Επιμένουν οι Γερμανοί: Ελληνικό πρόγραμμα τέλος αν φύγει το ΔΝΤ επαναλαμβάνει το Βερολίνο




Η Γερμανία πιστεύει ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) θα παραμείνει εμπλεκόμενο στη διάσωση της Ελλάδας, όπως επανέλαβε εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι μια απόφαση του ΔΝΤ για αποχώρηση θα σήμαινε και το τέλος του τρέχοντος προγράμματος.

Ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι, εάν το ΔΝΤ δεν συμμετάσχει, «τότε το πρόγραμμα τελείωσε», δήλωσε ο εκπρόσωπος Γεργκ Βάισγκερμπερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ερωτηθείς για την αναμενόμενη απόφαση του συμβουλίου του ΔΝΤ για την Ελλάδα.

Τι λέει η Αθήνα

Νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημ. Τζανακόπουλος είχε αναφερθεί στις εξελίξεις.

«ΔΝΤ και Σόιμπλε έχουν τραβήξει το σκοινί περισσότερο από όσο θα έπρεπε. Το ΔΝΤ επιμένει στην προκαταβολική νομοθέτηση μέτρων 4,5 δισ. ευρώ, κάτι που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από την ελληνική κυβέρνηση.

«Τα μέτρα αυτά ζητούνται, καθώς το ΔΝΤ προβλέπει δημοσιονομικό κενό για το 2019…κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από την πραγματική εικόνα της ελληνικής οικονομίας. Το πρωτογενές πλεόνασμα είναι 1%-1,5% του ΑΕΠ πάνω από το στόχο το 2016. Τα σενάρια βάσης θα πρέπει να αναθεωρηθούν και από το ΔΝΤ», ανέφερε.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών επίσης τραβάει το σκοινί, συνέχισε ο κ. Τζανακόπουλος, «επιμένει σε μία πολιτική πλήρως αντιφατική, “και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο” …απαιτεί από τη μία την συμμετοχή του ΔΝΤ και από την άλλη την μετάθεση της συζήτησης για το χρέος κατά 1-2 χρόνια, που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από το ΔΝΤ».

06/02/2017 13:54
ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters
Βερολίνο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: