Επιβεβαίωση από τον ίδιο τον Τόμσεν: Τον Απρίλιο η πιθανή αναθεώρηση των εκτιμήσεων του ΔΝΤ




Διπλή επιβεβαίωση των πληροφοριών που μετέδωσε χθες το mignatiou.com, ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα ανακοινώσει τις αναθεωρημένες του προβλέψεις για την ελληνική οικονομία το νωρίτερο τον Απρίλιο, είχαμε σήμερα. Η ΕΙΔΗΣΗ ΕΔΩ

Αρχικά ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πόουλ Τόμσεν μιλώντας στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt ανέφερε πως το Ταμείο θα αναθεωρήσει τα στοιχεία του για την Ελλάδα εάν και εφόσον το κρίνει αναγκαίο, όταν θα έχει όλα τα στοιχεία στη διάθεσή του. Συγκεκριμένα, ο Πόουλ Τόμσεν δήλωσε τα εξής:

«Δεν έχουμε ακόμα τα δεδομένα για το 2016. Μόλις τα έχουμε, θα τα εξετάσουμε, και θα αλλάξουμε τις προβλέψεις μας, αν τα δεδομένα δείχνουν ότι είναι πάρα πολύ απαισιόδοξες. Αλλά η κατηγορία ότι έχουμε ξεπερασμένα μοντέλα και ότι ήμασταν επίμονα πολύ απαισιόδοξοι είναι περίεργη δεδομένου του γεγονότος ότι το ελληνικό πρόγραμμα έχανε τους στόχους για πολλά χρόνια».

Πότε θα έχει το ΔΝΤ τα στοιχεία; Την εβδομάδα της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ (θα διεξαχθεί μεταξύ 21 και 23 Απριλίου), στην οποία αναμένεται να παραστεί και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Τότε θα παρουσιαστούν οι προβλέψεις του για κάθε χώρα στην έκθεσή του για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (World Economic Outlook).

Αλλά την ίδια ημέρα που θα εκκινεί η Εαρινή Συνοδός του ΔΝΤ θα ανακοινωθούν από την Eurostat και την Ελληνική Στατιστική Αρχή τα προκαταρκτικά στοιχεία για τα δημοσιονομικά αποτελέσματα της Ελλάδος το 2016. Αυτή η ανακοίνωση θα γίνει παρουσία εκπροσώπου του ΔΝΤ, σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Θάνος Θανόπουλος κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των μελών της Επιτροπής του Απολογισμού και του Γενικού Ισολογισμού του Κράτους και Ελέγχου της Εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του Κράτους της Βουλής.

«Μας ζητήθηκε να υπάρξει παρατηρητής του ΔΝΤ, κι εμείς για λόγους διαφάνειας δεχτήκαμε με μεγάλη χαρά», τόνισε ο κ. Θανόπουλος, χωρίς να αποσαφηνίσει το πότε ακριβώς θα έρθει ο παρατηρητής του ΔΝΤ και τι ακριβώς θα κάνει στην ΕΛΣΤΑΤ. «Υπάρχουν κάποια θέματα εμπιστευτικότητας που τα σεβόμαστε. Θέλουμε να μας εμπιστεύεται το ΔΝΤ, το οποίο είναι ένα μεγάλος χρήστης των στοιχείων μας», ανέφερε.

Με αφορμή δημοσιεύματα που αναφέρονται στην σημερινή ακρόαση του Προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ κ. Αθανάσιου Θανόπουλου από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, διευκρινίζονται τα εξής:

Ο κ. Θανόπουλος ενημέρωσε τους βουλευτές- μέλη της Επιτροπής ότι στέλεχος του ΔΝΤ ζήτησε να συμμετάσχει, με καθεστώς παρατηρητή, στην συνήθη τεχνική επίσκεψη διαλόγου της Eurostat που έλαβε χώρα στις 31 Ιανουαρίου και 1 Φεβρουαρίου στο πλαίσιο της Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος. Σημειώνεται ότι στον διάλογο με τη Eurostat μετέχουν ήδη ως παρατηρητές εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG ECFIN) και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Το αίτημα ικανοποιήθηκε, με γνώμονα την διαφάνεια που χαρακτηρίζει τον εν λόγω διάλογο.
Ουδέποτε ελέχθη ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στην ανακοίνωση των στοιχείων, ούτε ότι το ΔΝΤ θα συμμετέχει εφεξής σε παρόμοιες ή αντίστοιχες διαδικασίες, όπως μεταδόθηκε. 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: