον Κράξτον και τον Πάτρικ Λι Φέρμορ στο Λονδίνο, ενώ αργότερα οι δύο τελευταίοι συναντιούνται στην Αθήνα. Η φιλία ανάμεσα στους τρεις άνδρες αποδείχθηκε ιδιαίτερα ανθεκτική, αφού διήρκησε για πενήντα περίπου χρόνια και αναπτύχθηκε με κοινό σημείο αναφοράς την αγάπη τους για την Ελλάδα. Η Ελλάδα αποτελούσε αναπόσπαστο μέρος της σχέσης τους και συνάμα έμπνευση, που φανερώνεται σε κάθε πτυχή του έργου τους.

Εκτός από την Αθήνα και το Λονδίνο, τέσσερις ακόμη τόποι επισφράγισαν τη φιλία τους: η Ύδρα, η Καρδαμύλη, η Κρήτη και η Κέρκυρα. Είναι ακριβώς οι τόποι που επέλεξαν να ζήσουν.

Η Ύδρα συνιστά ένα σημαντικό κεφάλαιο στη ζωή και των τριών φίλων, αλλά και ένας πόλος έλξης Ελλήνων και ξένων διανοουμένων και καλλιτεχνών. Για τον Γκίκα ήταν το σπίτι των παιδικών του χρόνων και αργότερα το καταφύγιο του, ο τόπος έμπνευσής του. Για τον Λι Φέρμορ, «μια πηγή ευτυχίας», όπως έλεγε ο ίδιος, ένα ησυχαστήριο για συγγραφή. Το 1947 ο Τζον Κράξτον επισκέπτεται για πρώτη φορά την Κρήτη και, όταν ξαναγυρίζει έναν χρόνο αργότερα, ζωγραφίζει έργα με θέμα τους Κρητικούς βοσκούς. Ο τόπος και οι άνθρωποι τον γοητεύουν και έτσι το 1960 αποφασίζει να ακολουθήσει το όνειρό του και να ζήσει στα Χανιά.

Ο Λι Φέρμορ ανακαλύπτει τον δικό του παράδεισο-καταφύγιο στην Καρδαμύλη. Ο φίλος του, ο Χατζηκυριάκος-Γκίκας, γοητευμένος από τη φύση της περιοχής, ζωγραφίζει τοπία της περιοχής, αλλά και δημιουργεί έργα για τη διακόσμηση του σπιτιού. Εκεί ο Λι Φέρμορ θα αφοσιωθεί στη συγγραφή. Ανάμεσα στα έργα του είναι: «Το Δέντρο του Ταξιδιώτη» (1950), «Μάνη – Ταξίδια στη νότια Πελοπόννησο» (1958), «Ρούμελη» (1966),«Η Εποχή της Δωρεάς – Πεζός στην Κωνσταντινούπολη: Από το Χουκ της Ολλανδίας στον Μέσο Δούναβη» (1977), «Τρία Γράμματα από τις Άνδεις» (1991).

Τελευταίος σταθμός, η Κέρκυρα. Ένα παλιό ελαιοτριβείο στις Σινιές της Κέρκυρας θα αποτελέσει τον νέο τόπο συνάντησης και δημιουργίας από τη δεκαετία του ’70 για τους Γκίκα, Κράξτον και Λι Φέρμορ. Εκεί ο Γκίκας θα δημιουργήσει ένα νέο «ειδυλλιακό σκηνικό», «ένα καταφύγιο μοναδικής ατμόσφαιρας και γοητείας», που θα μοιραστεί και θα εμπνεύσει και τους τρεις φίλους.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: