«Έντα Γκάμπλερ» στο Μέγαρο Μουσικής σε ζωντανή μετάδοση από το Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας




Την «Έντα Γκάμπλερ», το σπαρακτικό αριστούργημα του Ερρίκου Ίψεν σε νέα διασκευή του Πάτρικ Μάρμπερ («Notes on a Scandal», «Closer») και σκηνοθεσία του σπουδαίου Ίβο Βαν Χόβε, περιλαμβάνει το πρόγραμμα των φετινών δορυφορικών μεταδόσεων του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών από το Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας (National Theatre Live).

Συγκεκριμένα, την Πέμπτη 9 Μαρτίου (στις 21.00), το ελληνικό κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη σε ζωντανή μετάδοση από το Lyttelton Theatre του Λονδίνου, τη Βρετανίδα ηθοποιό Ρουθ Ουίλσον («Luther», «Jane Eyre»), πλαισιωμένη από ένα εκλεκτό καστ, σε μια αριστοτεχνική ερμηνεία της εύθραυστης και συνάμα σκληρής ηρωίδας του Ίψεν. Η Ουίλσον είναι αποδέκτης του βραβείου Olivier (2012), ενώ το 2014 κέρδισε Χρυσή Σφαίρα για την ερμηνεία της στη δραματική τηλεοπτική σειρά «The Affair».

Ο βραβευμένος με Tony, Ίβο Βαν Χόβε υπογράφει τη σκηνοθεσία σε αυτό το μοντέρνο ανέβασμα του έργου του Νορβηγού συγγραφέα, το οποίο τα βρετανικά ΜΜΕ έχουν αποθεώσει. Ο Χόβε επιστρέφει στο Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας, δύο χρόνια μετά την τελευταία του δουλειά στο National Theatre, το «Ψηλά απ’ τη γέφυρα» του Μίλλερ, το οποίο οι Έλληνες θεατρόφιλοι παρακολούθησαν στο πλαίσιο των μεταδόσεων NTL, τον Απρίλιο του 2015.

«Η «Έντα Γκάμπλερ» δεν είναι ένα δράμα για τη μεσοαστική κοινωνία του 19ου αιώνα ή για τις συγκρούσεις ανάμεσα σε έναν άντρα και μια γυναίκα. Είναι ένα υπαρξιστικό έργο, μια ανελέητη αναζήτηση του νοήματος της ζωής και της αλήθειας» σημειώνει για το έργο ο Ίβο Βαν Χόβε και προσθέτει:

«Μου πήρε καιρό να καταλάβω ότι, μέσα σ’ αυτή τη δαιμονική Έντα, σιγόκαιγε η φλόγα μιας ακατανίκητης ανάγκης για ζωή, μιας πραγματικής ορμής. Το πρόβλημα της ηρωίδας είναι ότι δεν κάνει τίποτε για να πετύχει τον σκοπό της. Κλειδώνεται μέσα σε ένα σπίτι-φυλακή ελπίζοντας ότι θα δέχεται επισκέψεις από διάφορα πρόσωπα που θα της μιλούν για τη γοητευτική ζωή του έξω κόσμου. Οι αστοί ήρωες του Ίψεν ζουν πάντοτε με το όνειρο της ελευθερίας, της πλήρους ανεξαρτησίας, αλλά τα όνειρά τους αποδεικνύονται αυταπάτες. Υπάρχει πάντοτε ένας λόγος για να μην πάρουν την τελική απόφαση: η οικογένεια, ο γάμος ή η κοινωνία – ο κίνδυνος να ξεσπάσει δημόσιο σκάνδαλο».

H «Έντα Γκάμπλερ» αποτελεί μια ακόμη παραγωγή της φετινής σειράς μεταδόσεων από το Νational Theatre, τις οποίες προσφέρει στο θεατρόφιλο κοινό το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε συνεργασία με τη Βρετανική Πρεσβεία και το British Council.

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: