Επίσκεψη Αμερικανού ΥΠΑΜ στη Νότια Κορέα για κλιμάκωση πυραυλικής απειλής της Β. Κορέα




Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζέιμς Ματίς δήλωσε φτάνοντας στη Σεούλ ότι θα συζητήσει με την ηγεσία της Νότιας Κορέας, την κλιμάκωση της απειλής από το πυραυλικό και πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας, αλλά και την ανάπτυξη του αμερικανικού πυραυλικού συστήματος (Terminal High Altitude Area Defense -THAAD).

Η επίσκεψη του νέου Αμερικανού ΥΠΑΜ πραγματοποιείται σε μία περίοδο έντονης ανησυχίας σχετικά με το ενδεχόμενο πραγματοποίησης νέας δοκιμαστικής πυραυλικής εκτόξευσης με χαρακτηριστικά βαλλιστικού διηπειρωτικού πυραύλου (ICBM) από τη Βόρεια Κορέα, η οποία μπορεί να εξελιχθεί σε μια άμεση αμυντικού χαρακτήρα πρόκληση για την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ.

“Σίγουρα θα συζητήσω μαζί τους για το σύστημα THAAD,” δήλωσε ο Ματίς λίγο πριν προσγειωθεί στη Σεούλ. “Το αναφερόμενο αντιπυραυλικό σύστημα είναι για την άμυνα των συμμάχων μας, αλλά και των στρατιωτών μας που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή,” τόνισε ο απόστρατος στρατηγός των Πεζοναυτών, που πραγματοποιεί την πρώτη επίσκεψή του στο εξωτερικό από την ανάληψη των νέων υπουργικών καθηκόντων του. Η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι το THAAD έχει σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση της κλιμακούμενης πυραυλικής απειλής από τη Βόρεια Κορέα, παρά τις εφαρμοζόμενες διεθνείς κυρώσεις κατά της Πιονγιάνγκ.

Η Βόρεια Κορέα έχει απειλήσει να καταστρέψει τη Νότια Κορέα, αλλά και τις ΗΠΑ, ενώ πραγματοποίησε περισσότερες από 20 δοκιμαστικές πυραυλικές εκτοξεύσεις το 2016, αλλά και δύο πυρηνικές δοκιμές, παραβιάζοντας τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Παράλληλα, η Βόρεια Κορέα φαίνεται ότι έχει ξαναρχίσει τη λειτουργία πυρηνικού αντιδραστήρα στην κύρια πυρηνική της εγκατάσταση (Yongbyon) η οποία παράγει πλουτώνιο. Το πλουτώνιο αυτό, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον εμπλουτισμό πυρηνικής κεφαλής, σύμφωνα με την εκτίμηση της αμερικανικής δεξαμενής σκέψης, που είναι γνωστή ως 38 North.

Από την άλλη μεριά, τα σχέδια για την ανάπτυξη του συστήματος THAAD στο έδαφος της Νότιας Κορέας προκαλούν την αντίδραση της Κίνας που υποστηρίζει ότι θα προκαλέσει αποσταθεροποίηση των υφιστάμενων αμυντικών ισορροπιών στην περιοχή, ενώ την άποψη αυτή υιοθετούν και αρκετοί από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης στη Σεούλ.

Ωστόσο, ο Αμερικανός ΥΠΑΜ χωρίς ν’ αναφερθεί άμεσα στην Κίνα, τόνισε: “καμία άλλη χώρα” δε χρειάζεται ν’ ανησυχεί για την ανάπτυξη του THAAD σε νοτιοκορεατικό έδαφος. “Εάν δεν υπήρχε η προκλητική συμπεριφορά της Βόρειας Κορέας, δε θα υπήρχε και η ανάγκη για την ανάπτυξη του THAAD,” τόνισε.

Ο Αμερικανός ΥΠΑΜ, θα επισκεφτεί αμέσως μετά το Τόκιο, ενώ πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη που πραγματοποιεί υπουργός της νέας αμερικανικής κυβέρνησης στο εξωτερικό. Ο κεντρικός στόχος της επίσκεψης αυτής είναι η παροχή διαβεβαιώσεων προς τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, που φιλοξενούν περίπου 80.000 Αμερικανούς στρατιώτες, ότι οι αμυντικές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ουάσιγκτον απέναντί τους θα τηρηθούν μετά την αμφιλεγόμενη προεκλογική στάση του Τραμπ, που είχε θέσει το ζήτημα της δίκαιης συμμετοχής στην κάλυψη του οικονομικού κόστους της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στις δύο χώρες.

Ο Ματίς αναμένεται να έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Νότιας Κορέας Χουάνγκ Γκιο-αν, που εκτελεί και χρέη υπηρεσιακού προέδρου μετά την απόφαση αποπομπής της προέδρου Παρκ Γκουν-χιέ που έλαβε το Κοινοβούλιο αναφορικά με το σκάνδαλο διαφθοράς που συγκλονίζει τη χώρα.

Ο Αμερικανός ΥΠΑΜ άφησε να εννοηθεί ότι πραγματοποιεί την επίσκεψη αυτή με ανοιχτό μυαλό αναφορικά με το τι μπορεί να δουλέψει και τι όχι, στο πλαίσιο διαμόρφωσης της στρατηγικής για την αντιμετώπιση της απειλής από τη Βόρεια Κορέα. Ωστόσο, ο ίδιος, αρνήθηκε να γνωστοποιήσει περισσότερες λεπτομέρειες πριν ακούσει πρώτα τις θέσεις της κυβέρνησης στη Σεούλ. “Πρέπει να μιλήσω μαζί τους. Μία στρατηγική στηρίζεται σε ένα πλαίσιο για να δώσεις και να πάρεις, ενώ θέλω να δω πώς το βλέπουν αυτό»,δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ματίς.

Από την άλλη μεριά, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν στο μήνυμα του για το νέο χρόνο είχε δηλώσει ότι η χώρα του βρίσκεται κοντά στην πραγματοποίηση δοκιμαστικής εκτόξευσης διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM).

Από την πλευρά του, ο Τραμπ είχε γράψει στο Twitter (2 Ιανουαρίου) “Αυτό δε θα συμβεί!” Ωστόσο, δε δημοσιοποίησε περισσότερες λεπτομέρειες για την πολιτική του, αλλά και για το χειρισμό της απειλής, που αντιπροσωπεύει η Πιονγιάνγκ για την περιφερειακή αμυντική ισορροπία, στο γεωπολιτικό τρίγωνο των σχέσεων Νότιας Κορέας, Ιαπωνίας, Κίνας.

02/02/2017 10:49
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Ουάσινγκτον

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: