Επεισόδια στο Ελληνικό: Καταλαβαίνουμε την αγωνία των προσφύγων, λέει ο Μουζάλας




«Καταλαβαίνουμε την αγωνία των προσφύγων, για μας είναι κίνητρο να κάνουμε τα πράγματα καλύτερα, όχι όμως να παραβιάζονται οι νόμοι», ανέφερε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, κατά την συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο χώρο του πρώην αεροδρομίου.

Νωρίτερα είχε σημειωθεί ένταση, καθώς ομάδα προσφύγων είχε κλειδώσει την πόρτα, εμποδίζοντας τη είσοδο του κ. Μουζάλα στη δομή. Τελικά η πόρτα άνοιξε από τους ίδιους τους πρόσφυγες και, αργότερα, ακολούθησε συνάντηση του κ. Μουζάλα με αντιπροσωπεία των προσφύγων.

«Δεν υπάρχει καμία απεργία πείνας στη δομή του χώρου αφίξεων στο Ελληνικό», ανέφερε ο κ. Μουζάλας, κάνοντας λόγο για «ψευδή είδηση που διέδωσαν κάποιες οργανώσεις για να δημιουργήσουν θέμα». Αυτό που συνέβη, συνέχισε ο κ. Μουζάλας, είναι ότι μια ομάδα περίπου 30 ατόμων από τους 700 που διαμένουν εκεί, με τη συμμετοχή κάποιων ελληνικών οργανώσεων, προσπάθησαν να αποκλείσουν το χώρο, απαγορεύοντας στα φορτηγά τροφοδοσίας, στους γιατρούς και στα σχολικά να εισέλθουν στο κτίριο. Αίτημα των διαμαρτυρόμενων είναι η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους.

Η ψευδής είδηση της «απεργίας πείνας», σύμφωνα με τον κ. Μουζάλα, οφείλεται σε «παραπληροφόρηση» από συγκεκριμένη ελληνική πολιτική οργάνωση, η οποία είναι η τρίτη φορά που προβαίνει σε παρόμοια, αναληθή, ανακοίνωση.

Ο κ. Μουζάλας υποστήριξε πως κατανοεί τον πόνο των ανθρώπων, αλλά και «η κυβέρνηση προσπαθεί, από τη μεριά της, να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί».

Δεν αρνήθηκε πως γίνονται και λάθη στη διαχείριση του προσφυγικού, αλλά, εξήγησε, ότι «λάθη δεν κάνει μόνο, όποιος δεν κάνει πράγματα. Μέσα σε έξι μήνες από τη διάλυση της Ειδομένης, καταφέραμε να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην ενδοχώρα, να μην υπάρχουν τσαντίρια, να μην κοιμάται ο κόσμος στους δρόμους, να πηγαίνουν τα παιδιά στο σχολείο, να σερβίρεται φαγητό, να έχουν όλοι στέγη, θέρμανση και το 80% των δομών να έχει ασύρματο ίντερνετ».

Ενώ στη Γαλλία προσέθεσε, για παράδειγμα, μετά την εκκένωση του Καλέ, οι πρόσφυγες στήνουν ακόμα σκηνές στις πλατείες. «Δεν διαμαρτύρονται άδικα για το φαγητό, όμως υπάρχει: δεν πεινάνε οι άνθρωποι. Είναι δύσκολο να πετύχεις την τέλεια ισορροπία».

Ο υπουργός συμπλήρωσε, πως «όποιος αισθάνεται καταπιεσμένος στη δομή είναι ελεύθερος να φύγει. Οι πρόσφυγες, μπορούν να κινούνται ελεύθερα, όπως και όλοι οι Έλληνες».

Παραδέχθηκε ωστόσο πως υπάρχει καθυστέρηση στη μετακίνηση του πληθυσμού από το Ελληνικό, καθώς απώτερος σκοπός του υπουργείου είναι η κατάργηση του συγκεκριμένης δομής φιλοξενίας. Προσέθεσε, όμως, πως τα πράγματα δεν είναι εύκολα, καθότι, εκτός από το ότι φτιάχνονται ακόμα καινούργιες θέσεις φιλοξενίας, υπάρχουν και αντιδράσεις από τον κόσμο για να μεταφερθεί, για παράδειγμα στα Τρίκαλα ή στη Θήβα.

Σημειώνεται, πως η συγκεκριμένη κινητοποίηση έλαβε χώρα από χτες σε μια από τις τρεις άτυπες δομές φιλοξενίας του Ελληνικού, στο «Χώρο Αφίξεων», και όχι στο Χόκεϊ και στο Μπέιζμπολ.

Για το ζήτημα της απεργίας πείνας και των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων και των μεταναστών στο Ελληνικό η ΚΕΕΡΦΑ (Κίνηση Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή) εξέδωσε ανακοίνωση την Κυριακή, όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται πως «μητέρες με βρέφη και μικρά παιδιά δεν έχουν σε στοιχειώδη επάρκεια τα απαραίτητα, όπως βρεφικό γάλα και πάμπερς.

Το φαγητό που προέρχεται από την οργάνωση DRC είναι απαράδεκτο. Δεν υπάρχει ζεστό νερό και πλυντήρια. Δεν υπάρχει πρόσβαση στα νοσοκομεία, αφού δεν υπάρχουν μεταφραστές».

ΚΚΕ: Βούτυρο στο ψωμί της ξενοφοβικής και φασιστικής ρητορικής οι δηλώσεις Μουζάλα

«Για την αθλιότητα στην οποία διαμένουν οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες στο χώρο του Ελληνικού, που δεν χαρακτηρίζεται καν ως τυπική δομή “φιλοξενίας”, η κυβέρνηση φέρει ακέραια την ευθύνη», τονίζει σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ για τα σημερινά γεγονότα στο Ελληνικό και τις δηλώσεις του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα.

Ο Περισσός προσθέτει πως «όχι μόνο δεν έχει προχωρήσει εδώ και ένα χρόνο η μεταφορά των προσφύγων σε ανθρώπινους χώρους προσωρινής φιλοξενίας, αλλά σήμερα ο κ. Μουζάλας έκανε ένα βήμα παραπέρα: Ούτε λίγο ούτε πολύ ζήτησε απ’ τους πρόσφυγες “να κόψουν το λαιμό τους”, αν δεν τους αρέσουν οι συνθήκες διαμονής, ενώ χρησιμοποίησε ακόμη και “επιχειρήματα”, που είναι βούτυρο στο ψωμί της ξενοφοβικής και φασιστικής ρητορικής».

«Το ΚΚΕ ζητάει να μεταφερθούν άμεσα οι πρόσφυγες και μετανάστες του Ελληνικού σε στεγασμένους, αξιοπρεπείς και υγιεινούς χώρους προσωρινής φιλοξενίας, με προτεραιότητα στις οικογένειες με παιδιά, τις εγκύους και τα άτομα με προβλήματα υγείας και να εξασφαλισθεί η πρόσβαση των παιδιών στις δημόσιες δομές Εκπαίδευσης Προσφύγων» καταλήγει το σχόλιο του κόμματος.

Παραίτηση Μουζάλα ζητά η Δημοκρατική Συμπαράταξη

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη ζητά την παραίτηση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, μετά τις δηλώσεις του και τα επεισόδια που σημειώθηκαν στον προσφυγικό καταυλισμό του Ελληνικού. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο υπεύθυνος του τομέα Δικαιοσύνης, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Προστασίας του Πολίτη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «η πολιτική της κυβέρνησης στο προσφυγικό είναι συνώνυμο της παρακμής και ενέχει μεγάλους κινδύνους για τη χώρα».

«Τι παριστάνει ο κ. Μουζάλας; Τα σημερινά επεισόδια στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού είναι άλλη μία απόδειξη της τραγικά αποτυχημένης πολιτικής της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργού κ. Γ. Μουζάλα», προσθέτει, σημειώνοντας ότι είναι απαράδεκτο και ανεύθυνο για έναν υπουργό να χρησιμοποιεί την «επίσκεψή» του στο Ελληνικό, στοχεύοντας στην επικοινωνιακή εκμετάλλευση της ανθρώπινης μιζέριας.

«Πότε ανακάλυψε ο κ. Μουζάλας την παραβίαση του νόμου και της τάξης στο Ελληνικό, όταν ο ίδιος αρνείται να δώσει λύση στο πρόβλημα εδώ και έναν χρόνο; Ποιο αόρατο χέρι σταματά την εκκένωση του άθλιου καταυλισμού; Ο κ. Μουζάλας ξέρει προφανώς και άλλους τρόπους για να καθυστερήσει την επένδυση στο Ελληνικό, χωρίς να διαγκωνίζεται στα κιγκλιδώματα με ανήλικα παιδιά. Η πολιτική της κυβέρνησης στο προσφυγικό πρέπει να ανατραπεί. Ο κ. Μουζάλας είναι ανάξιος να παραμένει υπουργός. Έχει μόνο μία λύση: την παραίτηση», τονίζει ο κ. Παπαθεοδώρου.

Θεοδωράκης: Οι σπόνσορες των προσφύγων αλλάζουν οι άνθρωποι υποφέρουν

Με ανάρτησή του στο Twitter, o επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, σχολίασε: «O κ. Mουζάλας τσακώνεται με τον ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο Ελληνικό. Οι σπόνσορες των προσφύγων αλλάζουν, αλλά οι άνθρωποι παραδόξως συνεχίζουν να υποφέρουν».

Απαράδεκτη η κατάσταση λέει η Ένωση Κεντρώων

Προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για το μεταναστευτικό ζητά, με ανακοίνωσή της, η Ένωση Κεντρώων με το αιτιολογικό ότι «οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στα κέντρα υποδοχής και τα hot spot, θυμίζουν πράγματι καταστάσεις πρωτόγνωρες και απάνθρωπες. Πολλοί από τους χώρους φιλοξενίας των προσφύγων είναι εντελώς ακατάλληλοι. Όσον αφορά, την συμπεριφορά της αστυνομίας πολλές φορές με τα λάθη της ρίχνει λάδι στη φωτιά». Η ΕΚ ζητά συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως στη Βουλή για το όλο θέμα, αφού, όπως ισχυρίζεται στην ανακοίνωση, «πολλοί δήμαρχοι θέτουν θέμα αποσυμφόρησης των νησιών, ενόψει τουριστικής περιόδου».


06/02/2017 14:44
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: