Ένας κόσμος σε τροχιά σύγκρουσης και η βαριά πληγωμένη Ελλάδα βρίσκεται στο καναβάτσο




Του Α. Παπανδρέου*

Ο σημερινός κόσμος έχει μπει σε μια συγκρουσιακή περιδίνηση με ανεξέλεγκτα και καταστροφικά αποτελέσματα. Οι συνεχιζόμενες πολιτικές της προηγούμενης δεκαετίας οδήγησαν στην άνοδο του εξτρεμισμού, του φόβου για το αντίθετο, στη μισαλλοδοξία και τον εθνικισμό.

Τα μεγάλα οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα ανέτρεψαν ισορροπίες δεκαετιών στο όνομα του κέρδους και έφεραν χώρες στο χείλος της καταστροφής. Οι πολιτικοί των περισσότερων ισχυρών κρατών έχουν αποδειχθεί πολιτικοί νάνοι χωρίς όραμα αλλά πρωτίστως, να έχουν με τις ευλογίες τους επιτρέψει ο έλεγχος του παγκόσμιου γίγνεσθαι να γίνεται από τις τράπεζες και τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.

Στη Δύση, οι πολίτες ψάχνουν σωτηρία και δικαίωση πράγμα που εκμεταλλεύονται επικίνδυνοι λαϊκιστές πολιτικοί και προσφέρουν αυτό που θέλει να ακούσει ο μέσος αγανακτισμένος ψηφοφόρος, με σκοπό να πάρουν τα ηνία της εξουσίας και να επιβάλουν τη δική τους μισαλλόδοξη και εθνικιστική ατζέντα.

Ως αποτέλεσμα, ο κόσμος, με τη συναίνεση των κατοίκων αυτού του πλανήτη, περνάει σιγά σιγά σε λαϊκιστές και ακροδεξιούς ηγέτες ως μέσο αντίδρασης λόγω της αρνητικής επιρροής των περασμένων πολιτικών στην προσωπική τους ζωή και ευημερία. Δυστυχώς, η μνήμη του κόσμου φαίνεται να είναι κοντή και το μέλλον που εμείς οι ίδιοι υπογράφουμε με την ψήφο μας ζοφερό.

Ο κόσμος αντί να προχωράει μπροστά, πάει με ταχύ βήμα πίσω, στις μέρες του 1914 και 1936. Οι αντιθέσεις μεταξύ των λαών εν έτη 2017, αντί να αμβλύνονται χρόνο με το χρόνο και οι λαοί να ευημερούν μέσα στο πλαίσιο των διεθνών νόμων και συνθηκών, απεναντίας, οξύνονται καθημερινά.

Έννοιες όπως δημοκρατία, ισονομία, ισότητα κ.α. εξέπεσαν τα τελευταία χρόνια στο όνομα του χρήματος με αποτέλεσμα μέσω των επόμενων εκλογικών διαδικασιών, με τη συναίνεσή μας, να εκλείψουν σταδιακά.

Με την κατάρρευση του διπολικού συστήματος ισχύος και την παγκόσμια ισορροπία που αυτό διατηρούσε έστω και υπό τον φόβο της πυρηνικής καταστροφής, έφερε στο προσκήνιο άλλες μικρότερες δυνάμεις οι οποίες άδραξαν την ευκαιρία να διαδραματίσουν ηγετικό ρόλο σε περιφερειακό επίπεδο αποσταθεροποιώντας όλες τις καυτές περιοχές του πλανήτη και φέρνοντας τον κόσμο πιο κοντά σε ένα ατύχημα που θα μπορούσε να έχει παγκόσμιες διαστάσεις.

Έτσι γεννήθηκε το σημερινό πολυπολικό σύστημα ισχύος που όμως είναι ακόμα στα σπάργανα, ενώ οι αλλαγές των πολιτικών δυνάμεων, όπως προαναφέραμε, το κάνουν πλήρως συγκρουσιακό. Η συγκρουσιακή αυτή κατάσταση θα συνεχίσει να υφίσταται μέχρις ότου γίνουν οι απαραίτητες αναδιατάξεις στις νέες σφαίρες επιρροής που αναδύονται.

Στο ήδη βεβαρημένο γεωπολιτικό σύστημα ισορροπιών έρχεται να προστεθεί το γεγονός ότι σήμερα παρατηρείται η ταυτόχρονη αποσταθεροποίηση όλων των θερμών περιοχών, Μ. Ανατολή, Β. Αφρική, Βαλκάνια, Νότια Σινική Θάλασσα, κορεατική χερσόνησος κ.α., την ώρα που η Ε.Ε. δείχνει να πνέει τα λοίσθια και οι ΗΠΑ βρίσκονται σε πολιτική αναταραχή μετά την άνοδο του Τραμπ στο αξίωμα του προέδρου της ισχυρότερης στρατιωτικά δύναμης στον κόσμο.

Όλη αυτή η αναταραχή ξεκίνησε μετά τον δεύτερο Πόλεμου του Κόλπου και την αποτυχία ελέγχου της νέας κατάστασης εκεί και σε συνέχεια την αποσταθεροποίηση της Β. Αφρικής και της Συρίας από τις δυνάμεις της Γηραιάς Ηπείρου.

Αυτό που τα δυτικά think tank δεν μπόρεσαν ποτέ να καταλάβουν, είναι ότι οι απλοί άνθρωποι είναι ένα δυναμικό σύστημα το οποίο εν τέλει είναι δύσκολο να ελέγξεις από τη στιγμή που οι ενέργειές σου περάσουν ένα κρίσιμο σημείο. Παραδείγματα στη σύγχρονη παγκόσμια Ιστορία υπάρχουν πολλά (Βιετνάμ, Ιράκ, Αίγυπτος, Συρία, Αφγανιστάν κ.α.)

Ο μόνος τρόπος είναι η δικτατορία και ο φόβος (Σαντάμ Χουσεΐν, Άσαντ, Κιμ Γιονγκ Ουν, Ερντογάν) και εκεί είναι που θα είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι για το κοντινό μέλλον που μας επιφυλάσσεται. Οι δυτικές δυνάμεις σε όλα τα παραπάνω παραδείγματα προσπάθησαν να εκθρέψουν και να γιγαντώσουν τα μίση και τις διαφορές των ανθρώπων και να τα χρησιμοποιήσουν για την εκτέλεση των δικών τους συμφερόντων είτε οικονομικών είτε γεωπολιτικών.

Αυτό είχε τελικά αποτέλεσμα την εξαγωγή της τρομοκρατίας στο έδαφός τους. Σε Γαλλία και Τουρκία ουσιαστικά εδώ και πολλούς μήνες λειτουργεί στρατιωτικός νόμος και στη Γερμανία η αστυνομία κάνει προληπτικές επιχειρήσεις και συλλήψεις.

Είναι επιεικώς τραγικό μετά από δύο Παγκόσμιους και μερικούς περιφερειακούς πολέμους με εκατομμύρια νεκρούς και τραυματίες να ζούμε πάλι σήμερα την ίδια ιστορία με δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και εκατομμύρια παραγκωνισμένους (πρόσφυγες) που εμείς οι ίδιοι προκαλέσαμε και να υψώνουμε τείχη και αδιαφορία για την τύχη τους. Αποφάσεις που εν τέλει θα γυρίσουν μπούμερανγκ για την εσωτερική μας ασφάλεια.

Από την άλλη η Ελλάδα βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα με βαριά τραυματισμένη οικονομία και κατά συνέπεια με μειωμένη οποιουδήποτε τύπου ισχύ για να αντιπαρατεθεί στα κοσμογονικά γεγονότα που έρχονται, την ώρα που όλοι γύρω μας εξοπλίζονται σαν αστακοί.

Ίδωμεν…

  • Ναυπηγός Μηχανικός, BEng/MSc
    University of Strathclyde

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: